President van Amerika, Lyndon B. Johnson 1963-1969

Hij was vlak achter president Kennedy toen deze in zijn open auto werd neergeschoten. Nog geen twee uur na de dood van John werd Lyndon Johnson beëdigd tot president van Amerika. De kersverse weduwe van Kennedy was onder de aanwezigen. Hij stuurt nog meer troepen naar Vietnam en zet het Tet offensief op.

Algemeen

Hij reed in de tweede auto achter die van de president op de beruchte 22e november 1963. Nog geen 2 uur nadat Kennedy dood was verklaard, legde hij de presidentiële eed af in het presidentiële vliegtuig op het vliegveld van Dallas. Onder de aanwezige was Jacky Kennedy, nog helemaal onder de bloedspatten van de moord op haar man.
De bijnaam van de boomlange Johnson was “LBJ”.

Lyndon Johnson

Op 27 augustus 1908 wordt Lyndon Baines Johnson geboren in een boerenwoning van drie kamers in de omgeving van Johson City in Texas. Deze stad is mede door zijn familie opgericht. Hij was de oudste van vijf kinderen. Zijn ouders waren Sam Ealy Johnson jr en Rbekah Baines Johnson. Lyndon had nog één broer Sam, en drie zusters Rebekah, Josefa en Lucia.

Hij bezocht de Johnson City High School, waarna hij ging studeren aan de Southwest Texas State Teachers College (beter bekend als Texas State University San Marccos). Hier studeert hij af in 1931 en gaat lesgeven op de Welhausen School in Cotulla, waar hij les gaf aan arme Mexicaanse kinderen. Omdat de school geen geld heeft, koopt hij van zijn eerste salaris honkbalknuppels, handschoenen en wat er nog meer voor deze sport nodig is.

Johnson’s carrière

Lyndon wordt in 1931 Secretaris van Richard Kleberg in Washington D.C. Deze functie bekleed hij tot 1937, want dan wordt hij verkozen tot lid van Huis van Afgevaardigden, wat hij tot 1949 blijft. In 1949 wordt hij gekozen tot Senator, waar hij vanaf 1953 de fractie van de Democraten leidt. Twee jaar later is hij leider van de meerderheid in de Senaat en weet hij meer dan 1250 wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen. Onder andere de burgerrechtenakte. Hij krijgt in juni 1955 een hartaanval en is bijna een half jaar uit de roulatie.

In 1958 blaast hij het ruimteprogramma nieuw leven in. In 1960 wordt hij de running mate van Kennedy en wordt dan ook vice-president wanneer Kennedy wint. Een functie die hij altijd verafschuwt heeft. Hij werd door Kennedy, met wie hij het overigens goed kon vinden, op afstand gehouden. Kennedy vond hem rauw, bot en soms beschamend.

In 1949 was Johnson al rijk, hij had namelijk het radiostation KTBC in Austin aangekocht. Zijn vrouw was hier de baas.

In november 1963, niet zolang voordat de president vermoord wordt, bezoekt hij in de functie van vice president Nederland.

Lyndon familieman

Lyndon Baines Johnson trouwt op 17 november 194 met Claudia Alta Taylor (haar bijnaam was Lady Bird). Samen krijgen ze twee kinderen, namelijk:
  • 1944; Lynda Bird Johnson, nog in leven
  • 1947; Luci Baines Johnson, nog in leven

Lyndon Johnson president

Nog geen 2 uur na de dood van Kennedy, 112 minuten om precies te zijn, was Johnson president van Amerika. Hij nam direct het heft in handen, mede gezien de onzekerheid omtrent de zojuist gepleegde moord.

Hij wordt in 1964 met een overbluffende meerderheid van 60%, herkozen tot president, mede door de belofte niet meer troepen naar Vietnam te sturen.

In deze periode komen van zijn kant belangrijke wetgevende programma’s op het gebied van armoede, racisme en ziektekostenverzekering. Ze worden allen door het Congres aangenomen. Er beginnen wel rellen in Watts, een arme wijk in Los Angeles. Deze zouden het begin inluiden van veel meer rellen in de jaren ’60. Alleen omdat het repressief systeem van rassendiscriminatie niet langer te onderdrukken was.

Zo rond 1967 verbleven meer dan 500.000 troepen in Vietnam, vier jaar eerder waren dat er nog maar 12.000 met 300 helikopters. Hij bleef “doormodderen” in Vietnam, laat Noord Vietnam bombarderen. Na het Tet offensief (een drie delige militaire fase tussen 30 januari en 23 september 1968 in Vietnam) kreeg Johnson steeds meer kritiek op zijn beleid.

Hij stelt zich in 1968 niet verkiesbaar voor een nieuwe termijn.

President af

Na het beëindigen van zijn presidentiele taken, trekt hij zich terug op de LBJ ranch in Texas, waar hij zich onder andere bezig houdt met het schrijven van boeken. . Deze runde hij zoals het Witte Huis.

Wanneer hij op 22 januari 1973 op weg is van zijn ranch naar San Antonio, wordt hij door een dodelijke hartaanval getroffen. Hij wordt gevonden door leden van de geheimde dienst, Johnson heeft een telefoon in zijn hand.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
Samenvatting Vietnam OorlogNa de Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk al snel in botsing met haar koloniën in Indo-China. In 1946 werd de Vietnamese…
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
De Verenigde Staten, 1955 - 1965 Een frisse windDe Verenigde Staten, 1955 - 1965 Een frisse windDe critici van de consensus twijfelden niet zozeer aan de overvloed van die jaren. Hun kritiek lag vooral op de manier w…

President van Amerika, Richard M. Nixon 1969-1974President van Amerika, Richard M. Nixon 1969-1974Richard Nixon en het Watergate schandaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit schandaal kostte hem het president…
President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963John F. Kennedy was een geliefd president. De moord in november 1963 in Dallas, die op film werd vastgelegd, deed een sc…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.