President van Amerika, William H. Taft 1909-1913

President William Taft twijfelde nogal aan zichzelf. Na de grote Theodore Rossevelt dacht hij zelf niets te kunnen bereiken. Toch heeft deze dikste president van Amerika het één en ander kunnen bewerkstelligen zoals onder andere het invoeren van de achturige werkdag. Na zijn ambtstermijn werd hij opperrechter.

Algemeen

President Roosevelt heeft hem zelf aangewezen als zijn opvolger.

William H. Taft had kastanjebruin haar en blauwe ogen en was ongelofelijk dik, hij kreeg een grotere badkuip in het Witte Huis. Er werd gegrapt dat de president wel erg beleefd was. Als hij in de tram opstond, maakte hij plaats voor 3 dames. Verder was Taft een joviale en populaire man.

Taft was de 1e president die de golfsport beoefende, zijn vrouw was de 1e die met hem meereed voor zijn presidentsbenoeming. Tevens graasde zijn koe Pauline op het gazon van het Witte Huis. Hij had geen bijnaam.

William H. Taft

Op 15 september 1857 werd William Howard Taft geboren de betere buurten in Cincinnati Ohio, als 3e kind in een gezin van 5. Zijn vader was Alphonso Taft en zijn moeder Louisa Maria Torrey Taft.

Hij groeide op als een jolige, welgemanierde jongeman. Hij studeerde aan de Woodward High School, waarna hij ging studeren aan het Yale College in New Haven Conncticut. Hier studeerde hij af in 1878, en was de op één na beste van zijn klas. Hierna volgt een studie rechten aan de Cincinnatie Law School, onderwijl zijn geld verdienend door te schrijven voor “The Cincinnati Commercial”. Wanneer hij is afgestudeerd wordt hij toegelaten tot de bar.

Tafts carrière

In 1887 wordt hij benoemd tot rechter van het Ohio Superior Court. In 1890 wordt hij door president Harrison aangesteld als Silicitor General of the United States. In 1892 stelt dezelfde president hem aan als United States Court of Appeals for the Sixth Circuit. Deze functie zal hij tot 1900 blijven bekleden.

In 1900 benoemt president McKinley hem tot hoofd van het burgerlijk bestuur van de Filippijnen. Hij kocht een groot stuk land van het Vaticaan en verdeelde dit in kleine stukjes wat hij tegen een lage pacht onder de plaatselijke bevolking verhuurde.

Van 1904 tot 1908 was hij, onder Theodore Roosevelt, Minister van Oorlog. Tijdens deze functie had hij toezicht op de aanleg van het Panama kanaal.

William familieman

Op 19 juni 1886 trouwen William Taft en Hellen Herron. Samen krijgen ze 3 kinderen, namelijk:
  • 1889; Robert Alphonso Taft(lange tijd senator geweest), overleden 1953
  • 1891; Helen Herron Taft, overleden 1987
  • 1897; Charles Phelps taft, overleden 1983

William H. Taft als president

Al was Taft voorgedragen door Roosevelt als zijn opvolger, zijn ambtstermijn was geen succes. Hij was sterker in het voeren van de administratie dan het voeren van politiek. Tijdens de vergadering zat hij regelmatig te dutten, hij vergat vaak namen en hield niet van handen schudden. Ook leugentjes om bestwil gingen er bij hem niet in.

Zijn organisatie en beleid was goed, maar hij dacht nooit zo goed te kunnen worden als zijn voorganger. Toch bereikte hij resultaten, zoals het vervolgen van bedrijven die zich niet aan de Anti Trust regel hielden. Hij startte en postpakketdienst en een spaarplan via de post. Hij creëerde een nieuw ministerie: Het Ministerie van Arbeid. Hij voerde de achturige werkdag in, breidde de rechten van de ambtenaren uit, breidde de bescherming van de natuur uit.
Hij stemde in met twee amendementen op de grondwet, namelijk het instellen van federale inkomstenbelasting en de directe verkiezing van senatoren (ipv benoeming door de staatsafgevaardigden). Hij voerde tariefwetten in. Alleen zijn poging tot het openbreken van U.S. Steel lukte niet. Zijn voorganger Roosevelt had deze kartelvorming toegestaan, tijdens de verkiezingen van 1912 stonden Roosevelt en Taft lijnrecht tegenover elkaar. Het gevolg hiervan was dat niet Taft een tweede termijn haalde, maar dat de tegenstander Wilson president werd.

President af

Nadat zijn ambtstermijn was afgelopen werd hij hoogleraar in de rechten op Yale. Dit zou hij tot 1921 blijven, waarna hij wordt benoemd tot voorzitter van het Hooggerechtshof. In 1930 treedt hij om gezondheidsredenen terug. In de periode tussen het presidentschap en zijn dood schreef hij over het geheel genomen conservatieve opinies.

In 1918 komt Taft toevallig zijn tegenstander Roosevelt tegen in een restaurant in Chigaco. Hier heeft hij zich met zijn vroegere beschermer verzoend.

Op 8 maart 1930 sterft hij in zijn woning in Washington D.C. Hij zal de 1e oud president zijn wiens begrafenis via de radio gevolgd kon worden.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
President van Amerika, William H. Harrison 1841President William Henry Harrison heeft tot op heden nog steeds een record in handen, namelijk die van de kortst regerend…
President van Amerika, William McKinley 1897-1901President van Amerika, William McKinley 1897-1901Ten tijde van het presidentschap van William McKinley vond de Spaans Amerikaanse oorlog plaats. De oorlog werd door Amer…

President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921President Woodrow Wilson was de 1e president die met een grote oorlog in Europa te maken kreeg, de 1e Wereldoorlog. Hij…
President van Amerika, Theodore Roosevelt 1901-1909Theodore Roosevelt was de 1e president die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Hij wist te bemiddelen in de oorlog tussen…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.