Jeb Bush - biografie

Jeb Bush - biografie John Ellis Bush werd op 11 februari 1953 geboren in Midland (Texas). Hij is een zoon van George H.W. Bush (Amerikaans president van 1989-1993) en een jongere broer van George W. Bush (Amerikaans president van 2001-2009). John Ellis "Jeb" Bush is net als zijn vader en broer als politicus actief voor de Republikeinen. Van 1999-2007 was hij Gouverneur van Florida. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 wilde Jeb Bush de presidentskandidaat van de Republikeinse Partij zijn. Zijn verkiezingscampagne werd echter een debacle.

Jeugd en studie

John Ellis Bush ging in Texas naar de 'elementary school' (basisschool). Vervolgens bezocht hij als high school de 'Phillips Academy', een prestigieuze privéschool in Massachusetts. Zijn oudere broer Georg W. Bush had eveneens op die privéschool gezeten. John Ellis Bush kreeg in zijn jonge jaren reeds de roepnaam 'Jeb'. Deze roepnaam is afgeleid van de initialen van zijn naam: J.E.B. (John Ellis Bush).

Jeb Bush kreeg in zijn jeugd een grote fascinatie voor Latijns Amerika en die fascinatie is altijd een rode draad in zijn leven gebleven. Toen hij 17 jaar was ging Jeb, als onderdeel van een uitwisselingsproject, een tijdje naar Mexico, waar hij onder meer Engelse les gaf. In die periode werd hij verliefd op de Mexicaanse Columba Garnica Gallo. Hij kreeg een relatie met haar en vier jaar later (in 1974) gingen zij trouwen.

Na zijn high school-tijd was Jeb aan de universiteit van Austin (Texas) 'Latin American Studies' gaan studeren. In 1973 behaalde hij bij deze studie de graad van Bachelor of Arts. Na afloop van zijn studie ging Jeb Bush aan de slag in de financiële sector (eerst in de USA, later in Venezuela).

Campagne 1980

In 1980 ging zijn vader George H. W. Bush (oud-directeur van de CIA), voor het eerst een poging doen om president van de Verenigde Staten te worden. Vader Bush werd uiteindelijk niet genomineerd als presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij. Als troostprijs werd hij vervolgens echter wel vice-president onder Ronald Reagan.

Jeb Bush had zich tijdens de campagne van 1980 volop ingezet, ter ondersteuning van zijn vader. Dit waren zijn eerste serieuze stappen op het pad van de politiek. Later heeft hij vaak verklaard dat hij indertijd alleen maar politiek actief werd uit liefde en bewondering voor zijn vader. Jeb Bush beweert dat hij in die periode eigenlijk nog niet erg politiek of ideologisch bewust was.

Florida

Begin jaren tachtig verhuisde Jeb Bush naar Miami, Florida. Hij werd daar succesvol als zakenman (onder meer in de onroerend goed sector). Daarnaast werd hij ook mede-eigenaar van het NFL American Football-team Jacksonville Jaguars.
In de tweede helft van de jaren tachtig werd Jeb Bush meer en meer politiek actief. Zo was hij enkele jaren de Minister van Handel van de staat Florida en ging hij zich eind jaren tachtig volledig inzetten voor de campagne van zijn vader George H.W. Bush, die wederom een poging ging doen (en ditmaal een succesvolle poging) om president van Amerika te worden.

Gouverneurschap

In 1994 was Jeb Bush voor het eerst kandidaat bij de verkiezingen voor het gouverneurschap van Florida. Hij verloor die verkiezingen. In 1998 deed hij nogmaals een poging. Ditmaal werd hij wel verkozen. In het jaar 2000 werd gouverneur Jeb Bush wereldwijd bekend, dankzij de ontknoping van de presidentsverkiezingen van dat jaar, waaraan zijn broer George W. deelnam. Deze federale verkiezingen waren een nek-aan-nek-race. De uitslag van de staat Florida (waar Jeb dus gouverneur was) zou uiteindelijk doorslaggevend zijn voor de uitslag van deze presidentsverkiezingen. Lang was het onduidelijk wie deze staat zou winnen. Na een reeks hertellingen en rechtszaken ging de overwinning uiteindelijk naar George W. Bush. Veel complotdenkers hebben allerlei theorieën bedacht, over de rol die broer Jeb als gouverneur van Florida op de achtergrond stiekem zou hebben gespeeld bij de totstandkoming van die uiteindelijke uitslag. Al die geruchten veranderden echter weinig aan de populariteit van Jeb Bush in Florida. In 2002 stelde hij zich herkiesbaar als gouverneur en hij werd met overmacht herkozen.

Na het gouverneurschap

Op 2 januari 2007 kwam er een einde aan de tweede termijn van Jeb Bush als gouverneur. Hierna was Bush actief in diverse bestuurs- en adviesfuncties binnen het bedrijfsleven. Er waren veel geruchten dat hij zich in 2012 mogelijk kandidaat zou het stellen voor het presidentschap van de Verenigde Staten van Amerika. Hij achtte op dat moment de tijd er nog niet rijp voor. Eind 2014 maakte Jeb Bush bekend, dat hij serieus de mogelijkheden ging onderzoeken om in 2016 wel mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

Politieke standpunten

In de Verenigde Staten wordt Jeb Bush door velen beschouwd als een gematigde Republikein. Hij heeft echter veel standpunten, die men vooral vanuit West-Europees perspectief als zeer rechts en conservatief kan beschouwen. Dit zijn met name zijn standpunten op gebieden als de doodstraf, euthanasie, klimaatbeleid en wapenbezit. Daar staat tegenover dat hij veel minder rechts of conservatief is op andere gebieden, zoals immigratie en onderwijs. Over illegale immigratie zei hij bijvoorbeeld op de conservatieve zender FOX News: "It's an act of love. It's an act of commitment to your family." Verder zei hij hierover: "I honestly think that that is a different kind of crime." Jeb Bush vindt wel dat er een straf op moet staan, maar hij betoogt ook dat illegale immigratie met mededogen moet worden bekeken: "There should be a price paid, but it shouldn't rile people up that people are actually coming to this country to provide for their families."

Familie Bush

Stamvader: Prescott Bush

De senator en bankier Prescott Bush (1895-1972) is een grootvader van Jeb Bush. Zijn vader is ex-president George Herbert Walker Bush, zijn moeder is Barbara Bush. George H.W. en Barbara Bush kregen in totaal zes kinderen, waarvan George W. de oudste is en Jeb als derde werd geboren. Lange tijd waren velen in de familie ervan overtuigd dat Jeb de meest veelbelovende zoon van de Bush-familie was en men zag hem ook als degene die de meeste kans had om ooit, net als vader Bush, president van de Verenigde Staten te worden. Tot enige verbazing van de familie bouwde George W. Bush echter de grootste politieke carrière uit, die werd bekroond met twee termijnen als president van de VS (waarmee hij zijn vader overtrof, die maar één termijn president was). Qua politiek stijl lijkt Jeb Bush overigens doorgaans meer op zijn vader (die relatief gematigd en pragmatisch over kwam), dan op zijn broer George W. Bush (die vaker een voorkeur had voor spierballentaal en grote, populistische simplificaties).

Reactie van de familie op kandidatuur van Jeb?

De familie Bush reageerde overigens niet onverdeeld positief op het nieuws dat Jef Bush zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. Eén van de eerste openbare reacties van zijn moeder Barbara Bush was, dat ze er allerminst blij mee was en dat ze vond dat 'genoeg leden van de familie Bush de Verenigde Staten hebben geleid.' Later heeft ze in het openbaar die mening echter bijgesteld en zich wel achter de kandidatuur van Jeb geschaard.

Religie

Van huis uit was Jeb Bush qua religie een aanhanger van het Episcopalisme (een Amerikaanse afscheiding van de Anglicaanse kerk). In 1995 is hij echter overgestapt naar de Rooms-Katholieke kerk. Zoals bij veel Amerikaanse politici, spelen ook bij Jeb Bush zijn religieuze overtuigingen een grote rol in zijn politieke handelen.

Voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen 2016

Kansen? Voorspellingen voorafgaand aan de campagne

Dat Jeb Bush bekend staat als een relatief gematigde Republikein werd meestal als een pluspunt beschouwd, voor zijn kansen in de presidentsverkiezingen van 2016. Met een gematigd imago zou hij grote groepen kiezers in het midden van het politieke spectrum aan kunnen spreken. Er waren echter ook analisten die dit juist als een minpunt zagen: als de campagne van Bush niet rechts en conservatief genoeg zou zijn, dan zouden mogelijk grote groepen conservatieve Amerikanen mogelijk helemaal niet geneigd zijn om überhaupt een stem uit te brengen bij de presidentsverkiezingen van 2016. Een pluspunt van Jeb Bush was, dat hij vloeiend Spaans spreekt, waarmee hij mogelijk het Latino-electoraat zou aanspreken. Een minpunt voor Jeb was de achternaam Bush, die als gevolg van het beleid van zijn broer George W. Bush een negatieve klank heeft gekregen bij veel Amerikanen.

Resultaten voorverkiezingen

Lang voordat de werkelijke voorverkiezingen plaatsvonden, leek Bush in peilingen een zeer serieuze kandidaat te zijn om de Republikeinse nominatie te veroveren. Maar tijdens de campagne voorafgaand aan de voorkiezingen veranderde dat volledig. Jeb Bush werd met name voor zijn concurrent Donald Trump een favoriet onderwerp om te bespotten. Trump zette zich in zijn campagne graag fel af tegen het politieke establishment en hij zag Bush als de verpersoonlijking van het Republikeinse establishment.

De campagne van Jeb Bush verliep dramatisch en de resultaten in de voorverkiezingen waren daarom eveneens dramatisch. Reeds op 20 februari 2016 besloot Jeb Bush dat het zinloos was om verder te strijden en staakte hij zijn campagne. (Ter vergelijking: andere prominente kandidaten zoals Ted Cruz en John Kasich bleven nog tot begin mei strijden.) Uiteindelijk werd Donald Trump verkozen tot de presidentskandidaat van de Republikeinen. Hij zou in november 2017 ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen van Hillary Clinton.
© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
John McCain, vasthouden aan liefde en eerDe presidentskandidaat voor de verkiezingen van november 2008 is voor de Republikeinen John McCain. John is sinds 1982 b…
Geheime genootschappen: The Order of Skulls and BonesThe Order of Skull and Bones is een geheim genootschap van studenten van de beroemde Yale-universiteit. Sommigen denken…
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…

Hoe Europa steden tot samenwerking verleidt: URBACTHoe Europa steden tot samenwerking verleidt: URBACTHet is een doelstelling van de Europese Unie om de grenzen op het Europese continent te doen vervagen. Op die manier wor…
Internationale organisatiesInternationale organisatiesEen internationale organisatie is een aaneengesloten collectief van ten minste drie landen met een bepaald doel. De lids…
Bronnen en referenties
  • http://www.theguardian.com/world/2014/apr/06/jeb-bush-decide-republican-presidential-run
  • http://www.radio1.nl/item/251239-Een%20politiek%20portret%20van%20presidentskandidaat%20Jeb%20Bush.html
  • https://www.facebook.com/jebbush
  • http://www.biography.com/people/jeb-bush-201294
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jeb_Bush
  • http://www.knack.be/nieuws/mensen/deja-vu-bij-amerikaanse-presidentsverkiezingen-2016-bush-versus-clinton/article-normal-492125.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.