President van Amerika, Ulysses S. Grant 1869-1877

President van Amerika, Ulysses S. Grant 1869-1877 Ulyssues Grant was de 1e militaire president van Amerika. Hij is eigenlijk bekender als generaal Grant uit de Burgeroorlog tussen Noord en Zuid Amerika. Als militair leider boekte hij enorme successen en wist de oorlog te winnen. Zijn periode als president was geen succes, hij werd misbruikt door zijn regering en het land raakte in een depressie.

Algemeen

De bekendste generaal die Amerika ooit gehad heeft, is ongetwijfeld generaal Grant geweest. Tijdens de Burgeroorlog van 1869 tot 1877, tussen het Zuiden en het Noorden, heeft hij een heldenrol gespeeld. Hij was het symbool van de zege van de Unie (het Noorden).

Al was zijn carrière op het slagveld succesvol, zijn ambtstermijn als president van Amerika wordt door historici gezien als één van de slechtste uit de geschiedenis van Amerika ooit. Zijn regering rolde van schandaal in schandaal en was vreselijk corrupt. Dit was volgens de historici niet de schuld van Grant.

Ulysses S. Grant had zachte blauwe ogen en dunne lippen. Zijn bijnaam was “Hero of Appomattox”.

Ulysses Simpson Grant

Hij werd geboren op 27 april 1822 als 1e zoon (uit een gezin van 6 kinderen) van Jesse Root Grant en Hannah Simpson Grant. Hij werd geboren in Point Pleasant aan de Ohio Rivier in een tweekamerwoning. Zijn vader was een leerlooier.

Hij wordt, zonder dat hij daar van op de hoogte is, door zijn vader aangemeld bij de militaire academie van West Point in New York. West Point was in die tijd de beste school waar een jongen een militaire opleiding kon krijgen.

Grant kon erg goed met paarden omgaan. In 1844 stond een brug onder water, waar hij overheen moest. Hij mende zijn tweespan er zonder ongelukken overheen, met zijn toekomstige vrouw aan zijn zijde.

Ulysses carrière

Ondanks het feit dat Ulysses met tegenzin aan de opleiding begon, wist hij hem toch af te maken. Hij studeerde af in de achterhoede van zijn studiegenoten. Een opleiding aan West Point heeft wel de verplichting tot een bepaalde dienstperiode binnen de academie.

Hij vocht mee in de onderstaande oorlogen of slagen:
 • Mexicaanse oorlog, onder generaal Zachary Taylor
 • Slag bij Resaca de la Palma
 • Slag bij Palo Alot
 • Slag bij Monterrey
 • Slag bij Vera Cruz
 • Slag bij Molino del Rey
 • Slag bij Chapultepec

Hij ging met groot verlof in 1854 en probeerde als een gewoon burger zijn leven invulling te geven. Helaas voor hem ging alles fout, zijn boerderij ging failliet en kreeg wegens gebrek aan succes ontslag als makelaar.

Bij het uitbreken van de Burgeroorlog kreeg hij het verzoek van de gouverneur een regiment vrijwilligers (ontembare soldaten) onder zijn hoede te nemen. Grant wist met deze groep een aantal successen te boeken op de troepen van het Zuiden. Een nieuwe periode van zijn militaire carrière was aangebroken. De eerste overwinning van de Noordelijke legers, de verovering van Fort Donelson, was onder aanvoering van Grant. Daarna volgden de slagen bij Vicksburg (in 1863) en Appomattox (april 1865). Bij deze laatste slag gaf generaal Robert E. Lee van de Zuidelijken zich over. President Abraham Lincoln was volledig op de hoogte van de plannen van Grant. Dan volgt nog de definitieve beslissing bij Richmond.

In het voorjaar van 1864 kwam Grant naar Washington. Zijn intocht is tot op heden de meest succesvolle van de Amerikaanse geschiedenis. Hij moest zich in Washington melden voor de benoeming van luitenant-generaal. Tot aan dat moment was George Washington de enige die deze titel ooit had gedragen.

Grant was echter een strateeg die niet op een leven meer of minder keek. Zijn stelling was dat de Zuidelijken niet verslagen konden worden als hun leger niet tot de laatste man vernietigd werd.

Grant familieman

Grant trouwt op 22 augustus 1848 met Julia Boggs Dent, samen krijgen ze 4 kinderen namelijk:
 • 1850, Frederick Dent Grant, overleden 1912
 • 1852, Ulysses Simpson Grant jr., overleden 1929
 • 1855, Ellen Wrenshall Grant, overleden 1922
 • 1858, Jesse Root Grant, overleden 1934

De President

Grant was president van Amerika gedurende 2 ambtstermijnen. De herinrichting van de Zuidelijke staten was het belangrijkste punt. Grant was een echte voorstander van de donker gekleurde bevolking.

Hij had een corrupte regering bestaande uit een gedeelte van zijn oude legerstaf en vrienden, die van schandaal naar schandaal rolde, er deden zich er maar liefst vijf groten voor. Zij misbruikten de president waar maar mogelijk was, en Grant was te zwak en te eerlijk om daar tegenin te gaan.

Helaas voor Ulysses was zijn tweede termijn even dramatisch als de eerste. Zijn land raakte economisch in een depressie (net als Europa), wat voornamelijk werd veroorzaakt door Jay Cooke & Company die failliet ging. Voordat hij het Witte Huis zou verlaten, heeft hij de volle verantwoording van zijn corrupte en schandaalvolle ministers op zich genomen. Hij bood het volk zijn excuses hiervoor aan.

Grant heeft het eerste natuurpark van Amerika laten aanleggen, Yellowstone.

President af

Helaas voor Ulysses Simpson Grant was zijn terugkeer als burger wederom geen success. Hij werd partner in het bedrijf van zijn zoon, maar dit ging failliet en Grant was een groot kapitaal kwijt.

In de periode dat dit bedrijf failliet werd er bij Grant keelkanker geconstateerd. Hij begon met het schrijven van zijn memoires om zijn schulden te kunnen afbetalen voor zijn dood en om een spaarpotje op te bouwen voor zijn nabestaanden. Hij kreeg ongeveer $ 450.000,-- voor deze memoires, welke klaar was in 1885.

Vlak daarna stierf hij op 23 juli 1885.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885Amerika heeft 3 uur zonder president gezeten voordat Chester Arthur werd beëdigd, nadat zijn voorganger overleed aan de…
President van Amerika, Dwight Eisenhower 1953-1961President Eisenhower was, sinds Grant, weer een president met een militaire achtergrond. In de 2e Wereldoorlog was hij n…
President van Amerika, Rutherford B. Hayes 1877-1881President van Amerika, Rutherford B. Hayes 1877-1881De 19e president van Amerika was Rutherford Hayes. Hij werd eigenlijk geheel onverwacht president. De verwachting was da…
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…

President van Amerika, James Abram Garfield 1881President van Amerika, James Abram Garfield 1881Zijn voornemen was de corruptie uit zijn regering te bannen. Helaas heeft James Garfield dit niet kunnen realiseren, wan…
President van Amerika, Andrew Johnson 1865-1869Andrew Johnson werd automatisch president nadat Abraham Lincoln was vermoord. Er waren ook plannen om Johnson te vermoor…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.