President van Amerika, Andrew Jackson 1829-1837

President van Amerika, Andrew Jackson 1829-1837 Andrew Jackson was de eerste president die te maken kreeg met een moordaanslag. De totaal niet bang uitgevallen president viel de schutter aan en bleef hem slaan totdat de politie aanwezig was. De schutter had twee pistolen bij zich, maar allebei weigerden. Hij was een president die de touwtjes strak in handen had en een echte president van de kleine man.

Algemeen

De 7e president van Amerika was de 1e president die niet uit Virginia of Massachusetts afkomstig was. Ook was hij de eerste die door middel van een andere manier van kiezen tot president was verkozen. Tevens was hij de 1e president die van gewone komaf was. Zijn bijnaam was “Old Hickory”.

Deze lange, magere man had een hoekig gezicht, een kuif van zandkleurig haar (toen hij president werd, was zijn haar reeds grijs). Zijn ogen waren staalblauw doordringend, en hij kwijlde veelvuldig. Hij was altijd snel beledigd en zijn woedeaanvallen waren beroemd. Dit misbruikte hij soms om een goede ruzie te provoceren.

Andrew Jackson

Elizabeth Hutchinson Jackson krijgt op 15 maart 1767 een zoon die zij Andrew jr. noemt. Zijn geboorteplaats is niet helemaal bekend, zelf gaf hij aan in South Carolina te zijn geboren. Zijn vader (Andrew sr.) heeft hij nooit gekend, die stierf voor zijn geboorte.

Wanneer Andrew 14 jaar oud is sterft ook zijn moeder. Al een jaar daarvoor was hij, net als zijn oudere broers, koerier tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. In het jaar dat zijn moeder stierf, 1781, werd hij gevangen genomen door de Engelsen. Hij weigerde de schoenen te poetsen van een Britse officier, die kwaad werd en hem met zijn sabel verwondde aan zijn hoofd en linkerhand. Hij loopt hier ook de pokken op, maar die overleeft hij.

Hierna gaat hij in de leer als zadelmaker, om zichzelf te kunnen onderhouden. Op latere leeftijd ging hij rechten studeren en op zijn 20e was hij advocaat. Hij vertrekt naar Nashville, Tennessee en wordt daar openbaar aanklager. Hij heeft vele misdadigers naar de strop geleid.

Zijn carrière

Jackson werd in 1796 lid van het Congres van Tennessee. Een jaar later werd hij senator. In de jaren tussen 1798 en 1804 was Andrew Jackson lid van het Hooggerechtshof van Tennessee.

Tijdens de oorlog van 1812 was hij commandant in het leger. Hij vocht in 1814 tegen de Creekindianen. Deze indianenstam verzette zich namelijk tegen de blanke onderwerping. Op 8 januari 1815 brengt Jackson de Engelsen een gevoelige nederlaag bij New Orleans toe.

In de oorlog tegen de Seminole kreeg hij in 1818 het bevel en leidde tot de verwerving van Florida. In 1821 werd hij gouverneur van Florida en senator van 1823 tot 1825. Drie jaar later werd hij verkozen tot de 7e president van Amerika.

Jackson als familieman

Hij trouwt eerst in augustus 1791, daarna op 17 januari 1794 tijdens een tweede ceremonie, met Rachel Donelson Robards. Hij heeft op 30 mei 1806 om haar eer geduelleerd, zij leefden namelijk een tijd in bigamie. Alhoewel hij zijn tegenstander, Charles Dickinson, doodde, werd hij zelf ook gewond. Een kogel in de buurt van zijn hart kon niet verwijderd worden en bleef hem zijn hele leven parten spelen.

Hij adopteerde Andrw Jackson jr.

Andrew als president

Andrew Jackson was de laatste president van Amerika, die had meegevochten tegen de Engelsen. Hij was de tweede (Washington ging hem voor) president die ooit krijgsgevangene was geweest.

In 1835 werd hij aangevallen door een man die een pistool trok richtte en schoot. Hij miste; de president dook niet weg, maar viel de schutter aan. Deze trok een tweede pistool welk niet werkte. Jackson bleef op de man inslaan met zijn wandelstok tot de schutter werd overmeesterd. Andrew Jackson ging de geschiedenis in als de eerste president op wie een aanslag werd gepleegd.

Hij was een geheel andere president dan zijn voorgangers, hij was de president van de “kleine man”. Tijdens zijn inhuldiging liet de enorme aanwezige menigte al zien hoe populair hij bij het gewone volk was. Jackson genoot van al deze aandacht en had als snel de bijnaam “King Andrew the First” gekregen (van de oppositie dan wel).

Jackson was een president die de touwtjes strak in handen had, een personage waarmee niet te spotten viel. Onder zijn bewind ontstond de term “keukenkabinet”. De president was niet erg tevreden met zijn kabinet en verzamelde adviseurs, waaronder journalisten, om zich heen voor informeel overleg. Ook zou onder zijn bewind de Republikeins-Democratische partij in tweeën worden gesplitst, namelijk in de Democraten en de Whigs (opgericht door Henry Clay en Daniel Webster).

Andrew Jackson stak zijn standpunt over de indianen niet onder stoelen of banken. Hij stelde namelijk: “Dat de enige goede indiaan een dode indiaan was”.

De president vond de bank een elitaire, monopolistische instelling die de belangen van de oostelijke industrie liet prevaleren boven het belang van de kleine ondernemer. In 1832 weigerde hij het charter te verlengen.

President af

Na het eind van zijn ambtstermijn in 1837 trok hij zich, inmiddels weduwnaar, terug op zijn landgoed “The Hermitage”, in Nashville.

Hier stierf hij op 78 jarige leeftijd, op 8 juni 1845 aan de gevolgen van een chronische tuberculose, hartfalen en een longoedeem. Zijn laatste worden waren: “Wees goede kinderen, dan zullen wij elkaar allemaal in de hemel terugzien”.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, James Polk 1845-1849President van Amerika, James Polk 1845-1849James Knox Polk was voordat hij de politiek in ging een echte losbol. Van zijn politieke peetvader, Andrew Jackson, kree…
President van Amerika, Andrew Johnson 1865-1869Andrew Johnson werd automatisch president nadat Abraham Lincoln was vermoord. Er waren ook plannen om Johnson te vermoor…
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Presidenten van AmerikaAmerika telt tot nu toe 44 presidenten van 1789 tot nu. Omdat het er teveel zjin om ze allemaal in één keer te behandele…

President van Amerika, Martin van Buren 1837-1841President van Amerika, Martin van Buren 1837-1841Martin van Buren wordt in 1837 beëdigd tot de 8e president van Amerika. Hij heeft een Nederlandse achtergrond, de Nederl…
President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829John Quincy Adams, zoon van de voormalige president John Adams. Hij hield vanaf zijn jonge jaren een dagboek bij , dat u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thomas Sully, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.