President van Amerika, James Buchanan 1857-1861

James Buchanan was een knappe man en de enige ongetrouwde president die Amerika gekend heeft. Zijn steun gold het Zuiden en zijn slappe optreden deed het land meer kwaad dan goed. Hij stelde dat de staten het recht niet hadden tot afscheiding, maar verhinderde het niet. Tevens was hij de laatste president die is geboren in de 18e eeuw.

Algemeen

Ook James Buchanan had iets unieks als president zijnde. Hij was tot aan 2008 de enige president die nooit getrouwd is geweest. Zijn bijnaam was “Old Buck”.

Hij behoorde tot de laatste van een reeks zwakke presidenten. Vlak voordat hij het zogenaamde stokje overdroeg aan Abraham Lincoln brak de burgeroorlog uit. Hij heeft wel nog ervaren dat zijn ambtstermijn als president totaal is mislukt. Tot op heden is dit imago van Buchanan in de geschiedenisboeken niet veranderd.

James was een knappe man met brede schouders, blanke huid en blauwe ogen. Hij had, voor een man, vrij kleine voeten. Hij had last van een oogaandoening, zijn ene oog was bijziend, de andere verziend.

James Buchanan

James Buchanan en Elizabeth Speer Buchanan kregen op 23 april 1791 een zoon, James jr. Hij werd geboren in een blokhut in Cove Gap in de buurt van Mecersburg in Pennsylvania. De blokhut was een tijdelijke woning, want het gezin was nog niet zo lang geleden verhuist naar Cove Gap en er was nog geen geschikte woning gevonden.

James studeerde rechten aan het Dickinson College in Carlisle Pennsylvania. Hier studeerde hij af in 1809 en nog geen 3 jaar later werd hij toegelaten tot de bar en begon een eigen advocatenpraktijk.

Buchanan’s carrière

In 1815 werd hij gekozen tot afgevaardigde in het deelstaatparlement van Harrisburg. Van 1821 tot 1831 was hij lid van het Huis van Afgevaardigden. De bijna 41 jarige Buchanan aanvaardt een gezantschap in Rusland. Hij verblijft 2 jaar in Sint Petersburg en onderhandelde over een commercieel verdrag met de tsaar Nicolaas I.

Toen hij weer terug was uit rusland, werd hij in 1834 gekozen tot senator, wat hij bleef tot 1845. Onder president James Knox Polk (1845-1849) was hij minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens deze periode probeerde hij Cuba van Spanje te kopen.

In 1853 stuurde president Pierce hem naar Engeland als één van zijn ambassadeurs. Hier zette hij de president danig voor schut, want hij stelde het Manifest van Oostende op. Hierin werd Amerika opgeroepen Cuba te verwerven.

James familieman

Al is James Buchanan nooit getrouwd geweest, de verlovingsringen werden wel ooit uitgewisseld. In de zomer van 1819 werd Anne Coleman, toen 23 jaar, zijn verloofde. Haar vader was een multi miljonair en Buchanan wilde alleen vanwege de erfenis met haar trouwen.

Helaas voor James verbrak Anne de verloving en ging naar familie in Philadelphia waar zij na korte tijd onder mysterieuze omstandigheden stierf.

Gedurende de periode dat Buchanan in het Witte Huis verbleef, was zijn lievelingsnicht Harriet Lane zijn gastvrouw. Zij had deze rol al eerder vervuld gedurende de periode in Sint Petersburg en Londen.

James Buchanan president

James Buchanan stak niet onder stoelen of banken dat zijn steun het Zuiden gold. Hij verwierp de slavernij, maar wist echter geen manier er vanaf te komen zonder het land in een oorlog mee te slepen.

Hij liet Kansas toe als slavenstaat, om op deze manier een einde te maken aan alle ongeregeldheden in Kansas. Tegelijkertijd raakt de economie wederom in crisis, waarbij de Noorden het zwaarder kreeg dan het Zuiden. De Zuiderlingen waren er van overtuigd dat hun economie sterker was dan die van het Noorden. Ze dachten dat de gehele industriële wereld niet zonder het Zuiden kon.

De zeer “slappe” Buchanan deed niet veel goeds aan deze nieuwe crisis, stelde dat de staten het recht niet hadden zich af te scheiden, maar verhinderde dit niet. Onder zijn leiding namen diverse leden van zijn kabinet ontslag en vormden een regering van de Confederatie. James benoemde direct Noorderlingen in hun plaats.

Fort Sumter was een uitdaging voor de Zuidelijke troepen. Het was dat minister van Justitie Edward Stanton hem tegenhield, anders had James het fort zo uit handen gegeven. Er was tot op dat moment nog steeds geen oorlog, maar dat zou niet lang meer duren.

President af

Op 1 juni 1868 stierf de trouwe aanhanger van het Zuiden en Abraham Lincoln op zijn landgoed Wheatland (vlakbij Lancaster Pennsylvania) aan een longontsteking. Zijn landgoed schonk hij aan zijn nicht Harriet.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
President van Amerika, James Monroe 1817-1825President van Amerika, James Monroe 1817-1825James Monroe werd in 1817 beëdigd tot de 5e president van Amerika. Tijdens zijn regeringsperiode krijgt de ambtswoning v…
President van Amerika, James Polk 1845-1849President van Amerika, James Polk 1845-1849James Knox Polk was voordat hij de politiek in ging een echte losbol. Van zijn politieke peetvader, Andrew Jackson, kree…
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…

President van Amerika, Abraham Lincoln 1861-1865Abraham Lincoln ging de geschiedenis in als 1e vermoorde president. Vlak voor zijn inauguratie is de afschiding een feit…
President van Amerika, Franklin Pierce 1853-1857President van Amerika, Franklin Pierce 1853-1857Franklin Pierce aanvaarde zijn benoeming terwijl hij eigenlijk in de rouw was. Enkele weken voordat hij wordt ingezworen…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.