Terugblik op acht jaar Bush
Ongeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afscheid van de minst populaire president uit haar geschiedenis. We kijken terug op 8 jaar George W. Bush.
Op een regenachtige dag in Januari
Het was een regenachtige dag in Washington D.C., waar een limosine langzaam het witte huis naderde. Van alle kanten klonk geschreeuw, niet uit vreugde, maar uit protest. Hier en daar landde een welgemikt ei tegen de ramen van de zwarte limo. Achter die ramen zat de 43ste president van de Verenigde Staten, George W. Bush. Terwijl de limosine snelheid maakt om zo snel mogelijk achter de veilige hekken van het Witte Huis te zijn begint de ambtstermijn van de minst populaire president van de VS, ooit.
De lage populariteit van Bush begon al op dag één, toen bleek dat de verkiezingen niet geheel netjes verlopen waren. De zender Fox News, die bekend staat om zijn steun aan de Republikeinen, verklaarde Bush winnaar van de verkiezingen nog voor alle stemmen geteld waren. Het nieuws seipelde door naar de andere zenders en terwijl men nog bezig was met tellen feliciteerde Al Gore zijn tegenstander George Bush met zijn overwinning. De bevolking van de Verenigde Staten was woedend, zeker toen bleek dat, als er een hertelling zou zijn geweest, Gore zou hebben gewonnen.
Dalende populariteit
In de jaren die volgde daalde de populariteit van George Bush steeds verder. De grootste redenen hiervan? Hier een opsomming van de grootste redenen waarom Bush steeds minder populair werd:
- De oorlog in Irak. Ongetwijfeld de top-reden van Bush' dalende populariteit. Hoewel in het begin nog een grote groep deze beslissing steunde, daalde de stemming snel. Velen sneuvelden (en sneuvelen nog steeds), er werden maar geen massavernietigingswapens gevonden en de Irakese bevolking leek alleminst blij met hun nieuw-verworven democratie.
- Vakanties. In de eerste ambtstermijn van George Bush was hij zo'n 40% van de tijd met vakantie. Dit terwijl de gemiddelde Amerikaan blij mag zijn met enkele vakantiedagen in het jaar.
- Katrina. De oorkaan die St. Louis ruïneerde had haar vernietigende werk al dagen voor de eerste hulptroepen aankwamen voltooid. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet alle schade hersteld en liggen vooral de armere wijken nog overhoop.
- Met een begrotingstekort van ongeveer 410 miljard dollar heeft Bush het in de afgelopen paar jaar nog aardig gedaan, gezien het record van 413 miljard dollar in 2004.
Niet alles is misgegaan?
Het lijkt er op dat er in de ambtstermijn van Bush niks goed is gegaan en er geen goede projecten gestart zijn. Een voorbeeld van zo'n goed project zou het "No Child Left Behind Act" zijn.
"If our country fails in its responsibility to educate every child, were likely to fail in many other areas. But if we succeed in educating our youth, many other successes will follow throughout our country and in the lives of our citizens."
Deze wijze woorden komen van niemand anders dan George Bush en verwijzen naar een programma dat de kwaliteit van de scholing in de Verenigde Staten moest opkrikken. Waarom heeft dit programma dan niet de populariteit van Bush weten verbeteren? Helaas is de kwaliteit van de scholen van de VS nog steeds niet optimaal omdat het "No Child Left Behind Act" nooit een degelijke financiele steun gekregen heeft.
Conclusie
Al met al kan de VS op acht roerige jaren terugkijken. Jaren waarin het land grote tegenslagen kreeg te verwerken en waarin het land in oorlog trok met Irak en Afghanistan. Jaren waarin de economie tot een dieptepunt daalde. Misschien is het Amerikaanse volk niet de enige die opgelucht is als Bush de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt. Misschien dat hij zelf ook wel een zucht van opluchting slaakt als hij de scepter doorgeeft aan McCain of Obama.