President van Amerika, Dwight Eisenhower 1953-1961

President Eisenhower was, sinds Grant, weer een president met een militaire achtergrond. In de 2e Wereldoorlog was hij nauw betrokken bij de organisatie van de landing in Normandië, hij was `Commanding General of U.S. Army Europe`. Als president realiseerde hij zijn plannen voor het snelwegennet, en bereikt een wapenstilstand in Korea.

Algemeen

In eerste instantie was de landing van Engeland in Europa gepland voor 5 juni 1944. De operatie heette “Overlord”. Generaal Eisenhower vond het weer te slecht en gelaste de operatie tijdelijk af. De dag erna waagde hij het erop, en aan het eind van die dag waren bijna 14.000 geallieerden geland in Normandië. Operatie “Overlord” is beter bekend als D-Day.

Aan het eind van de oorlog in Europa, was hij inmiddels gepromoveerd tot een 5 sterren generaal. Hiermee was hij de hoogste Amerikaanse militair in Europa. Hij had een rond gezicht en blauwe ogen. Zijn bijnaam was “Ike”.

Dwight Eisenhower

David Dwight Eisenhower werd geboren op 14 oktober 1890 in Denison te Texas. Hij was de derde van zeven zoons, zijn ouders waren David Jacob Eisenhower en Ida Elizabeth Stover Eisenhower.

Het gezin verhuist naar Abilene in Kansas wanneer David 2 jaar oud is. Per ongeluk worden zijn namen veranderd, ten tijde van zijn verblijf op West Point, in Dwight David, maar daar heeft hij helemaal geen moeite mee. Zijn vader had een klein huisje met 4 ha grond, verdiende weinig dus de oudste 5 jongens werkte mee op de boerderij.

Dwight bezocht de lokale school, en hier kreeg hij zijn bijnaam “Ike”. Nadat hij was afgestudeerd aan de Abilene High School ging hij werken in een ijswinkel. Hij wilde heel graag naar de Naval Academy (marine), maar hij was daarvoor met 20 jaar te oud. Hij ging in 1911 naar het prestigieuze West Point (de academy bestaat nog steeds) in New York, want daar was de maximale leeftijd 21.

Hier studeerde hij af in 1915 en kreeg de rang van tweede luitenant in de 19th Infantery. Hij werd gezonden naar Houston, San Antonio te Texas. Naar het Fort Sam.

Eisenhower’s carrière

In 1917 kreeg hij een promotie tot kapitein en werkte hij ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, als instructeur in diverse legerkampen. Aan het einde van deze oorlog was hij gepromoveerd tot luitenant-Kolonel. Zes jaar later, 1924, is hij majoor.

Hij begon in 1925 een studie bij de “Command and General Staff School” in Fort Leavensworth te Kansas. Hier slaagde hij een jaar later als beste van zijn groep.

In 1935 is MacArthur bezig een leger op te zetten en Eisenhower vroeg hij zijn assistent mocht worden. Hij bleef in de Filippines voor 4 jaar. In 1939 bij het uitbreken van de 2e Wereldoorlog gaat hij terug naar Amerika. In 1942 wordt hij gepromoveerd tot generaal-majoor van de Amerikaanse strijkrachten in Europa. Twee jaar later wordt hij opperbevelhebber van de geallieerde troepen, en leidt hij D-Day. Na de oorlog is hij een 5 sterren generaal.

Koningin Wilhelmina van Nederland overhandigd hem op 14 oktober 1947 een gouden erezwaard met inscriptie voor zijn verdienste van de bevrijding van Nederland.

Hij verliet de dienst in 1948, schreef een boek over zijn oorlogservaringen in Europa; “Crusade in Europe”. In 1950 gaat hij terug naar het leger, en wordt 1e opperbevelhebber van de strijdkrachten in Europa voor de NATO.

In 1952, de presidentsverkiezingen komen er weer aan, wordt Ike zowel door de Democraten als de Republikeinen benaderd. Hij kiest voor de Republikeinen en met de kreet “I like Ike” begint hij zijn campagne om het presidentschap.

Dwight familieman

Dwight trouwt op 1 juli 1916 (de dag dat hij tot 1e luitenant wordt gepromoveerd) met Mary Geneva Doud. Samen krijgen ze twee kinderen, namelijk:
  • 1917; Doud Dwight Eisenhower, overleden 1921 aan roodvonk
  • 1923; John Seldon Doud Eisenhower, eventuele sterfdatum niet bekend

Eisenhower vernoemde Camp David naar zijn jongste zoon. Deze was militair, ambassadeur in België en auteur.

Dwight Eisenhower president

Dwight won overtuigend de presidentsverkiezing in 1952 en werd in 1953 beëdigd. Sinds 1869 toen generaal Grant president werd, was er weer een president met een militaire achtergrond. Eisenhower was geen politicus, maar bracht het er niet slecht af. Hij delegeerde veel en bleef zelf het liefst op de achtergrond (maar hield overal een oog op). Hij was goed om de kosten te drukken.

Als president hield hij de plannen “New Deal” en “Fair Deal” staande. Hij verhoogde het minimumloon, hij drong overheidstaken terug en bracht deze onder bij het bedrijfsleven. Hij realiseerde een deel van zijn plannen voor een snelwegennet in de “Interstate Freeways”.
Daarnaast wilde Eisenhower de overheidstaken terugdringen en waar mogelijk deze taken bij het bedrijfsleven onderbrengen en ook wilde hij de overheidsuitgaven verminderen en controleren. Eisenhower was hiervoor bereid ver te gaan, zelfs als hij hiervoor zijn veto moest gebruiken. Eisenhower had plannen voor een snelwegennetwerk in de Verenigde Staten, wat hij realiseerde met de “Interstate Freeways”

Hij bereikt in 1953 een wapenstilstand in Korea, de oorlog is over. Er waren bijna 150.000 militairen gesneuveld tussen 1950 en 1953. In 1955 krijgt hij een hartaanval, waarvan hij in 1956 genezen wordt verklaard.

Het jaar dat hij genezen wordt verklaard, wint hij een tweede ambtstermijn. Hij bereikt op dat moment de meeste stemmen die een president ooit heeft gehad, ruim 35.000.000 stemmen. Tevens veroordeelde hij dat jaar bondgenoten Engeland, Frankrijk en Israël vanwege hun aanvallen op Egypte. Dit land had immers het Suez-kanaal genationaliseerd.

Dan zet in 1958 de recessie in en een gevolg hiervan was dat Eisenhower niet voor nog een termijn wordt gekozen. Hij verliest van de populaire John F. Kennedy.

President af

Na zijn presidenttermijnen wordt hij opnieuw benoemd tot ¨General of Army¨. Kennedy herstelt zijn rang van generaal.

Daarna keert hij terug naar zijn landgoed, schreef een aantal boeken. Hij stierf op 2 maart 1969 in Washington D.C.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
Timemanagment: het model van EisenhowerTimemanagment: het model van EisenhowerIn de moderne samenleving waarin we momenteel leven is tijd een steeds belangrijker begrip. Mensen hebben het druk en vo…
De Verenigde Staten, 1955 - 1965 Een frisse windDe Verenigde Staten, 1955 - 1965 Een frisse windDe critici van de consensus twijfelden niet zozeer aan de overvloed van die jaren. Hun kritiek lag vooral op de manier w…
Is Cuba verantwoordelijk voor de dood van Kennedy?In de lijst van potentiële moordenaars van JFK mag Cuba zeker niet ontbreken. De toenmalige communistische staat van Fid…

President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963John F. Kennedy was een geliefd president. De moord in november 1963 in Dallas, die op film werd vastgelegd, deed een sc…
President van Amerika, Harry Truman 1945-1953President van Amerika, Harry Truman 1945-1953President Truman werd onverwacht president nadat Roosevelt aan een hersenbloeding overleed. Het was Truman die, na overl…
Reactie

Peter Deker, 19-11-2009
Geboortedatum in artikel over pres. Eisenhower is verkeerd gespeld: 1980 moet 1890 zijn
er staat nu
David Dwight Eisenhower werd geboren op 14 oktober 1980 in Denison te Texas
dat lijkt me niet juist Reactie infoteur, 23-11-2009
Bedankt Peter, ik heb het aangepast

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.