President van Amerika, Franklin Pierce 1853-1857

President van Amerika, Franklin Pierce 1853-1857 Franklin Pierce aanvaarde zijn benoeming terwijl hij eigenlijk in de rouw was. Enkele weken voordat hij wordt ingezworen ziet hij, samen met zijn vrouw, hun dan nog enige in leven zijnde zoon voor hun ogen verongelukken. Zijn kabinet was zwak, de president besluiteloos. De scheuring komt steeds dichterbij.

Algemeen

Barbara Bush de echtgenote van de 41 president van Amerika, George Bush, is verre familie van Franklin Pierce.

Ook deze president was in enkele dingen de eerste. Zo was hij de eerste president die een kerstboom binnen het Witte Huis bracht. Ook was hij ooit de eerste president die werd gearresteerd. Op zijn paard overreed hij een oude vrouw, maar deze werd in 1953 geseponeerd.

Franklin Pierce had zwart krullend haar, grijze ogen en een scherp profiel. Hij sprak zijn talen en was prettig in de omgang. Zijn bijnaam was “Young Hickory of the Granite Hills”.

Franklin Pierce

Franklin Pierce werd geboren op 23 november 1804 in Hillsborough (beter bekend als Hillsboro) in New Hampshire. Zijn ouders waren (held van de Amerikaans Revolutie) Generaal Benjamin Pierce en Ann Kendrick Pierce. Franklin had nog 4 broers en zusters, zelf was hij de 2e zoon.

Hij werd geboren in een blokhut waar zijn ouders tijdelijk verbleven. Toen de villa klaar was die zijn vader had laten bouwen verhuisde het gezin hier naar toe.

Hij was leerling van de privéschool Hillsboroug High. Vanaf zijn 15e studeerde hij op het Bowdoin College, waar hij in 1824 afstudeerde. Twee jaar later, 1826, start hij een studie rechten in Northampton in Massachusetts. In 1829 werd hij toegelaten tot de bar in Hillsborough County.

Pierce’s carrière

In 1827 begon hij zijn eigen advocatenpraktijk in Hillsborough. Pierce werd in 1828 verkozen tot lid van het deelstaatparlement van New Hampshire. In 1830 werd hij voorzitter en van 1830 tot 1842 werd hij Afgevaardigde en Senator van het Congres in Washington.

Ook Franklin nam dienst tijdens de Mexicaanse Oorlog van 1846 tot 1848. Hij bracht het tot brigadier-generaal. Onder generaal Winfield Scott raakt hij gewond. Zijn paard steigerde, vanwege verkeerd artillerievuur, Pierce kwam verkeerd in het zadel terecht en viel flauwen en viel van zijn paard. Hierdoor miste hij de slag bij Contreras en door ziekte miste hij de slag bij Chapultpec.

Franklin familieman

Op 10 november 1834 trouwt hij met Jane Means Appleton, een dochter van een voormalige president van het Bowdoin College. Samen krijgen ze drie kinderen, namelijk
  • 1836; Franklin Pierce, zelfde jaar geboren
  • 1839; Frank Robert Pierce, gestorven 1843
  • 1841; Benjamin Pierce, gestorven 1853

Twee maanden voordat Pierce wordt ingezworen als president van America zien hij en zijn vrouw hun enige nog levende kind voor hun ogen verongelukken. Op 16 januari 1853 zijn zij per trein op weg naar de begrafenis van een vriend. De reis ging van Andover (Massachusetts) naar Concord (New Hampshire). Vlak na het vertrek vanuit het station raakt de wagon, waarin de nieuwe president met zijn gezin zit, los van de trein. Voor hun ogen zien zij hun zoon verbrijzeld worden.

Franklin Pierce president

Verdrietig en mentaal uitgeput door het overlijden van zijn zoon, aanvaardt Franklin zijn presidentschap. Het ongeluk van zijn zoon zag hij als een slecht voorbeeld, zijn vrouw echter zonk door de dood van haar 3e kind in een depressie waar ze nooit meer uitkwam.

De dreiging van een burgeroorlog leek te zijn weerstaan door het Compromis van 1850. Franklin hoopte, door aanbevelingen van adviseurs uit het zuiden, een dreigende afscheiding te kunnen voorkomen. Helaas versnelde zijn strategie het uiteenvallen van zijn land.

Pierce had het idee om de grenzen van de Amerika naar het zuiden uit te breiden door Cuba te annexeren. Amerikaanse ambassadeurs kregen de opdracht met Madrid te onderhandelen. Madrid was toen ter tijd de eigenaar van Cuba. In 1854 werd een bedrag van $ 120.000.000,-- geboden, ging Madrid hier niet op in, dan zou Washington gerechtigd zijn Cuba te annexeren.

Het kabinet dat Pierce had geïnstalleerd was hecht maar zwak, en de president was besluiteloos. Er werd dankbaar misbruik gemaakt van deze besluiteloosheid. Er werd gesteld dat de burgers in de diverse staten zelf mochten beslissen over de slavernij.

In 1854 werd de “Nebraska Act” aangenomen, een wet waarbij Nebraska en Kansas zelf mochten beslissen over de slavernij. Het aannemen van deze wet was voor het noorden het einde van het Compromis van 1820. Uiteindelijk werd toegegeven dat het Missouris Compromis (van 1820) werd ondermijnd. Het land viel vanaf dat moment uiteen op de Noord-Zuid scheidslijnen.

Rond 1855 werd Kansas overspoeld met kolonisten vanuit Missouri, het Noorden stuurde abolitionisten. Al snel kwam dit tot gevechten die als “Bleeding Kansas” de geschiedenis ingingen. De president ondernam geen stappen.

President af

Tijdens de verkiezingen van 1856 kreeg Pierce van zijn eigen partij geen nominatie op een tweede termijn. Hij sprak zich uit voor het Zuiden.

Eenmaal weer in zijn eigen woning raakte hij nog zwaarder aan de drank en dit werd nog erger nadat zijn vrouw in 1863. Hijzelf was veel ziek, dronk, stortte zich op het geloof. Hij stierf op 8 oktober 1869 aan leverproblemen als gevolg van zijn drankprobleem.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
President van Amerika, George H.W. Bush 1989-1993George Bush sr wordt president in een roerige tijd. Onder zijn bewind komt de Koude Oorlog tot een einde. In Oost Duitsl…
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…
Benjamin FranklinBenjamin FranklinDe heer Benjamin Franklin speelde een grote rol bij het onafhankelijk worden van koloniaal Amerika en de wording van de…

President van Amerika, James Buchanan 1857-1861James Buchanan was een knappe man en de enige ongetrouwde president die Amerika gekend heeft. Zijn steun gold het Zuiden…
President van Amerika, Millard Fillmore 1850-1853President van Amerika, Millard Fillmore 1850-1853Millard Fillmore was vice president onder Zachary Taylor. Toen deze overleed werd Millard Fillmore de 13e president van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mathew Brady, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.