President van Amerika, James Abram Garfield 1881

President van Amerika, James Abram Garfield 1881 Zijn voornemen was de corruptie uit zijn regering te bannen. Helaas heeft James Garfield dit niet kunnen realiseren, want na 4 maanden presidentschap werd hij neergeschoten en overleed 2 maanden later aan de gevolgen van wondkoorts ontstaan door het gebruik van niet-gesteriliseerde medische instrumenten.

Algemeen

James Abram Garfield heeft één van de korste ambtstermijnen uit de Amerikaanse geschiedenis gehad. Hij is maar zes maanden en 15 dagen president geweest voordat hij werd vermoord.

Garfileld was een knappe man, had een hoog voorhoofd, en adelaarsneus en was zeer gespierd. Zodra het mogelijk was, droeg hij een baard. De stelling van deze linkshandige president was “Law, Justice and Prosperity”. Deze woorden die hij tijdens zijn inauguratie uitstprak, staan vereeuwigd in zijn monument dat in Washington D.C. staat. James had geen bijnaam.

James Abram Garfield

Op 19 november 1831 kregen Abram Garfield en Eliza Ballou Garfield een zoon die zij James Abram noemde. Hij werd geboren in Orange te Ohio en was de jongste van het gezin. Toen hij pas 17 maanden oud was kwam zijn vader te overlijden. Hij werd opgevoed door zijn moeder, met de hulp van een broer en een oom.

Op 16 jarige leeftijd wil hij zijn droom gaan verwezenlijken om te gaan varen. Hij vertrekt in de richting van de kanaalboten. Deze droom duurt maar zes weken, de jonge Garfield viel in die tijd 14 keer overboord. Hij kon niet eens zwemmen.

Hij gaat werken als parttime leraar en timmerman, enkel om zijn studie te kunnen betalen. Hij studeert eerst op de Geauga Acedemy en in 1851 gaat hij naar het Western Reserve Eclectic Institute in Hiram. Wanneer hij 23 jaar is heeft hij genoeg geld bij elkaar gespaard en gaat naar het Williams College in Willamsburg Massachusetts.

Carrière van Garfield

Nadat hij met lof is afgestudeerd in Massachusetts keert hij terug op het Eclectic Institute, maar nu als docent. Hij begon met lesgeven in klassieke talen, maar al snel doceerde hij ook Engels, wiskunde en geschiedenis. Hij is zelfs nog enige tijd hoofd van het Institute geweest.

Hij werd in 1859 senator van Ohio, nadat hij het academische leven vaarwel had gezegd, en zich meer aangetrokken voelde tot de politiek. Zijn politieke carrière werd onderbroken door de Burgeroorlog. Hij schreef zich in bij het 42e Ohio Vrijwillige Infanterie van de Unie. Hij kreeg uiteindelijk de rang van majoor-generaal, en was toen ter tijd de jongste officier ooit met deze rang. Met zijn manschappen behaalde hij diverse overwinningen, zoals de slag bij Middle Creek.

Na de oorlog blies hij zijn politieke leven nieuwe leven in en werd tussen 1863 en 1878 iedere twee jaar weer gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden. Dan volgen de presidentsverkiezingen en wint hij.

James familieman

Op 11 november 1858 trouwen James Garfield en Lucretia Rudolph. Samen krijgen ze 7 kinderen, namelijk:
  • 1860, Eliza A. Garfield, gestorven 1863
  • 1863, Harry A. Garfield, gestorven 1942
  • 1865, James R. Garfield, gestorven 1950
  • 1867, Mary Garfield, gestorven 1947
  • 1870 Irvin M. Garfield, gestorven 1951
  • 1872, Abram Garfield, gestorven 1958
  • 1874, Edward Garfield, gestorven 1876

Garfield als president

Zijn voornemen om zijn regering vrij van corruptie te maken, heeft hij niet voor elkaar gekregen. Zijn minister van postzaken maakte zich schuldig aan omkoperij. Dit was Thomas. L. James in het Star Route schandaal

Op 2 juli 1881, een paar maanden nadat hij was geïnstalleerd als president, wordt hij door Charles J. Guiteau neergeschoten. Garfield liep met zijn minister James G. Blaine naar de trein in het Washington’s Baltimore and Potomac station. Zij waren van plan een bezoek te gaan brengen aan het Williams College.

Charles haalt de trekker over en raakt de president in de rug. De gewonde man wordt overgebracht naar zijn buitenhuis in Eberon, met een speciale trein. Aangezien de kogel die in zijn lichaam gedrongen was niet te vinden was, trad er een infectie op. De wondkoorts trad op, deed zijn verwoestende werking tot de president op 19 september 1881 aan de gevolgen hiervan overleed.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885Amerika heeft 3 uur zonder president gezeten voordat Chester Arthur werd beëdigd, nadat zijn voorganger overleed aan de…
Risicoberoepen: President van de VSRisicoberoepen: President van de VSHet presidentschap van de Verenigde Staten is één van de meest prestigieuze en belangrijke ambten in de wereld. Ambitieu…
Het stripsucces GarfieldHet stripsucces GarfieldJe kunt geen krant ter wereld openslaan of je vindt de bekendste kat aller tijden: Garfield. Met een lezerspubliek van m…

President van Amerika, G. Cleveland 1885-1889 & 1893-1897Grover Cleveland is tot op heden de enige geweest die twee keer president werd. Na zijn eerste ambtstermijn verloor hij…
President van Amerika, Rutherford B. Hayes 1877-1881President van Amerika, Rutherford B. Hayes 1877-1881De 19e president van Amerika was Rutherford Hayes. Hij werd eigenlijk geheel onverwacht president. De verwachting was da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.