De maffia, politici en anti-maffia

De georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes. Te weten de Cosa Nostra in Sicilië, de Camorra uit de omgeving van Napels, de Ndrangheta in Calabrie en de Sacra Corona Unita in Puglia. Waar de maffia vroeger bekend stond om de vele moord partijen en het bloed vergieten, richt zij zich tegenwoordig op het verkrijgen van macht en het via illegale wegen veel en snel geld verdienen.

Geschiedenis

De Cosa Nostra is de eerste groep maffiosi die ontstaan is aan het begin van de 19de eeuw. Het waren rentmeesters en geldhouders die de landgoederen van de Siciliaanse adel in beheer hadden.

Tijdens het fascistische tijdperk heeft Mussolini de eerste aanvallen op de macht van de maffia ingezet. In 1925 gaf hij opdracht om in Sicilië de maffia koste wat het kost uit te roeien. Veel maffia bazen werd hierdoor het vuur aan de schenen gelegd en zij zagen slechts 2 uitwegen: vluchten naar de Verenigde Staten of lid worden van de fascistische partij.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd in Sicilië de maffia weer terug in het zadel geworpen met behulp van de Amerikanen. Vele in de VS gedetineerde maffia bazen werden vrijgelaten in ruil voor hun belofte de geallieerde verovering van het Italiaanse eiland zeker te stellen.

Maxi proces

In februari 1986 begint er onder leiding van een aantal bekende rechters, waaronder Giovanni Falcone e Paolo Borsellino een maxi proces tegen de Cosa Nostra. Het proces duurt bijna twee jaar en eindigt op 16 december 1987. Tijdens het proces werden exact 475 personen aangeklaagd voor in totaal 120 moorden, de handel in drugs en afpersing. Uiteindelijk werd op 16 december 1987 om 19:30 het vonnis voorgelezen. Van de 475 aangeklaagden werden er 360 veroordeeld. In totaal werd aan deze 360 veroordeelden een gevangenisstraf van 2665 jaar opgelegd.

Politici en maffia

Zowel in het verleden als in het heden wordt de maffia gesteund door verschillende politici. Uiteraard komt men hier niet openlijk voor uit, maar aan de andere kant is het duidelijk. Hoe kan anders de georganiseerde misdaad zo wijdverbreid in een land aanwezig zijn.

Een belangrijke contact tussen de maffia en de politiek was Vito Ciancimino, een oud burgemeester van Palermo, regionale secretaris van de DC. Tevens een jeugdvriend van Dr. Bernardo Provenzano, Leoluca Bagarella en Luciano Leggio, de 3 belangrijkste kopstukken van de Corleonesi. Een zeer geweldige groepering binnen de Cosa Nostra.

Antimaffia

Waar Mussolini destijds het startschot gaf voor de strijd tegen de maffia, wordt tot op de dag van vandaag nog hard gestreden om de maffia te ontmantelen en haar macht in te perken. Helaas heeft de maffia tentakels over de hele wereld en valt er dus niet te zeggen of het ooit mogelijk zal zijn de maffia geheel te verslaan.
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
De 'ndrangheta; robuust en meedogenloosOver de Italiaanse maffia heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. Intussen is bekend dat de Italiaanse maffia te verde…
Italië Palermo, hoofdstad van SiciliëDe stad Palermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Sicilië, het eiland aan de voet van Italië. Palermo ligt in…
Mafia in ItalieIedereen kent de mafia. De mafia is geinfiltreerd in de hele wereld, maar is ontstaan in Italie. In Sicilie ontstond hon…
De 7-waaier: toekomst voorspellen met gewone speelkaartenDe 7-waaier: toekomst voorspellen met gewone speelkaartenEr zijn heel veel verschillende methoden om de toekomst te voorspellen, met een groot aantal verschillende 'media.' Daar…
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.