President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921

President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921 President Woodrow Wilson was de 1e president die met een grote oorlog in Europa te maken kreeg, de 1e Wereldoorlog. Hij kon lang tijd zijn land hierbuiten houden, tot dat er plotseling 4 Amerikaanse schepen zonken. Er werden troepen naar Europa gestuurd en Wilson zette de voorloper van de VN op, de Volkenbond. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede.

Algemeen

Omdat de Republikeinen onderling met elkaar overhoop lagen, Roosevelt en de op dat moment zittende president William Taft hadden ruzie, lukte het de Democraten om het presidentschap binnen te halen.

Woodrow, een gelovig man, was ervan overtuigd dat God hem het presidentschap had bezorgd en verrichtte zijn werkzaamheden met de absolute zekerheid die bij het geloof hoorde. Iedereen die het niet met hem eens was of wie hem tegenwerkte was zijn vijand.

Wilson was een man met een langwerpig gezicht, grijsblauwe ogen en (te) grote oren. Aan het einde van zijn leven was hij bijna geheel blind. Zijn bijnaam was “Schoolmaster in Politics”.

Woodrow Wilson

Op 28 december 1856 kwam Woodrow Wilson ter wereld in een pastorie in Staunton, Virginia. Hij was de zoon van de Presbyteriaanse dominee Joseph Ruggles Wilson en Jesse Janet Woodrow Wilson. Zijn vader was dominee op het slagveld.

Wilson verbleef het grootste deel van zijn jeugd in Augusta, Georgia. Hij leerde niet lezen voordat hij 12 jaar was. Verondersteld wordt dat zijn moeizame lezen veroorzaakt wordt door dyslexie of ADHD. Hij leerde zichzelf een soort steno. Hij studeerde thuis onder leiding van zijn vader en ging op school in kleine klasjes in Augusta.

In 1873 verbleef hij een jaar op het Davidson College in North Carolina, daarna vertrok hij naar het Princeton waar hij in 1879 afstudeerde. In 1879 hij begon een studie rechten aan de Universiteit van Virginia. Hij studeerde hier een jaar, maar studeerde nooit af. Aan de Johns Hopkins University behaalde hij in 1883 zijn doctoraal in politieke wetenschappen en geschiedenis.

Zijn doctorale verhandeling “Congressional Government” dat hij in 1885 schreef, bezorgde hem direct roem.

Wilson’s carrière

In 1890 wordt hij benoemd tot professor aan de Universiteit van Princeton. Hier zou hij in de periode van 1902 tot 1910, als rector magnificus een grote hand hebben in de ontwikkeling van de universiteit. Hij wilde meer sociale gelijkheid en probeerde de corporale structuur van de studentenmaatschappij af te breken.

In 1910 werd hij voorgedragen voor het gouverneurschap van New Jersey, welk hij ook won. Van 1911 tot 1913 bouwde hij een reputatie van daadkracht op, dit door het corrupte New Jersey flink op te ruimen. Helaas voor New Jersey bleef hij maar heel kort gouverneur. Na drie jaar werd hij verkozen tot president van Amerika.

Woodrow familieman

Op 24 juni 1885 trouwt hij met Ellen Louise Axson. Samen krijgen ze 3 kinderen, namelijk:
  • 1886; Margaret Woodrow Wilson, overleden 1944
  • 1887; Jesse Woodrow Wilson, overleden 1933
  • 1889; Eleanor Randolph Wilson, overleden 1967

Ellen sterft op 6 augustus 1914 en op 18 december 1915 hertrouwt Woodrow met Edith Bolling Galt, ze krijgen geen kinderen. Dit snelle huwelijk heeft toch wel een aantal tongen losgemaakt. Men roddelde er heerlijk op los dat de nieuwe echtgenoot van Woodrow zijn eerste vrouw zou hebben vermoord.

Woodrow Wilson als president

Nadat de Democtraten tot 3x William Jennings Bryan hadden ingezet als kandidaat, werd nu gekozen voor Woodrow Wilson. Wilson won mede doordat de Republikeinen onderling overhoop lagen.

De nieuwe president begon met de hervormingen (zoals in zijn boek “The New Freedom), een verlaging van de importtarieven. Hij stelde in 1914 de Federal Trade Commission in. Deze commissie kreeg de bevoegdheid oneerlijke concurrentie te onderzoeken en verhinderen. Hij zette de centrale bank op, dit door op 23 december 1913 een act te ondertekenen; The “Federal Reserve Act”.

Hij is de 1e president die te maken krijgt met een grote oorlog binnen Europa. De Eerste Wereldoorlog breekt uit. Woodrow neemt zich voor om neutraal te blijven, totdat Aletta Jacobs hem in 1915 bezoekt in het kader van haar ijver voor vrede. In 1917 ontmoet hij Louis Ramaekers, een cartoonist bij de Nederlandse “De Telegraaf”. Deze Louis weet de Duitse keizer zo fraai als barbaarse beesten af te schilderen.

Doordat hij zijn land buiten de Europese oorlog wist te houden, werd hij voor een 2e termijn verkozen in 1916. Maar dan op 2 april 1917 verschijnt hij voor een zitting van het Congres met de vraag om Duitsland de oorlog te verklaren. Nadat 4 Amerikaanse schepen zijn gezonken, moest zijn land zich wel met de oorlog gaan bemoeien. Zijn toelichting op zijn vraag was dat hij van mening was dat: “Wij moeten de wereld veilig maken voor democratie”. “De Vrede moet worden geplant op de beproefde funderingen van politieke vrijheid” aldus de president. Twee dagen later ging de Senaat met grote meerderheid akkoord.

In januari 1918 kwam Wilson met zijn 14-punten plan voor een vredesregeling. Het 14e punt was de oprichting van de Volkenbond. Deze bond zou in de toekomst conflicten collectief in de kiem moeten smoren. Tot twee keer aan toe onthield de Senaat zich van goedkeuring. In 1919 ontving Wilson de Nobelprijs voor de Vrede.

Op 2 oktober 1919 krijgt de president een hersenbloeding en overleefde dit. Hierdoor bleef hij halfzijdig verlamt. Zijn vrouw nam het presidentschap voor de resterende 17 maanden over. Ze las haar man alle voorstelen en papieren voor, kwam met aantekeningen van zijn wensen terug. Ze was gemachtigd ministers met wie ze niet kon opschieten te vervangen door anderen. Ze was een felle tegenstander van Thomas R. Marshall, de vicepresident, die de taken van de president wilde overnemen. In maart 1921 zat de 2e termijn van Wilson erop en verliet hij het Witte Huis.

In september 1918 waren er meer dan 1.000.000 Amerikaanse militairen in Europa. Onder hen vocht ook de toekomstige president Harry Truman. Aan het einde van deze maand bij de slag aan de Argonne kwam het einde van de oorlog.

President af

In zijn 2 ambtstermijnen heeft Wilson meer wetgevingen getekend dan wie dan ook. Later zou hij geëvenaard worden door Franklin Roosevelt en Lyndon Johnson. Met grote inspanning wist hij nog één artikel te publiceren.

Hij stierf op 3 februari 1924 in zijn eigen woning in Washington. Zijn laatste woorden waren: “De machine doet het niet meer, maar ik ben gereed”.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mannen achter de macht: Edward Mandell HouseMannen achter de macht: Edward Mandell HouseHoewel hij herhaaldelijk belangrijke politieke ambten aangeboden kreeg, verkoos House de anonimiteit boven de schijnwerp…
Recensie: Charlie Wilson's WarrecensieRecensie: Charlie Wilson's WarDe film Charlie Wilson's War gaat over een Amerikaanse senator die financiële hulp probeert te geven aan Afghaanse opsta…
Correspondents’ Dinner in het Witte Huis van AmerikaCorrespondents’ Dinner in het Witte Huis van AmerikaHet Witte Huis in Washington is als een bijenkorf vol zoemende functionarissen. Een groot deel daarvan is staf van de pr…
De Verenigde Staten, 1890-1920  de Eerste WereldoorlogDe Verenigde Staten, 1890-1920 de Eerste WereldoorlogAan het eind van de negentiende eeuw kende Amerika geen echte buitenlandse politiek. Het beperkte zich tot een neutrale…

President van Amerika, Warren G. Harding 1921-1923President van Amerika, Warren G. Harding 1921-1923Het eerste dat president Warren Holding deed na zijn inauguratie, was het formeel eindigen van de 1e Wereldoorlog. Dit d…
President van Amerika, William H. Taft 1909-1913President William Taft twijfelde nogal aan zichzelf. Na de grote Theodore Rossevelt dacht hij zelf niets te kunnen berei…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.