Deelnemen aan lokale verkiezingen (België): voor- en nadelen

Deelnemen aan lokale verkiezingen (België): voor- en nadelen Ben je gevraagd om op een verkiezingslijst te staan bij de eerstvolgende lokale verkiezingen? Ambieer je zelf een plaats op de lijst? Je doet er goed aan om even alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Deelnemen aan verkiezingen kan je zelfvertrouwen opkrikken. Je kan ook zelf de handschoen opnemen, om niet telkens kritiek te moeten geven op het gevoerde beleid. Mogelijke nadelen zijn een verwaarlozing van het gezin of de vriendenkring omdat een succesvolle verkiezingscampagne heel wat tijd in beslag neemt. Bij lokale verkiezingen in België gaan de politieke kandidaten op zoek naar een goed verkiezingsresultaat. Kandidaten kunnen verkozen worden tot gemeenteraadslid. Zeer succesvolle kandidaten maken in België kans op een schepenfunctie of het burgemeesterschap.

Lokale verkiezingen in België: wat zijn dit?

Bij lokale verkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen worden verkiezingen gehouden om de gemeenteraad van een gemeente aan te duiden. De verkiezingen gaan over lokale thema’s zoals de jeugdwerking, het verkeersbeleid, de ruimtelijke ordening of de financiën en de gezondheid van de gemeente. Burgers willen hun lokale politici beoordelen op basis van de inspanningen die ze leveren en de resultaten die ze bereiken op deze lokale thema’s. Het risico is dat lokale verkiezingen overschaduwd worden door de nationale of de regionale politiek. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat tijdens een migratiecrisis de partijen die hard inzetten op deze thema’s beter scoren. De plotse actualiteit rond de alarmerende klimaatopwarming kan lokale groene partijen wind in de zeilen geven.

Bij lokale verkiezingen in België wordt de gemeenteraad van een gemeente aangeduid. / Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBij lokale verkiezingen in België wordt de gemeenteraad van een gemeente aangeduid. / Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Politiek: de strijd om het burgemeesterschap

Ambitieuze politici in België ambiëren de sjerp van burgemeester. In principe is dit de hoogste verwezenlijking tijdens lokale verkiezingen. Daarnaast worden er een bepaald aantal gemeenteraadsleden en schepenen aangeduid, afhankelijk van het inwonersaantal van een gemeente. De lijsttrekkers zijn gewoonlijk de eerste in rang om het burgemeesterschap op te eisen. De lijsttrekker van de grootste partij mag heel vaak de burgemeester leveren. Echter is het ook niet ondenkbaar dat een kleine partij in de meerderheid heel wat kan afdwingen. De partij die onmisbaar is om een meerderheid te vormen, stelt zich vaak hard op om een maximaal aan schepenfuncties of zelfs het burgemeesterschap te kunnen binnenhalen. Het is uiteindelijk de kiezer die zal bepalen welke partijen er het sterkst uitkomen bij de stembusslag.

Zelf deelnemen aan lokale verkiezingen: vier voordelen

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Een succesvolle campagne, zowel in groep als individueel, kan het zelfvertrouwen fors opkrikken. Je leert veel mensen kennen en je bouwt mensenkennis op. Je geeft op een duidelijke en heldere manier je eigen mening weer. Sterke debatten maken je weerbaarder en hebben een positieve impact op je zelfvertrouwen. Té veel zelfvertrouwen kan eveneens gepercipieerd worden met arrogantie.

Graag in de kijker lopen

Personen die graag in de belangstelling staan, vinden heel snel hun gading in de politiek. Door je actief te profileren in de partij, kan je snel heel wat aandacht naar je toe trekken. Bepaalde politici houden ervan om de populairste persoon in de partij te zijn. Ze zijn dan ook niet weg te denken uit het politieke debat en verschijnen heel vaak in de lokale magazines en op nieuwswebsites.

Meewerken aan een project voor je eigen stad of gemeente

Via de lokale politiek kan je zelf meewerken aan een lokaal project. Je kan je eigen accenten leggen en in het partijprogramma zelfs persoonlijke standpunten opnemen. Verkiezingen winnen, op basis van een eigen succesvol verkiezingsprogramma, geven dan ook een grote voldoening. Meewerken aan een succesvolle campagne zorgt alvast voor een leerrijke ervaring.

Je bent een razend ambitieuze persoon en je wil burgemeester worden

Bepaalde mensen hebben het nu éénmaal in zich. Ze zijn geboren als echte leider en hebben een bepaalde visie over de maatschappij. Bovendien ontbreekt het deze mensen niet aan ambitie. Indien je over deze eigenschappen beschikt, dan mag je alvast dromen van het burgemeesterschap. Echter burgemeester word je niet zomaar. Politiek doe je met een partij en het zijn het aantal totale partijstemmen die uiteindelijk zullen bepalen of je aanspraak kan maken op de burgemeesterssjerp.

Vier nadelen van een deelname aan verkiezingen

Problemen op je werk indien je kandidaat bent

Een werkgever wil de neutraliteit bewaren. Een bedrijf wil alvast niet prijsgeven met welke partij het zich wil associëren. Je doet er goed aan om even met je werkgever te overleggen of ze het een probleem vinden als je aan de lokale verkiezingen zou deelnemen. Wees je er ook van bewust dat binnen overheidsbedrijven een verkeerde partijkaart de kans op een promotie kan verhinderen. Op het juiste moment over de juiste partijkaart beschikken, kan je carrière bij de overheid wind in de zeilen geven.

Verwaarlozing van het gezin of de vriendenkring

Het aangaan van een politiek engagement vereist veel tijd. Tijdens de verkiezingscampagne wordt er veel van je vereist. Verkiezingsprogramma’s helpen opstellen, fotoshoots, campagne voeren op events, deur-aan-deur bezoeken, enzovoort zijn maar enkele van de vele activiteiten tijdens een campagne. Wees realistisch en ga ervan uit dat je minder tijd hebt voor je familie en vrienden. Wees hierover open en communiceer hierover duidelijk aan je naasten.

Je raakt verslaafd aan de politiek of het politieke spel

Indien politiek je echt boeit, dan kan je er verslaafd aan geraken. Je wil elk debat op televisie volgen en als er een gekend figuur in de buurt langskomt, wil je er absoluut bijzijn. Ook kan je verslaafd geraken aan het politieke spel. Je houdt ervan om de strategische keuzes voor de partij te bepalen. De verslaving kan zelfs zo ver gaan dat je het absoluut niet apprecieert als er bepaalde partijbeslissingen worden genomen zonder dat jijzelf geconsulteerd bent geweest.

Bij een succesvolle verkiezingscampagne staan alle neuzen in dezelfde richting. Interne spanningen zijn te vermijden. / Bron: HeungSoon, PixabayBij een succesvolle verkiezingscampagne staan alle neuzen in dezelfde richting. Interne spanningen zijn te vermijden. / Bron: HeungSoon, Pixabay

Jaloezie van partijgenoten indien je succes oogst

In de politiek is jaloezie een gekend fenomeen. Bepaalde mensen gunnen je het succes niet en trachten dan ook stokken in de wielen te steken zodat je politiek niet kan scoren. Wees op je hoede voor partijgenoten. Het is een feit dat de grootste concurrenten in de politiek zich in je eigen partij bevinden. Een politiek project kan pas een succes worden als er als team wordt gewerkt in een constructieve en aangename sfeer.

Gelukkige verkozenen en teleurgestelde verliezers

Op de verkiezingsdag zelf is het met spanning uitkijken naar de resultaten van de partij, maar eveneens naar de individuele resultaten. De partijscore zal bepalen hoeveel zetels de partij in de wacht kan slepen, met het oog op het vormen van een coalitie of meerderheid. De individuele score zal bepalen of je gemeenteraadslid, schepen of zelfs burgemeester kan worden. Het hoeft geen verklaring dat verkozen politici heel gelukkig zijn. Politici die een slechte score behalen, zijn teleurgesteld en kijken al uit naar de volgende campagne of keren de politiek de rug toe.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een politieke partij oprichtenZelf een politieke partij oprichtenVeel mensen weten niet dat het voor iedereen mogelijk is om zelf een politieke partij op te richten. Het oprichten van e…
Het Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingenHet Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingenMeer dan een jaar voor de eigenlijke presidentsverkiezingen barst het circus los. In principe kan iedereen zich presiden…
Verkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenVerkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenIn Nederland wordt het stemgedrag van stemgerechtigde burgers vastgelegd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CB…
Gemeenteraadsverkiezingen 2014 - de uitslagenGemeenteraadsverkiezingen 2014 - de uitslagenOm de vier jaar worden de raadsleden voor de gemeenteraden van de Nederlandse gemeenten gekozen door de inzittenden van…

Populisme in de Nederlandse politiekPopulisme in de Nederlandse politiekPopulisme is een begrip dat lastig te definiëren is. Toch zijn er een aantal kenmerken en voorwaarden te benoemen die in…
Identitaire beweging: ideologie en verspreiding over EuropaIdentitaire beweging: ideologie en verspreiding over EuropaMet de toename van migratie en het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt groeit ook het verzet hiertegen. Verschille…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tumisu, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeenteraadsverkiezing
  • Afbeelding bron 1: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: HeungSoon, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.