President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829

President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829 John Quincy Adams, zoon van de voormalige president John Adams. Hij hield vanaf zijn jonge jaren een dagboek bij , dat uiteindelijk werd uitgegeven. Deze zeer intelligente president heeft zoveel op papier gezet , dat het verplichte kost is geworden voor politici. Hij moest uiteindelijk gekozen worden door het Huis van Afgevaardigden, omdat geen van de presidentskandidaten genoeg kiesmannen had.

Algemeen

Hij is de enige Amerikaanse president tot op heden waarvan zijn dagboeken verplichte kost is voor politici. Hij is ooit begonnen met het aanleggen van zijn dagboek op 1 maart 1795, hij was toen 18 jaar oud. Tot aan zijn dood heeft hij een document aangelegd in een uitmuntende stijl geschreven en met grote precisie. Hij was zeer kritisch, op het genadeloze af, over zichzelf. Hij noemde zichzelf JQA, als onderscheiding van zijn vader voormalig president John Adams.

Hij was klein van stuk, had een scherpe neus en doordringende blik. Zijn allerliefste wens was een groot dichter worden, maar zijn ouders hadden andere plannen met hem; president van Amerika worden. Zijn bijnaam was “Old man Eloquent”.

Volgens berekeningen was John Quincy Adams de meest geniaalste van alle presidenten tot heden. Hij had namelijk een IQ dat lag tussen de 165 en 175.

John Quincy Adams

Hij werd als zoon van John Adams en Abigail Smith geboren op 11 juli 1767 in Braintree, Massachusetts. Braintree is beter bekend als Quincy. Het werd, samen met zijn broers en zusjes, streng werden opgevoed, waarbij hun ouders hun toekomst in het teken zette van een taak in dienst van het land.

Hij gaat met zijn vader in 1780 mee naar Holland, waar hij eerst aan de Latijnse school in Arnhem studeert en later aan de universiteit van Leiden. Wanneer John jr. 14 jaar is reist hij met een vriend van zijn vader naar het hof van de Tsaar in Sint Petersburg. Hier werkte hij als secretaris en tolk voor de Amerikaanse delegatie. Ook aan het Russische hof werd Frans gesproken, dat was in die tijd namelijk de taal die aan veel hoven gesproken werd. John Quincy sprak deze taal vloeiend, geleerd tijdens de periode dat hij met zijn vader in Parijs was.

In 1785 kwam hij in Amerika terug om zijn rechtenstudie aan de universiteit van Harvard. Na zijn afstuderen begon hij als zelfstandig advocaat in Boston.

John Quincy als familieman

Hij trouwde op 26 juli 1797 met Louisa Catharina Johnson. Samen krijgen zij 4 kinderen, namelijk:
  • 1801; George Washington Adams, gestorven in 1829
  • 1803; John Adams, gestorven in 1834
  • 1807; Charles Francis Adams, gestorven in 1886
  • 1811; Louisa Catharina Adams, gestorven in 1812

Zijn vrouw overlijdt in 1852, oud 77 jaar.

De carrière van John

George Washington, de 1e president van de Amerika, vroeg of John Quincy ambassadeur in Nederland wilde worden. In Nederland verbleef hij van 1794 tot 1797 en was het begin van een succesvolle diplomatieke carrière.

Adams werd in 1803 verkozen tot senator voor de Federalisten. In de periode van 1817 tot 1825 was hij Minister van Buitenlandse zaken tijdens de regering van James Monroe. Alhoewel James Monroe bekend is geworden van de Monroe Doctrine, wordt John Adams beschouwd als de bedenker.

Adams als 6e president van Amerika

In 1825 werd hij verkozen tot de 6e president van Amerika. De strijd was voor het eerst onbeslist, er moest gekozen worden uit de kandidaten:
  • Andrew Jackson, 99 kiesmannen
  • John Quincy Adams, 84 kiesmannen
  • Crawford, 41 kiesmannen
  • Henry Clay, 37 kiesmannen

Geen van de kandidaten had de meerderheid, dus moest het Huis van Afgevaardigden kiezen tussen de hoogste drie kandidaten. Op 9 februari 1825 tijdens de eerste stemronde haalde Adams 13 van de 24 stemronden, Jackson 7 en Crawford 4. De verbitterde Jackson bleef hem de gehele ambtstermijn dwars zitten, en won gelukkig voor hem de verkiezingen van 1829.

Hij had het als president zeer moeilijk. Ondanks het feit dat hij een goede diplomaat was, werd hij als president ervaren als een wantrouwende, koele man die geen enkele persoonlijke charme had. Zijn regeringsperiode mislukte mede omdat Adams zijn tijd ver vooruit was. Het was een eenzame man, met weinig vrienden. Het was een politicus die zich terdege bewust was van zijn gebreken, maar niet in staat was hier iets aan te doen. Het maakte hem zeer depressief.

Hij zou wel de geschiedenis ingaan als president die een zoon is van een voormalige president. Dit record zou hij houden tot George W. Bush net als zijn vader ook president van Amerika werd.

Het debat over de nieuwe importtarieven bereikte onder Adams een dieptepunt. Adams wilde namelijk via een hoog tarief de jonge industrie beschermen (die zich niet concentreerde in New Engeland). Zuiderlingen, die de hoge lasten van de hoge tarieven op luxe goederen en voorraden droegen, stelden voor om de grondstoffen in het algemeen hoog te gaan belasten. Dit in de hoop dat de wet zou sneuvelen, maar de wet werd aangenomen. Vice president Calhoun was het hier niet mee eens en stelde dat staten het recht hadden deze wet te negeren.

Adams president af

Tot zijn opluchting werd hij in 1829 niet herkozen voor een tweede ambtstermijn als president van Amerika. Hij werd in 1831 gekozen tot lid (namens de Whigs, de voorloper van de Republikeinen) van het Huis van Afgevaardigden. Hij zal deze functie 17 jaar blijven vervullen.

In deze jaren ontpopt hij zich tot tegenstander van de slavernij. Hij raakt in 1841 zelfs betrokken bij een rechtzaak met betrekking tot het slavenschip de “Amistad”. De eigenaren van de slaven hadden de rechtzaak aangespannen tegen de vrijlating van de opstandige slaven voor hun recht op zelfbeschikking en vrijheid. Uiteindelijk wonnen de slaven en mochten terugkeren naar Afrika.

Tijdens een debat op 21 februari 1848 zakt hij na een hartaanval in elkaar. Hij stierf op woensdag 23 februari. Waarschijnlijk waren zijn laatste woorden: “Dit is het einde van de wereld, maar ik ben tevreden”.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, John Adams 1797-1801President van Amerika, John Adams 1797-1801John Adams stond aan de wieg van de onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1876. Onder zijn regering ontstond de democra…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…
President van Amerika, Thomas Jefferson 1801-1809President van Amerika, Thomas Jefferson 1801-1809Thomas Jefferson was de 3e president van Amerika. Hij was een lange, magere man, die naast politicus ook filosoof was. H…

President van Amerika, Andrew Jackson 1829-1837President van Amerika, Andrew Jackson 1829-1837Andrew Jackson was de eerste president die te maken kreeg met een moordaanslag. De totaal niet bang uitgevallen presiden…
President van Amerika, James Monroe 1817-1825President van Amerika, James Monroe 1817-1825James Monroe werd in 1817 beëdigd tot de 5e president van Amerika. Tijdens zijn regeringsperiode krijgt de ambtswoning v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J.C. Tichenor, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.