President van Amerika, John Adams 1797-1801

President van Amerika, John Adams 1797-1801 John Adams stond aan de wieg van de onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1876. Onder zijn regering ontstond de democratie. Voordat hij president werd, verbleef hij lange tijd in Nederland om hier een lening voor zijn land los te krijgen. Vijfentwintig jaar nadat Adams president af was, werd zijn zoon, John de 6e president van de Verenigde Staten.

Algemeen

Nadat de echtgenote van zijn voorganger het Witte Huis had ingebracht, was John Adams de 1e president die gebruik maakte van deze woning als residentie van de president. Tot op heden verblijft de president van Amerika nog steeds gedurende zijn ambtstermijn(en) in dit huis.

John Adams was moedig, integer, warm en intelligent. Daarentegen was hij ook snel op zijn teentjes getrapt wat tot gevolg had dat hij ruzie had met bijna iedere tijdgenoot. Zijn bijnaam was “Atlas of Independence”.

John Adams

John Adams werd geboren op 30 oktober 1735 in North Precinct of Braintree (beter bekend als het huidige Quincy) als zoon van John Adams en Susanna Boylston Adams. Hij ging naar een plaatselijke school in Braintree, waar hij een studiebeurs binnenhaalde voor Harvard. Hier studeerde hij af in 1920 als advocaat.

Hij begint zijn werkkring als leraar en schoolhoofd, waarna hij als advocaat in Boston aan het werk gaat.

Adams als familieman

Op 25 oktober 1764 trouwt hij met de 20 jarige Abigail Smith en met haar krijgt hij vijf kinderen, namelijk:
  • 1765, Abigail Amelia Adams, overleden1813
  • 1767, John Quincy Adams(deze zoon zal in 1825 de 6e president van Amerika worden), overleden 1848
  • 1768, Susanna Adams, overleden 1770
  • 1770, Charles Adams, overleden 1832
  • 1772, Thomas Boylston Adams, overleden 1832

De carrière van Adams

In 1770 werd hij verkozen tot afgevaardigde van het Continental Congress of Massachusetts. Hier heeft hij een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de Amerikaanse onafhankelijkheid, als adviseur van de toenmalige 13 staten. Hij schreef in 1787 “Defence of the Constitututions of the Government of the United States of America”. Dit werk was van grote invloed op het tot stand komen van de Amerikaanse grondwet van 1787. In 1776 werd door het Continental Congress op 4 juli de onafhankelijkheid afgeroepen.

De jaren in Holland

In de jaren tussen 1778 en 1788 was Adams een buitenlands diplomaat, eerst in Frankrijk en later in Nederland. Vader Adams, hij had zijn zoon John Quincy meegenomen als leerling op de Latijnse School in Arnhem en student in Leiden, was gezant bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij probeerde leningen voor de Verenigde Staten los te krijgen, maar de bankiers waren volgens Adams niet erg scheutig.

Vader en zoon woonde in die tijd in een eenvoudig logement bij Madam La Veuve de Henry Schorn aan de Achterburgwal te Amsterdam. In de zomer van 1781 verhuisde de Amerikaanse toekomstige president naar de woning aan de Keizersgracht 529. Het enige dat aan het uit 1760 daterende gebouw is veranderd, is de verdwijning van de schoorstenen. Verder is het nog grotendeels zoals het toen ook was.

Al snel vergeleek Adams de Hollanders met een school haaien. Toen hij in Amsterdam geen leningen kon loskrijgen, verlegde hij zijn werkterrein naar Den Haag. Hij werd op 22 april 1782 ontvangen op Huis ten Bosch door stadhouder Willem V en prinses Wilhelmina. Ongeveer een maand later opende Adams de eerste Amerikaanse ambassade ter wereld.

De Amsterdamse bankiershuizen Willink, Van Staphorst en De la Lande & Fyntje, leende hem een bedrag van fl. 5.000.000,-- tegen een rentepercentage van 6%. Deze overeenkomst werd op 8 oktober 1782 ondertekend.

President John Adams

Thomas Jefferson had zich in 1796 niet kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezing. Toch was hij de grote tegenstander van John Adams. Adams behaalde de zege doordat hij 71 kiesmannen achter zich had, tegen 68 kiesmannen voor Jefferson.

Er wordt gezegd dat tijdens zijn ambtstermijn de democratie in de VS is begonnen. Helaas verloor Adams veel krediet omdat hij bijna niet reageerde op het feit dat Frankrijk het verzoek van de VS negeerde om neutraal te blijven in de oorlog tegen Groot-Brittannië. Op zee werd de neutraliteit van de Amerikanen helemaal niet gerespecteerd. Dit leidde tot grote tegenstellingen tussen de Francofielen (waaronder Jefferson behoorde) en de Federalisten die meer op Engeland gericht waren.

De XYZ affaire

Door de lompe houding van de Fransen, ze provoceerden en daagden uit, raakte beide landen bijna in oorlog met elkaar. De poging van Adams om vrede te stichten liep anders dan was verwacht. De drie gezanten werden niet in Frankrijk ontvangen, tenzij ze flink zouden betalen. De situatie werd er echter niet beter op, Jefferson eiste inzage in de diplomatieke correspondentie van Adams. Deze weigerde en schiep het precedent in hoeverre een president vrijheid van handelen heeft.

Uiteindelijk liet Adams de gevraagde papieren zien, maar omschreef de betrokken drie gezanten als X,Y, en Z. Hierdoor is dit incident altijd in de geschiedenis genoemd als de “XYZ affaire”.

Verkiezingen 1800

Tegen de tijd dat de nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden in 1800, was Jefferson de leider van de oppositie en het land keerde zich tegen de Federalisten van Adams. Na het tellen van de stemmen was het Thomas Jefferson die had gewonnen en de nieuwe president van de Amerika was.

Nog voor Jefferson was geïnstalleerd, benoemde Adams een hele reeks van politieke benoemingen.

De dood van John Adams

Adams stierf op 4 juli 1826 in Quincy Massachusetts, precies 50 jaar na het uitroepen van de Onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, op het moment dat zijn zoon John Quincy president van Amerika was.

Zijn laatste woorden waren: “Thomas Jefferson survives” (Thomas Jefferson overleeft mij). Wat hij niet wist was dat zijn “tegenstander” en ooit zijn vriend, enkele uren voor hem was gestorven.

John Adams is tot aan het einde van 2001 de langst levende (oud) president van Amerika geweest. Op dat moment nam Ronald Reagan de titel over.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829President van Amerika, John Q. Adams 1825-1829John Quincy Adams, zoon van de voormalige president John Adams. Hij hield vanaf zijn jonge jaren een dagboek bij , dat u…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
2e Amerikaanse President Adams: Holland is ons voorbeeld!2e Amerikaanse President Adams: Holland is ons voorbeeld!De Nederlanders droegen de zaak van hun protestantse geestverwanten aan de overkant van de Atlantische Oceaan een warm h…
Jean Kennedy-Smith: het jongste zusje uit de familie KennedyJean Kennedy-Smith: het jongste zusje uit de familie KennedyJean Kennedy werd in 1928 geboren als achtste kind uit het beroemde gezin van Joseph en Rose Kennedy. Na haar studie tro…

President van Amerika, Thomas Jefferson 1801-1809President van Amerika, Thomas Jefferson 1801-1809Thomas Jefferson was de 3e president van Amerika. Hij was een lange, magere man, die naast politicus ook filosoof was. H…
President van Amerika, George Washington 1789-1797George Washington heeft in ieder geval één record op zijn naam staan welk geen enkele opvolger van hem, hem kan afnemen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: John Trumbull, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.