President van Amerika, Theodore Roosevelt 1901-1909

Theodore Roosevelt was de 1e president die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Hij wist te bemiddelen in de oorlog tussen Japan en Rusland en wist de vrede te bewerkstelligen. Hij was ook degene die Amerika op het wereldtoneel introduceerde en bemiddelde in het geschil rondom de aanleg van het Panama kanaal.

Algemeen

Theodore Roosevelt wordt gezien als één van de belangrijkste presidenten van Amerika. Hij werd president nadat zijn voorganger William McKinley was vermoord. In oktober 1901 inviteerde hij als 1e president een zwarte man uit voor het diner op het Witte Huis. De geestelijke voorman van het zwarte bevolkingsdeel Booker T. Washington was zijn disgenoot.

Toen een speelgoedhandelaar ter ore kwam dat Theodore (Teddy) geweigerd had een beertje te doden tijdens de jacht, noemde hij direct een speelgoedbeer “Teddy Bear”. Een woord dat tot op heden nog steeds voor de lieve knuffel wordt gebruikt.

Theodore Roosevelt is de enige president die in New York stad geboren is. De bijnamen van Roosevelt waren “TR”, “Trust-Buster” en “Teddy”.

Theodore Roosevelt

Op 27 oktober 1858 werd Theodore Roosevelt geboren in de stad New York. Zijn ouders waren Theodore Roosevelt sr en Martha Bulloch Roosevelt, één van de deftigste families van de stad. Hij was het 2e kind in een gezin van 4. Hij had een oudere zuster Anna, een broer Elliott (de vader van Eleanor Roosevelt) en een jongere zuster Corinne.

Als jong kind leed “Teddy” aan astma, en was hij genoodzaakt binnen in huis te blijven. Hij ging boxen om zijn ziekte te overwinnen. Hij las veel, was geïnteresseerd in geschiedenis en de natuur. Op 9 jarige leeftijd had hij zo een grote natuurcollectie, dat hij twee in bezit was van twee natuurmusea. In 1874 verscheen zijn eerste boek over vogels (hij zou er 38 publiceren).

Naar school gaan was onmogelijk, maar tussen de (soms doodsbedreigende) astma aanvallen door kreeg hij thuis les. Hij werd naar Dresden gestuurd om Duits te leren. Hij wist de gevolgen van zijn ziekte te overwinnen en ging op latere leeftijd natuurwetenschappen studeren aan de Universiteit van Harvard. Hier studeerde hij in 1880 magna cum laude af. Hij gaat, door zijn aspiraties in de politiek, ging hij verder met een studie rechten aan Harvard.

Roosevelts carrière

In 1882 wordt hij lid van de wetgevende vergadering van New York. Tijdens de regering van McKinley werd hij onderminister van Marine, waar hij een groot aandeel had in de voorbereiding in de oorlog tussen Spanje en Amerika, die in 1898 uitbreekt. Deze oorlog duurde 10 dagen en ging om een grensverschil tussen Spanje en Cuba, maar Amerika sympathiseerde met Cuba.

Toen deze oorlog was uitgebroken nam Theodore ontslag en meldt zich voor zijn dienstplicht. Hij vocht met het vrijwilligers korps “Rough Riders”me in de oorlog, waar hij als oorlogsheld uit terug zou komen. In de 21e eeuw zou hij postuum vereerd worden met de “Medal of Honor” voor zijn heldhaftige gedrag bij de bestorming van een heuvel bij San Juan.

In 1898 wordt hij gekozen tot gouverneur van New York, een functie die hij maar 2 jaar zal vervullen, want dan heeft hij de verkiezing van president van Amerika binnen.

Theodore familieman

Op 27 oktober 1880 trouwt Roosevelt zijn grote liefde Alice Hathaway Lee. Samen krijgen ze maar 1 kind, namelijk:
  • 1884; Alice Lee Roosevelt, gestorven 1980

Twee dagen na de geboorte, 14 februari 1884, sterft zijn vrouw plotseling. Dezelfde dag overlijdt ook zijn moeder. Theodore trekt zich terug op zijn ranch en laat de opvoeding van de kleine Alice over aan zijn zus.

Op 2 december 1886 trouwt Theodore met Edith Kermit Carow, en met haar krijgt hij 5 kinderen:
  • 1887; Theodore Roosevelt jr, overleden 1944
  • 1889; Kermit Roosevelt, overleden 1943
  • 1891; Ethel Carow Roosevelt, overleden 1977
  • 1894; Archibald Bulloch Roosevelt, overleden 1979
  • 1897; Quentin Roosevelt, overleden 1918

Theodore Roosevelt als president

Roosevelt wordt onverwacht president van Amerika, wanneer William McKinley wordt vermoord. Met zijn 42 jaar is hij de jongste president ooit. Hij was een geboren leider, en vastbesloten om een frisse wind door Washington te laten waaien.

Hij was de 1e president die het belang van de media inzag en begon met het geven van persconferenties. Hij viel met enige regelmat de gevestigde orde aan en maakte zich druk om het volk. Zijn binnenlandse politiek richtte zich op natuurbeleid en economie, waarbij hij de rechten van de arbeiders verdedigde. Met betrekking tot het natuurbeleid verdubbelde hij het aantal natuurparken naar 10, en creëerde 51 vogelreservaten en 16 Nationale Monumenten.

Hij nam de Sherman Anti Trust Act uit 1890 onder handen, en deze werd onder zijn leiding van kracht.

Zijn tweede termijn won hij met grote meerderheid. In deze termijn bracht hij Amerika op het wereldtoneel. Volgens zijn instelling diende zijn land zich te gaan mengen in het internationale machtsspel. Hij liet in 1907 de gehele Amerikaanse vloot uitvaren over de wereldzeeën.

Hij heeft ook bemiddeld in de problemen rondom het Panama-kanaal. Colombia maakte bezwaar tegen de aanleg van het kanaal. Met de steun van Amerika werd Panama een republiek, waarna de aanleg van het kanaal niet langer een probleem was.

Voor de kust van New England lagen in 1905 twee oorlogsbodems. De gastheer was Theodore Roosevelt , die bemiddelde tussen de Japanse en Russische delegatie. Het ging om de oorlog die tussen de beide landen woedde. Roosevelt wist de vrede tussen de beide landen te bewerkstelligen, waarvoor hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

President af

Teddy gaat na het einde van zijn tweede termijn op safari in Oost en Centraal Afrika. Terug in Amerika begint hij in 1912, ondanks dat hij een 3e termijn had geweigerd, weer een campagne om het presidentschap. Tijdens deze campagne wordt er op 14 oktober 1912 in Milwaukee Wisconsin een moordaanslag op hem gepleegd door John Schrank. De schutter faalde.

In 1913 gaat hij op safari in Brazilië, waarover hij een boek heeft geschreven; “Trough the Brazilian Wilderness”. Hij was ook actief in de Boy Scouts of America. Hij is tot op heden de enige die ooit de titel “Chief Scout Citizen” kreeg.

Theodore Roosevelt overleed op 6 januari 1919 in zijn slaap.

Na zijn dood is een natuureiland aan de Potomac River naar hem vernoemd. Samen met George Washington, Thomas Jefferson en Abraham Lincoln is hij vereeuwigd in het Mount Rushmore National Memorial in South Dakota.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Teddybeer, onze intiemste vriendDe Teddybeer is wellicht de populairste en meest universele van alle knuffels. Wie is hij en wat doen we er mee?
President van Amerika, William H. Taft 1909-1913President William Taft twijfelde nogal aan zichzelf. Na de grote Theodore Rossevelt dacht hij zelf niets te kunnen berei…
President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945Nadat in dcember 1941 de aanval op Pearl Harbor plaatsvindt, kan president Roosevelt niet meer om een oorlogsverklaring…
Mount Rushmore National MemorialMount Rushmore National MemorialVier presidenten bij elkaar en ze houden allemaal hun mond, wat een bijzonderheid. Wat nog specialer is, het zijn allema…

President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921President van Amerika, Woodrow Wilson 1913-1921President Woodrow Wilson was de 1e president die met een grote oorlog in Europa te maken kreeg, de 1e Wereldoorlog. Hij…
President van Amerika, William McKinley 1897-1901President van Amerika, William McKinley 1897-1901Ten tijde van het presidentschap van William McKinley vond de Spaans Amerikaanse oorlog plaats. De oorlog werd door Amer…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.