President van Amerika, Benjamin Harrison 1889-1893

President van Amerika, Benjamin Harrison 1889-1893 Benjamin Harrison was de kleinzoon van de voormalige president William Harrison die in 1841 president werd. Hij was bekend vanwege de Pan American Union. Tevens was hij de 1e president die een vrouwelijke medewerker in het Witte Huis benoemde. Harrison was maar 32 dagen president, hij stierf aan een longontsteking. Deze was het gevolg van een verkoudheid die hij had opgelopen tijdens zijn lange inaugurele rede.

Algemeen

Nadat eerder in de geschiedenis vader en zoon Adams president geweest waren, was het nu de beurt aan een kleinzoon. In 1841 werd William Henry Harrison, de grootvader van Benjamin Harrison, president. Benjamin was toen zeven jaar oud.

Benjamin was een persoon met een stevige torso, rossige baard en korte beentjes. Zijn bijnamen waren “Kid Gloves Harriso” en “Little Ben”.

Benjamin Harrison

Op 20 augustus 1833 wordt Benjamin Harrison geboren in North Bend te Ohio. Hij is het 2e kind uit een gezin van acht en een kleinkind van de voormalige president William Henry Harrison. Zijn ouders waren John Scott Harrison en Elizabeth Ramsey Irwin Harrison.

Benjamin was bijna altijd samen met zijn broer Matthew. Hij studeerde rechten aan de Miami University, Oxford, Ohio. Daarna studeerde hij rechten in Cincinnati te Ohio.

Harrison’s carrière

Nadat hij in Cincinatti was afgestudeerd verhuisde hij in 1854 naar Indianapolis, Indiana. Hier werd hij advocaat en een belangrijk lid van de Delta Chi in Michigan.

Toen de Burgeroorlog uitbrak, was Harrison reeds getrouwd en had twee kinderen. Hij nam toch dienst en onderscheidde zich tijdens de slag bij Resca in 1864. Hij werd bevorderd tot brigade-generaal. Ondanks dat hij dienst had genomen, werd hij door zijn partijbazen regelmatig teruggeroepen voor het voeren van een campagne.

Na de Burgeroorlog ging Benjamin terug naar de advocatuur en verdiende hier zoveel geld mee, dat hij de politiek in kon. In 1881 werd hij verkozen tot gouverneur van Indiana, een post die hij tot 1887 bekleedde.

Benjamin familieman

Op 20 oktober 1853 trouwen Benjamin Harrison en Caroline Lavinia Scott. Samen krijgen zij 2 kinderen, namelijk:
  • 1854; Russell Benjamin Harrison, overleden 1936
  • 1858; Mary Scott Harrison, overleden 1930

In 1861 krijgt Caroline een miskraam en in1892 sterft zij aan tuberculose. Vier jaar later, op 6 april 1896, trouwt Benjamin met Mary Scott Dimmick (een nichtje van zijn vrouw). Dit tot groot ongenoegen van zijn kinderen. Hij krijgt met Mary ook nog een kind:
  • 1897; Elizabeth Harrison, overleden 1955

Benjamin als President

Het belangrijkste dat Harrison gedurende zijn ambtstermijn heeft gedaan, was het akkoord gaan met een extreem hoog importtarief. Dit was om de eigen industrie te beschermen. De prijzen schoten omhoog. Zijn minister van Posterijen had binnen één jaar 30.000 nieuwe postmasters aangesteld en de tarieven met 50% verhoogd.

Ook ondersteunde hij de “Sherman Silver Purchase”. Dit verplichtte de regering alle zilver uit de mijnen op te kopen. Harrison was de 1e president die het “Pan American Congress” organiseerde. Deze werd in 1889 in Washington D.C. gehouden. Het staat heden ten dage bekend als de “Pan American Union”.

Harrison was de 1e president die een vrouwelijk personeelslid toeliet in het Witte Huis. Dit was de stenografe Alice B. Sanger in 1889.

Harrison werd toch opnieuw genomineerd voor een tweede ambtstermijn. Zijn grote tegenstander was Grover Cleveland. Doordat zijn vrouw overleed tijdens de campagne, werd deze stil gelegd. Nadat Cleveland de voorverkiezingen in New York had gewonnen, werd Harrison naar huis gestuurd.

President af

Harrison trok zich terug in Indiana, waar hij zijn advocatenpraktijk weer opnam. Ondertussen schreef hij zijn memoires.

In februari 1901 loopt hij griep en een verkoudheid op. Ondanks stoomgenezing overleed hij op 13 maart 1901.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, William H. Harrison 1841President William Henry Harrison heeft tot op heden nog steeds een record in handen, namelijk die van de kortst regerend…
President van Amerika, John Tyler 1841-1845President van Amerika, John Tyler 1841-1845Door het plotselinge overlijden van zijn voorganger, werd John Tyler al vrij snel president van Amerika. Hij wist niet e…
President van Amerika, G. Cleveland 1885-1889 & 1893-1897Grover Cleveland is tot op heden de enige geweest die twee keer president werd. Na zijn eerste ambtstermijn verloor hij…
Benjamin FranklinBenjamin FranklinDe heer Benjamin Franklin speelde een grote rol bij het onafhankelijk worden van koloniaal Amerika en de wording van de…

President van Amerika, William McKinley 1897-1901President van Amerika, William McKinley 1897-1901Ten tijde van het presidentschap van William McKinley vond de Spaans Amerikaanse oorlog plaats. De oorlog werd door Amer…
President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885Amerika heeft 3 uur zonder president gezeten voordat Chester Arthur werd beëdigd, nadat zijn voorganger overleed aan de…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.