Vermoordde de KGB president Kennedy?

Vele theorieën en verhalen gaan de ronde over de legendarisch moord op JFK tijdens een bezoek aan Dallas in 1963. De theorie die Lee Harvey Oswald als moordenaar van JFK beschuldigd, blijkt meer en meer onwaar te zijn. Alhoewel 3 overheidsonderzoeken Oswald als moordenaar aanduiden, blijkt in een FBI rapport dat jaren na zijn dood werd vrijgegeven, dat Oswald hoogst waarschijnlijk het slachtoffer was van een complot.

Wat is de KGB

Bron: Jgaray, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jgaray, Wikimedia Commons (Publiek domein)
KGB betekent in het Russisch Komitet Gosudarstvennoĭ Bezopasnosti, vertaald naar het Nederlands intern beveiligingsagentschap. We kunnen hieruit concluderen dat de KGB de geheime dienst was van de voormalige sovjet - unie. Deze instelling is vergelijkbaar met het Amerikaanse CIA.

Deze inlichtingendienst werd opgericht in 1953 om de belangen van de Sovjet - unie te verdedigen, en vooral om de macht van diezelfde Sovjet - Unie te vergroten. Werkwijzen zoals moord, ontfutselen van staatsgeheimen van niet communistische landen en elimineren van anti - communisten werden niet geschuwd. Ook ex - president van Rusland, Vladimir Poetin behoorde tot de KGB. De KGB zou geëindigd zijn met de val van de Sovjet - Unie in 1991. Of dit de waarheid is, is nog maar de vraag.
De KGB bestond uit verschillende afdelingen met verschillende taken, waarvan de belangrijkste:
 • Eerste hoofd directoraat: deze afdeling was verantwoordelijk voor legale operaties in het buitenland.
 • Tweede hoofd directoraat: hun doel was voornamelijk het omkopen van westerse diplomaten en beambten.
 • Vijfde hoofd directoraat: verantwoordelijk voor het uitschakelen of elimineren van groeperingen die strookten met het communistische regime. In dit directoraat was er ook een anti - joodse afdeling aanwezig.
 • Hoofd directoraat grenstroepen: bestond uit verschillende militairen met als enige doel, bevolking binnen de grenzen van de Sovjet te houden. Het land verlaten moest onmogelijk gemaakt worden, en enige opstand in de kiem gesmoord worden.
 • Hoofd directoraat strijdkrachten: afdeling die instond voor het beheer van de militaire troepen in de Sovjet.
 • Hoofd directoraat technische operaties: stond in voor het ontwikkelen van diverse wapens, zowel biologisch als chemisch, die tegen een politieke tegenstander zouden worden ingezet.
 • Directoraat personeelszaken: deze was verantwoordelijk voor het aanwerven en screenen van nieuw personeel.
 • Directoraat administratie: verzorgde zowel de legale als de illegale administratie voor agenten en andere afdelingen.
 • Zevende directoraat surveillance: Agenten werden er opgeleid in het bespioneren en schaduwen van personen.
 • Directoraat communicatie: was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van spionage gadgets en de ontwikkeling van codes. Ook het kraken van vijandige codes behoorde tot hun taak.
 • Directoraat beveiliging: stond in voor de bescherming van kopstukken en belangrijke personen binnen de Sovjet - Unie.
 • Afdeling bijzonder onderzoek: Afdeling verantwoordelijk voor het controleren van KGB agenten, en zocht naar mogelijke verraders binnen de KGB.
 • Afdeling voor vergelijking Operationele Ervaring: een afdeling die de operaties van de KGB bestudeerde en conclusies maakte over hoe de KGB operationeel verbetert kon worden.

Relatie tussen de KGB en president Kennedy

Alles begint in 1960. Een groep anti - communisten probeert het communistische regime van Fidel Castro om te werpen, met de steun van president Kennedy. Maar de macht van Castro was groter dan de rebellen en Kennedy hadden verwacht. De rebellen werden gevangengenomen door Castro en Kennedy weigerde om extra troepen te sturen.
Kennedy zou in 1962 opnieuw proberen om het Castro regime omver te werpen, en de Sovjet - leider Nikita Khrushchev gedwongen hebben om alle raketten te verwijderen. Na de zogenaamde 'Missile Crisis' staakte Kennedy zijn plannen en zwoer hij het communistische regime te respecteren.

De gebeurtenissen op Cuba was een belediging voor de voormalige Sovjet. Zoals Khrushchev later Kennedy zou beschrijven als een man zonder principes die je gemakkelijk jouw visies kon opdringen. Enkele jaren later zou de Sovjet - Unie een muur rond Berlijn bouwen, en Kennedy zou niets ondernemen.Ook de Vietnam oorlog zou Kennedy zich gewonnen moeten geven, maar Kennedy's verlies was de winst van de Sovjet - Unie.

Motief

Khrushchev's vernedering tijdens de raketten crisis zou het motief geweest zijn voor de moord. Khrushchev was een machtig man met vele relaties, onder andere met de KGB. Hij zag Kennedy als een zwakke schakel die moest vernietigd worden. Ook Kennedy's populariteit in de toenmalige Sovjet nam een serieuze duik. Hoe kon een onbesluitloos man als Kennedy, president worden van de Vereenigde Staten. Ook zijn anti - communistische visies werden niet geapprecieerd. De vele confrontaties met de Sovjet - Unie en de vernedering van Khrushchev zouden het motief zijn voor zijn moord.

Bewijzen

Indirecte en directe bewijzen dat de KGB verantwoordelijk was voor de moord op Kennedy zijn er, onder de vorm van toevallig overleden getuigen en de relatie van de Sovjet met Lee Harvey Oswald, de officiële moordenaar van Kennedy.

 • Lee Harvey Oswald trouwde met Marina Prusakova die later een nicht van een KGB kolonel bleek te zijn. Ook wordt beweerd dat de echte Oswald gevangen genomen werd tijden zijn bezoek aan de Sovjet - Unie en vervangen werd door een KGB agent die op hem leek.
 • Guy Banister een CIA agent stierf aan een zogenaamde hartaanval, maar toen de officiëlen zijn kantoor bereikten waren zijn dossiers over de 'Missile Crisis' waren verdwenen.
 • Alhoewel de KGB beweerde nooit contact te hebben gehad met Lee Harvey Oswald is dit heel onwaarschijnlijk. Aangezien hij getrouwd was met de nicht van een KGB kolonel.
 • Lee Harvey Oswald werd neergeschoten bij zijn overplaatsing naar de gevangenis. Wist hij teveel?
 • Na de val van de Sovjet - Unie, waarbij de KGB tot zijn einde kwam, kwamen er documenten aan het licht. Verschillende vergaderingen over president Kennedy zouden gehouden zijn.
 • Meerdere getuigen rechtstreeks of onrechtsreeks in verband gebracht met de Kennedy moord vonden de dood in de jaren 1960. Waardoor het onmogelijk werd de verdachten nog te ondervragen.

Conclusie

In het onderzoek naar de moord op Kennedy moet zeker rekening gehouden worden met de rol die de KGB en de voormalige Sovjet - Unie speelde. In tegenstelling tot Lee Harvey Oswald had de KGB een veelbesproken motief. Werkte Oswald voor de KGB of werd hij vervangen door een agent. Was de officiële moordenaar van Kennedy de zondebok die de KGB zorgvuldig had uitgezocht?
© 2009 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cuba Crisis (1962)Achteraf gezien was het ongetwijfeld de meest spannende gebeurtenis tijdens de Koude Oorlog; Amerikaanse en Russische sc…
Is Cuba verantwoordelijk voor de dood van Kennedy?In de lijst van potentiële moordenaars van JFK mag Cuba zeker niet ontbreken. De toenmalige communistische staat van Fid…
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
De Cubaanse raketcrisisDe Cubaanse raketcrisis of Cuba-crisis in 1962 was het dieptepunt in de Koude Oorlog en de bracht de wereld aan de rand…

Werd Kennedy vermoord door de CIA?Een theorie die al lang de wereld rondgaat is dat de Amerikaanse CIA de hand had in de moord op Kennedy. Al ligt deze ve…
Lee Harvey Oswald: Kennedy's moordenaar?John F. Kennedy, een veelbesproken man. Zowel in zijn privéleven als zijn legislatuur als president van de Vereenigde St…
Bronnen en referenties
 • http://wiki.answers.com/Q/What_is_KGB_regarding_Russia http://nl.wikipedia.org/wiki/KGB
 • Afbeelding bron 1: Jgaray, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.