President van Amerika, Abraham Lincoln 1861-1865

Abraham Lincoln ging de geschiedenis in als 1e vermoorde president. Vlak voor zijn inauguratie is de afschiding een feit. Een paar dagen na het beëindigen van de Amerikaanse burgeroorlog wordt hij in het theater neergeschoten. Enkele uren later bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Hij was een groot president die vaak maatregelen moest nemen die hij verafschuwde.

Algemeen

Hoe anders zou de geschiedenis eruit hebben gezien als Abraham Lincoln op 7 jarige leeftijd door een vriendje, Austin Gollaher, niet van de verdrinkingsdood was gered. Zij historische opdracht als president was het bijeenhouden van de Verenigde Staten. Historici zijn ervan overtuigd dat Amerika zonder Lincoln in tweeën zou zijn gebroken.

Abraham Lincoln was een geestig en humaan man, niet alleen groots in de geschiedenis, maar fysiek stak hij ook hoog boven zijn medemens uit. Zijn bijnamen waren: “Honest Abe” en “Illinois Rail-Splitter”.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln werd geboren 12 februari 1809 in een armzalige hut in Hardin (het tegenwoordige Larue) in Kentucky als zoon van Thomas Lincoln en Nancy Hanks Lincoln. Zijn stiefmoeder was Sarah Bush Johnston Lincoln. Zijn naam had hij te danken aan zijn grootvader aan vaders kant. Zijn vader was timmerman en boer.

Op 7 jarige leeftijd verhuist hij met zijn ouders en zus Sarah naar Indiana, waar zij samen naar school gaan. Hij krijgt nog een broertje, maar die sterft kort na zijn geboorte. Wanneer hij 9 jaar is sterft zijn moeder door het drinken van vergiftigde melk. Als Abe 10 is hertrouwd zijn vader en krijgt hij er zomaar broers en zusters bij. Zijn eigen zuster Sarah verliest hij in 1828 wanneer zij sterft bij de geboorte van haar kind. Zijn vader verliest hij in 1851.
Abraham leerde zichzelf lezen en schrijven.

Lincoln’s carrière

In 1830 verhuist Lincoln naar New Salem in Illenois, waar hij tot 1837 zal blijven. Hier vervult hij diverse banen zoals onder andere postbode en winkeleigenaar. In zijn vrije tijd studeerde hij rechten en begon in 1836 als advocaat. In 1834 doet hij voor de 1e keer mee met de verkiezingen in Illenois. Hij wint en zal nog 3x herkozen worden als lid van de United States Whig Party, in 1836, 1838 en 1840. Op latere leeftijd zal hij toetreden door de Republikeinen.

Hij werd tot lid van het Huis van Afgevaardigde verkozen in 1846. Na deze ambtstermijn gaat hij terug en begint weer als advocaat.

Abraham familieman

In 1839 leert Abraham Mary Todd kennen en trouwt met haar op 4 november 1842. Samen krijgen ze 4 kinderen, namelijk:
  • 184; Robert Todd Lincoln, overleden 1926
  • 1846; Edward Baker Lincoln, overleden 1850
  • 1850; William Wiallace Lincoln, overleden 1862
  • 1853; Thomas “Tad” Lincoln, overleden 1871

Mary was een vrouw met een gat in haar hand, na de dood van twee van haar kinderen werd dit erger en werd zij steeds excentrieker.

Abraham Lincoln president

In 1860 werd hij de kandidaatspersoon voor de Republikeinen voor het presidentschap. Hij won de verkiezingen en werd op 4 maart 1861 ingezworen. Hij werd door de Zuiderlingen gezien als een bedreiging, Abe was immers tegen de slavernij. Vlak voor zijn inauguratie was de afscheiding een feit. Vlak na zijn aantreden brak de Burgeroorlog uit. Ondanks het feit dat de oorlog heel veel slachtoffers heeft geëist, bleef Abe vasthouden aan zijn politieke keuze, zoals hij immers tijdens zijn inaugurele toespraak had verkondigd. Hij verklaarde namelijk dat de Unie (Verenigde Staten) grondwettelijk niet kon worden ontbonden. Hij zegde toe ervoor te zorgen dat de federale wetten zouden worden uitgevoerd, ook in de afgescheiden staten. Had hij immers niet gezworen “To preserve, protect en defend the Union”?

De eerste staat die zich afscheidde was South Carolina, op 20 december 1860. Twee maanden later, op 1 februari 1861 volgden Florida, Mississippi, Alabama, Georgia, Louisiana en Texas. Vanaf 7 februari 1861 vormden deze afgescheiden staten de Confederate States of America, met als president Jefferson Davis. Op 12 april 1861 waren de eerste schoten van de oorlog te horen. Lincoln wilde dat in de geschiedenisboeken werd opgetekend dat de eerste schoten door het Zuiden werden afgevuurd.

Gedurende de oorlog moest hij vaak een doodsvonnis ondertekenen. Velen hiervan hadden betrekking op de deserteurs, waarbij de president altijd zocht naar een excuus om zijn handtekening niet te hoeven zetten. Vaak zei hij, als tegenstander van de doodstraf voor lafheid, “De arme jongens zouden zich doodschrikken als we hen gingen executeren”.

Bij de militairen was hij razend populair, als er iets niet klopte was hun kreet steevast “Als hij het te weten komt, zal het ophouden”. Lincoln bezocht het front regelmatig, was altijd diep begaan met degene die sneuvelden (ongeacht uit welk leger). De toespraak die hij op 19 november 1863 hield op het ereveld van Gettysburg is wereldberoemd geworden.

De moord op de President

Op 9 april 1865 gaven de Zuiderlingen zich over in Appomattox in Virginia. Vijf dagen later, op Goede Vrijdag 14 april 1865, begeeft Abe zich naar het Ford’s Theatre in Washington voor een voorstelling van “An American Cousin”.

Aan het begin van het derde bedrijf klinken er schoten in het theater. John Wilkes Booth heeft president Lincoln in het achterhoofd geschoten. Buiten bewustzijn wordt hij overgebracht naar de woning van een kleermaker, het “Petersen Boarding House” gebracht. Zijn dood wordt pas vastgesteld op 15 april 1856 om 7.22 uur.

Lincoln is niet alleen als grote president de geschiedenis ingegaan, maar ook als de 1e vermoorde president. Hij is bijgezet in de familiekelder van het Oak Ridge kerkhof in Springfield.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mount Rushmore National MemorialMount Rushmore National MemorialVier presidenten bij elkaar en ze houden allemaal hun mond, wat een bijzonderheid. Wat nog specialer is, het zijn allema…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
Amerikaanse BurgeroorlogBekende films als Gone with the wind en How the west was won geven een beeld over de Amerikaanse burgeroorlog. Maar dat…

President van Amerika, Andrew Johnson 1865-1869Andrew Johnson werd automatisch president nadat Abraham Lincoln was vermoord. Er waren ook plannen om Johnson te vermoor…
President van Amerika, James Buchanan 1857-1861James Buchanan was een knappe man en de enige ongetrouwde president die Amerika gekend heeft. Zijn steun gold het Zuiden…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.