President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963

President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963 John F. Kennedy was een geliefd president. De moord in november 1963 in Dallas, die op film werd vastgelegd, deed een schok door de hele wereld gaan. Hij tekende een verdrag waarin Rusland, Engeland en Amerika het testen van de atoomwapens was vastgelegd. Zijn meest beroemde uitspraak deed hij in Berlijn: “Ich bin ein Berliner”.

Algemeen

Hij was dan niet de 1e president die werd neergeschoten, maar wel de 1e president waarvan zijn moord op film is vastgelegd. Iedereen heeft de beelden van de moord wel eens gezien. De president die in een open auto door de straten van Dallas rijdt, en ineens omklapt. De chauffeur van de auto trapt het gaspedaal in richting ziekenhuis, maar dat mag niet meer baten.

Hij was de jongste president tot op heden,.John F Kennedy had twee bijnamen: “JFK” en “Jack”.

John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy werd geboren op 29 mei 1917 in Brooline te Massachusetts. Hij is het tweede kind in een gezin van negen kinderen, zijn ouders zijn Joseph Patrick Kennedy en Rose Elizabeth Fitzgerald Kennedy.

Zijn broers Robert (wordt ook vermoord) en Edward zullen ook de politiek ingaan. Zijn vader, rijk geworden met handel in de drank, was ook ambassadeur in Londen onder Roosevelt in 1938.

John gaat als 13 jarige in 1930 naar de Canterburgy School. Hier gaat hij vanaf wanneer hij in 1931 een blindendarmontsteking krijgt. Wanneer hij hersteld is gaat hij naar The Choate School, een privé school waar hij wordt voorbereid op de universiteit. In 1934 wordt hij weer ziek en opgenomen in het ziekenhuis. Kennedy studeert in juni 1935 af op Choate, waarna hij naar Engeland vaart om aan de London School of Economics (LSE) te gaan studeren. Hij vaart drie weken nadat hij de LSE had binnengewandeld alweer terug, met zelfs een week ziekenhuis op zak.

Kennedy schrijft zich in aan de Princeton University, maar ook hier komt hij weer in het ziekenhuis terecht. Men houdt hem in observatie voor mogelijke leukemie. In 1936 schrijft hij zich in aan Harvard, waar hij (na flinke onderbrekingen, want dan verbleef hij reizend door Europa) studeert hij cum laude in 1940 af in de graad internationale affaires.

Kennedy’s carrière

“Why England Slept” schrijft John als thesis in 1940 op Harvard. Hij publiceerd het boek dat direct een bestseller wordt.

In de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Pacific, zijn torpedoboot (PT109) werd in augustus 1943 tot zinken gebracht door de Japanners bij de Solomon Eilanden. Commandant Kennedy zwom vele kilometers van Plumpudding Eiland naar Kolombangara en vice versa om zijn bemanning het leven te redden. Hij verloor één bemanningslid, met diens weduwe heeft John altijd contact gehouden. Hij werd onderscheiden met de US Navy and Marine Corps Medal.

Na de oorlog werkt hij als verslaggever, maar de politiek heeft grote aantrekkingskracht. In 1947 wordt hij gekozen tot Afgevaardigde voor het Congres van Boston. Deze functie bekleed hij totdat hij in 1953 Senator wordt van Massachusetts. Hij blijft Senator tot aan zijn verkiezing tot president van Amerika.

John familieman

Op 12 september 1953 trouwen John F. Kennedy en Jacqueline Lee Bouvier. Samen krijgen ze drie kinderen, namelijk:
  • 1957; Caroline Bouvier Kennedy, nog in leven
  • 1960; John Fitzgerald Kennedy jr., overleden 1999
  • 1963; Patrick Bouvier Kennedy, overleden na 2 dagen

John F. Kennedy president

Kennedy versloeg Richard Nixon met een klein beetje. Tijdens zijn inaugurele reden sloot heel Amerika hem in het hart. Hij gaf hen namelijk het gevoel dat een nieuw tijdperk was aangebroken (iets wat men ook een beetje ervaart anno 2008 met Barack Obama).

In 1961 vond de Varkensbaai crisis plaats. Dit was een invasie die Amerika steunde, nadat communisten (Fidel Castro) aan de macht kwamen. Amerika ontdekte de opbouw van een nucleaire raketbasis op Cuba, waarvan de ontmanteling door Kennedy werd geëist. Er werd een blokkade geplaatst en Rusland kon het niet meer bereiken. Op 27 oktober 1962 gaven de Russen toe de wapens weg te halen.

Er braken in 1962 rassenonlusten uit in Mississippi. James Meredith een zwarte man werd niet tot de universiteit toegelaten. De president was genoodzaakt troepen te sturen.

Rusland, Groot-Brittanië en Amerika ondertekenden in 1963 het verdrag waarin het testen van atoomwapens was vastgelegd. Datzelfde jaar, juni, was John in Berlijn en sprak zijn o zo beroemde woorden “Ich bin ein Berliner”.

Ook in 1963 namen de spanningen in Zuid Vietnam toe. Het was voor Kennedy nog geen reden om er troepen naar toe te sturen.

De moord op de president

Alhoewel zijn moord tot op heden nog steeds niet helemaal zeker is (er zijn nog steeds verschillende complot theorieën) wordt Lee Harve Oswald als zijn moordenaar gezien. Vanuit het gebouw van de Texas Book Depository schoot hij op 22 november 1963 om ongeveer 12.30 uur op de president en raakte hem dodelijk.

Voordat hij kon worden voorgeleid aan de rechter, werd Oswald op 24 november op het politiebureau van Dallas doodgeschoten. Zijn moordenaar was nachtclub eigenaar Jack Ruby.

De moord op Kennedy heeft hem tot een mythe gemaakt, vooral omdat niet bewezen kon wie en waarom hij vermoord is. Ook komen na zijn dood de verhalen los over zijn buitenechtelijke uitspattingen. Zo zou hij onder andere een relatie hebben gehad met Marilyn Monroe.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
Vermoordde de KGB president Kennedy?Vele theorieën en verhalen gaan de ronde over de legendarisch moord op JFK tijdens een bezoek aan Dallas in 1963. De the…
Lee Harvey Oswald: Kennedy's moordenaar?John F. Kennedy, een veelbesproken man. Zowel in zijn privéleven als zijn legislatuur als president van de Vereenigde St…
De moord op Bobby KennedyDe moord op Bobby KennedyIn 1968 werd Bobby Kennedy vermoord. Zijn dood werd vanaf het begin af aan door mysteries omgeven, net als de eerdere do…

President van Amerika, Lyndon B. Johnson 1963-1969Hij was vlak achter president Kennedy toen deze in zijn open auto werd neergeschoten. Nog geen twee uur na de dood van J…
President van Amerika, Dwight Eisenhower 1953-1961President Eisenhower was, sinds Grant, weer een president met een militaire achtergrond. In de 2e Wereldoorlog was hij n…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.