Lee Harvey Oswald: Kennedy's moordenaar?

John F. Kennedy, een veelbesproken man. Zowel in zijn privéleven als zijn legislatuur als president van de Vereenigde Staten. Op 22 november 1963 werd Kennedy vermoord. Rond zijn dood circuleren vele verhalen en complottheorieën. Voor de wereld was Kennedy een schijnbaar populair man. Maar achter de gesloten deuren van het witte huis speelden er zich meer scenes af die je zou vinden in de hedendaagse soap. Wie president Kennedy vermoorde is tot de dag van vandaag een groot mysterie.

Lee Harvey Oswald

Officieel werden er 3 onderzoeken gevoerd naar de moord op president Kennedy. Alle onderzoeken leden naar Lee Harvey Oswald.

Oswald's jeugd was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zijn vader overleed alvorens hij werd geboren. Hij groeide op in een onstabiele omgeving waarbij zijn familie meermaals verhuisde. Voor hij 18 was zou hij in 22 verschillende huizen gewoond hebben. Oswald woonde ook enige tijd in een pleeggezin, zijn familie was te arm om voor hem te zorgen. Kennissen uit zijn jeugd beschrijven Lee als teruggetrokken en temperamentvol. Op zijn14de beging Oswald zijn eerste criminele feit. Hij bedreigde de vrouw van zijn broer met een mes en had zijn moeder geslagen. De psychiater constateerde dat Oswald vrij fantasierijk was, als gevolg van tekortkomingen die zijn opvoeding had ondergaan. Zijn familie verhuisde terug en Lee mistte de behandeling die hij nodig had, en die de psychiater hem had aangeraden. Oswald leidde ook aan dyslexie wat zijn schoolresultaten negatief beïnvloeden. Op zijn 15de profileerde Lee Harvey Oswald zich voor het eerst als marxist.

Desondanks zijn sympathieën voor het marxisme sloot Lee zich op zijn 17de aan bij het Amerikaanse leger. Hij trad hierbij in de voetsporen van zijn oudere broer Robert, die ook een Amerikaans militair was. Voor het eerst scoorde Oswald goed in een opleiding, en behaalde de beste scores bij testen voor scherpschutter. Zijn carrière liep op rolletjes, hij kreeg toegang tot top secret informatie en werkte als radar operator. Maar algauw viel Oswald opnieuw in zijn oude gewoonten, hij werd 2 keer voor de militaire rechtbank geroepen als gevolg van zijn ongewone gedrag. Hij had onder andere zichzelf geschoten met een geweer en een gevochten met een sergeant.

Oswald droomde ervan om naar de Sovjet - Unie te vluchtten en in het jaar 1959 deed hij dit ook. Met valse verklaringen die hij had afgelegd wist hij zich van zijn legerdienst te ontdoen en te emigreren naar de Sovjet. Oswald kwam op allerlei slinkse manieren aan geld om zijn reis te financieren, zichzelf verwonden en studiebeursen. Niets zou in Oswalds weg staan. Oswald leefde en werkte enkele jaren in Minsk. Waar hij ook zijn vrouw Marina Prusakova ontmoette. Het leven in Minsk was echter niet wat hij ervan verwacht had, hij mistte de levendigheid van de Amerikaanse steden en enkele jaren na zijn aankomst in Minsk zou hij samen met zijn familie terugkeren naar de Vereenigde Staten.

Oswald settelde zich in Dallas met zijn gezin. Hij probeerde een boek te schrijven over zijn leven in Minsk. Maar hij kwam al gauw in contact met een anti - marxistische gemeenschap waar hij op weinig steun kon rekenen. Oswald werd steeds driester in zijn acties en begon zijn vrouw te onderdrukken. Zij mocht geen Engels leren en hij begon haar ook te slaan. Geen enkele job bleek Oswald nog te boeien, hij was geobsedeerd door zijn visies en geïrriteerd door de anti - marxisten in zijn nabije omgeving.

Oswald herviel in zijn criminele handelingen en probeerde Generaal Walker te vermoorden. Generaal Walker was een bekend tegenstander van het communisme en dus een ideaal doelwit voor de geobsedeerde Lee. Walker was een ex - generaal die ontslagen werd door president Kennedy omdat hij rechtse propaganda aan zijn troepen verspreidde. Hij leidde ook een rel waar 2 mensen de dood in vonden. Maar vanwege zijn machtspositie was Walker nooit veroordeeld. Lee Harvey Oswald zou geslaagd zijn in zijn opzet, indien de kogel door het raamkozijn zijn doel niet gemist had. Echte bewijzen dat Harvey achter de moordpoging op Generaal Walker zat waren er niet, enkel een onderzoek van de kogel dat in het ballistisch rapport werd afgedaan als zeer waarschijnlijk maar niet met absolute zekerheid.

Later zou Oswald president Kennedy hebben neergeschoten tijdens een bezoek die de president bracht met zijn vrouw Jackie aan Dallas. Oswald vuurde vanop de 6de verdieping van een warenhuis naar president Kennedy, die enkele momenten later aan zijn verwondingen zou overlijden. Oswald kon uit het gebouw vluchtten door zijn baas die hem als werknemer identificeerde. Het motief voor de moord zou berusten op de communistische visies van Oswald. Hij was niet tevreden met de wereld die zich rondom hem bevond. Hij wou de wereld verbeteren maar stootte op onbegrip en een corrupt regime. Oswald wou de geschiedenis ingaan als een groot man. Maar van een echt tastbaar motief is er in het Oswald dossier geen sprake.

Wanneer Oswald werd gearresteerd voor de moord op president Kennedy bleef hij de moord ontkennen. Hij beweerde erin geluisd te zijn. Verder werd hij ervan beschuldigd agent Tippet te hebben neergeschoten, enkele minuten na de moord op Kennedy. Oswald bleef ontkennen. Toen foto's opdoken van Oswald waarop er duidelijk een geweer te zien was, zei hij dat deze vervalst waren, en dat hij nooit een geweer gekocht had. Bij overbrenging naar de gevangenis werd Lee Harvey Oswald zelf neergestoken. En zo het onderzoek naar de moord op Kennedy voor altijd stopgezet. Maar was Lee Harvey Oswald wel de moordenaar?

Feiten die deze theorie tegenspreken:
  • Als Oswald generaal Walker wilde vermoordden waarom zou hij Kennedy vermoorden die deze rechtse propagandist ontsloeg?
  • Wat is het motief van Oswald?
  • Was Oswald in staat om een moordpoging op de president alleen op touw te zetten?
  • Toen Eddowes het lijk van Oswald wilde opgraven, om zijn theorie dat niet Oswald maar de KGB de moordenaars van kennedy zijn, bleek het stoffelijk overschot 'toevallig' ononderzoekbaar zijn gemaakt.
  • Waarom verliet Oswald de Sovjet, een land die zijn idealen droeg, en miste hij de Amerikaanse 'way of life', werd Oswald eerder vermoord?
  • Waarom probeerde Oswald een boek te schrijven bij zijn terugkeer, terwijl hij dyslectisch was? Was de teruggekeerde Oswald een ander persoon?
  • Oswald zou gewerkt hebben voor de CIA na zijn terugkeer uit Minsk, terwijl hij een duidelijk marxistisch profiel had.

Tot Slot

De theorie die Lee Harvey Oswald als moordenaar van Kennedy aanduid begint meer en meer te wankelen. Was Oswald het slachtoffer van een samenzwering en had hij helemaal niets met de moord te maken. Of werd de echte Oswald vermoord in de Sovjet en vervangen door een KGB agent? Zal de sluier rond de Kennedy moord ooit nog worden opgetild?
© 2009 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermoordde de KGB president Kennedy?Vele theorieën en verhalen gaan de ronde over de legendarisch moord op JFK tijdens een bezoek aan Dallas in 1963. De the…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
22-11-1963 door Stephen King (recensie)recensie22-11-1963 door Stephen King (recensie)Na het heerlijke ‘Gevangen’ weer zo’n dikke pil van mijn favoriete schrijver, 864 pagina maar liefst. Het verhaal gaat o…
Is Cuba verantwoordelijk voor de dood van Kennedy?In de lijst van potentiële moordenaars van JFK mag Cuba zeker niet ontbreken. De toenmalige communistische staat van Fid…

Werd Kennedy vermoord door de CIA?Een theorie die al lang de wereld rondgaat is dat de Amerikaanse CIA de hand had in de moord op Kennedy. Al ligt deze ve…
Roswell: mythe of waarheid?Een van de grootste geheimen in de Amerikaanse geschiedenis is nog steeds Roswell. Waar meer dan 60 jaar geleden buitena…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_harvey_oswald http://en.wikipedia.org/wiki/Kennedy_Assasination
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.