President van Amerika, George H.W. Bush 1989-1993

George Bush sr wordt president in een roerige tijd. Onder zijn bewind komt de Koude Oorlog tot een einde. In Oost Duitsland valt de muur. Bush wordt geconfronteerd met de inval van Irak (Saddam Hussein) in Kuweit. Dit mondt uit in de operatie Dessert Storm, waarbij Irak uit Kuweit wordt verdreven. Hij realiseert in Finland de “Oslo akkoorden”.

Algemeen

De pas beëdigde president Bush bezocht in juli 1989 Nederland. Hij was op 17 juli gast van koningin Beatrix en Prins Claus. Zij woonden een klassiek muziekconcert bij in de Leidse Pieterskerk. Het presidentiële paar wachtte een warm welkom van de stad Leiden. En was dus volgens de president georgeous. Drie jaar later kwam hij terug in om in de Ridderzaal een pleidooi te houden voor uitbreiding van EEG.

Bush heeft een enorme hekel aan broccoli en één van zijn eerste daden als president was het verwijderen van deze groente uit de Air Force One. Zijn bijnaam was “Poppy”. Bush werd in de maand juni geboren, hiermee maakte hij het cirkeltje rond. Er is geen enkele maand meer waarin geen president is geboren.

George Bush

George Herbert Walker Bush werd geboren op 12 juni 1924 in Milton te Massachusetts, als zoon van Prescott Sheldon Bush en Dorothy Walker Bush. Zijn vader was een rijke bankier, die het in 1952 geschopt heeft tot Senator van Connecticut.

Hij begon zijn opleiding aan de Greenwich Country Day School in Greenwich. In 1936 begint hij te studeren aan de Philips Acadamy in Andover te Massachusetts, waar hij in 1942 afstudeert. Op zijn 18e verjaardag meld hij zich bij de United State Navy. Hij krijgt een 10 maanden durende opleiding, en 3 dagen voor zijn 19e verjaardag kreeg hij zijn insigne en was de jongste zeevlieger op dat moment.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakt hij bijna 60 gevechtsvluchten, waarvan er één was als een torpedobommenwerper piloot toen hij werd neergeschoten door Japans luchtafweergeschut. Zijn vliegtuig vloog in brand, en hij werd uit zee gevist door een Amerikaanse onderzeeër. Hij ontving het “Distinguished Flying Cross”.

Hij werd eervol uit de dienst ontslagen, nadat Japan zich had overgegeven. Hij begint een studie aan Yale in 1945, waar hij Phi Beta Kappa afstudeert in 1948. Hij haalde een Bachelor’s graad in economie.

Bush overleed op 30 november 2018, op 94-jarige leeftijd.

De carrière van Bush

Wanneer hij is afgestudeerd aan Yale gaat hij werken in de Texal oil exploration business. In 1967 wordt hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden. Dat blijft hij tot 1971, dan wordt hij na twee mislukte pogingen om het Senatorschap: Ambassadeur van de VN n 1971-1972. Voorzitter van de Republican National Committe, leider van het Amerikaanse Liaison Office in China. Dan voordat hij running mate wordt van Ronald Reagan, is hij van 1976-1977 directeur van de CIA.

Omdat Ronald Reagan de verkiezingen won, werd hij vice president Hij was in deze periode verantwoordelijk voor de Federale deregulering en de anti-drugs programma’s.

In 1988 was hij de kandidaat voor de Republikeinen met Dan Quayle als running mate.

George familieman

Op 6 januari 1945 trouwt George Herbert Walker Bush met Barbara Pierce. Barbara is een verre verwant van de voormalige president Franklin Pierce, 1853-1857. Samen krijgen ze zes kinderen, namelijk:
  • 1946; George Walker Bush
  • 1949; Robin Bush, overleden 1953
  • 1953; John Ellis Bush (bijnaam Jeb)
  • 1955; Neil Bush
  • 1956; Marvin Bush
  • 1959; Dorothy Bush

Op Robin na zijn alle kinderen nog in leven. De oudste George Walker zal president worden van 2001 tot 2008.

George Bush president

George komt in een roerige tijd aan de macht. De Koude Oorlog wordt eindelijk, na 40 jaar, beëindigd, de Berlijnse Muur “valt” omdat de Sovjetunie (Rusland) valt.

Het belangrijkste dat binnen de ambtstermijn van Bush plaatsvindt is dat de toenmalige president van Irak, Saddam Hoessein, het buurland Koeweit binnenvalt. Saddam dreigt ook met een inval in Saoedi Arabië. Dan breekt er oorlog uit, want Bush heeft de belofte gedaan om Koeweit te bevrijden. Onder de naam “Dessert storm” stuurt Bush in 1991 425.000 troepen naar Koeweit. Onder leiding van generaal Norman Scharzkopf en gesteund door 118.000 troepen van de geallieerde landen wordt het Iraakse leger verslagen. Bush stoot niet door naar Bagdad.

Het vermoeden bestaat nog steeds dat Bush indirect veel heeft verdiend aan de Golfoorlog. Via geheimzinnige maatschappij Carlyle Group die wapens aan het Amerikaanse leger heeft geleverd. Bush is adviseur van deze Group.

Na deze Golfoorlog wil hij Israël dwingen om mee te doen aan de vredesconferentie, door de garanties voor lening in te trekken. Deze conferentie zou in 1991 in Madrid plaatsvinden en Amerika had hiervoor Israël, Syrië, Jordanië, Libanon en de Palestijnen uitgenodigd. Israël zal voor het eerst onderhandelen met de 4 Arabische landen. Israël en Jordanië sluiten vrede. Alsmede vinden de Oslo-akkoorden plaats.

Bush werpt het regime van generaal Noriega van Panama omver. In 1989 en 1990 zijn er troepen in het land om Noriega te arresteren. Hij wordt in Amerika veroordeelt voor het smokkelen van drugs.

Omdat hij de economie niet op gang krijgt en het geweld in eigen land alleen maar toeneemt, verliest hij de verkiezingen van Bill Clinton.

President af

Omdat in 2000 zijn zoon president wordt, verdwijnt Bush sr niet helemaal van het toneel. In maart 2008 bracht hij samen met Barbara een privé bezoek aan Noord Korea, waarbij de atoom impasse zou mogelijk wel eens een agendapunt kunnen worden.

Intussen heeft Barbara een boek geschreven “Millie’s Book”.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…
Terugblik op acht jaar BushTerugblik op acht jaar BushOngeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afsch…
Fahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreurFahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreur"Fahrenheit 9/11" is zonder twijfel één van de bekendste producten van regisseur Michael Moore. De regisseur van onder m…
Jeb Bush - biografieJeb Bush - biografieJohn Ellis Bush werd op 11 februari 1953 geboren in Midland (Texas). Hij is een zoon van George H.W. Bush (Amerikaans pr…

Visies op de Nederlandse verzorgingsstaatVisies op de Nederlandse verzorgingsstaatIn de discussie over de verzorgingsstaat kun je drie visies onderscheiden: links, midden en rechts. Alle visies hebben v…
President van Amerika, Ronald Reagan 1981-1989President van Amerika, Ronald Reagan 1981-1989Ronald Reagan had helemaal geen militaire of juridisch achtergrond. Na zijn carrière als acteur gaat hij de politiek in…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.