De hoofdrolspelers van de Vuile Oorlog in Argentinië

De hoofdrolspelers van de Vuile Oorlog in Argentinië De junta die van 1976 tot 1983 aan de macht was bestond uit de drie legeronderdelen: landmacht, marine en luchtmacht. Ik zal hier de hoofdpersonen van ieder legeronderdeel behandelen. Ze vormen een interessant beginpunt voor wie meer te weten wil komen over dit inktzwarte hoofdstuk uit de geschiedenis van Argentinië waarin, ook Jorge Zorreguieta een rol speelde.

Hoifsrolspelers Vuile Oorlog


Jorge Rafael Videla

Hij was het hoofd van de landmacht, bijnaam El Hueso (het bot). Hij werd in 1976 de eerste president van de vuile oorlog, hij was toen 50 jaar. Hij bleef president tot 1981. Men dacht dat met zijn presidentschap de meer gematigden binnen het leger het langslepende conflict zouden winnen. Hier was alleen weinig van te merken, Videla was president gedurende de meest gewelddadige periode van de vuile oorlog.

Emilio Eduardo Massera

Hij was het hoofd van de marine, codenaam Zero (nul). Hij wordt gezien als een van de grootste misdadiger uit de vuile oorlog. Dit vooral omdat de ESMA onder zijn leiding stond, dit was het grootste martelcentrum, en het laatste station voor mensen die door vliegtuigen in de zee werden gedumpt. Ook handelde hij met bezittingen en huizen van de mensen die vermoord werden. Hij is waarschijnlijk verantwoordelijk voor 5,000 verdwijningen.

Orlando Ramon Agosti

Hij was het hoofd van de luchtmacht. Hij is de onbekendste van de drie hoofden. Bij de processen na de vuile oorlog heeft hij ook maar een zeer lage straf gekregen.

Alfredo Astiz

Hij was een van de bekendste, en ook jongste misdadigers uit de vuile oorlog, bijnaam De blonde engel des doods. Hij was toen luitenant bij de marine. In november 1977 infiltreerde hij in een groep van Dwaze Moeders, na een kerkdienst werden er een aantal op zijn aanwijzen opgepakt. Hij viel op vanwege zijn leeftijd, uiterlijk van een filmster, lichte huidskleur met lichtblond haar, maar vooral het plezier dat hij beleefde aan het kidnappen en martelen van mensen, bij voorkeur jonge vrouwen. Hij is aangeklaagd in meerdere landen. Hij is de moordenaar van Dagmar Hagelin, een Zweedse jonge vrouw die hij van achter door haar hoofd heeft geschoten en daarna over de grond gesleept. Ook is hij verantwoordelijk voor de moord op twee Franse nonnen. Recent is hij nog aangeklaagd door een Duitse rechtbank omdat hij ook verantwoordelijk is voor de verdwijningen van enkele Duitse studenten. Hij nam ook deel van de Malvinas oorlog, waar hij voor Britse soldaten op zijn knieën ging om hem niets te doen.

Jorge Eduardo Acosta

Zijn bijnaam is El Tigre (de Tijger) en hij was kapitein bij de marine. Hij was ook hoofd van de geheime dienst GT-332, gestationeerd in de ESMA. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor ongeveer 5,000 kidnappings.

Reynaldo Benito Bignone

Hij leidde op 28 maart 1976 een operatie waarbij een ziekenhuis werd binnengevallen. Ongeveer 40 mensen werden gekidnapt, het personeel werd ontslagen, en het werd ingericht als geheim detentiecentrum. Hij is het hoofd geweest van meerdere detentiecentra. Hij was vooral de hoofdverantwoordelijke als het ging om het verdoezelen van bewijsmateriaal tegen alle misdadigers. In juli 1982 werd bij de laatste president van de vuile oorlog periode.

Antonio Domingo Bussi

Hij was militair gouverneur van de provincie Tucuman, en wordt verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 50 mensen. Volgens getuigen nam hij ook zelf deel aan de martelsessies. Hoe ongelooflijk ook, 20 jaar later werd hij
democratisch gekozen als gouverneur van dezelfde provincie.

Miguel Osvaldo Etchecolatz

Hij was hoofd van de afdeling Onderzoek van de politie provincie Buenos Aires. Hij had daarbij de verantwoordelijkheid voor 21 clandestiene detentiekampen. Ook is hij berucht vanwege zijn betrokkenheid bij “La Noche de los Lapices” (De nacht van de potloden). Hierbij werd ’s nachts een groep minderjarige scholieren ontvoerd omdat zij hadden gedemonstreerd voor gratis buspasjes. Slechts drie van hen overleefde de martelsessies.

Leopoldo Fortunato Galtieri

Hij werd in 1981 de derde president van de junta. Hij was toen verantwoordelijk voor het beginnen van de Malvinas oorlog. Engeland heeft dit eiland in 1833 onrechtmatig van Argentinië afgenomen, en dit is altijd heel belangrijk gebleven voor de mensen in het land. Galtieri begon deze oorlog om populairder te worden bij de mensen. Hij was president in de economisch slechtste periode, en moest het imago van zijn regering opkrikken. Bij de oorlog stuurde hij echter jonge ongetrainde soldaten naar de eiland. Bij deze oorlog vonden rond de 1000 soldaten de dood. Hij is ook commandant geweest van en van de districten binnen Buenos Aires, hierbij was hij verantwoordelijk voor een aantal detentiekampen, en beslisten wie er mocht blijven leven, en wie niet.

Jose Alfredo Martinez de Hoz

Hij is 5 jaar minister van Economische Zaken geweest. Hij was de prominentste burger binnen het regime, en kwam uit een rijke oligarchische familie. Hij voerde het verbod op stakingen door, en wees mensen aan die zich daar volgens hem niet aan hielen, zij werden vervolgens ontvoerd. Met zijn plannen heeft hij de Argentijnse economie in der tijd verwoest.

Hector Julio Simon

Bijnaam El Turco Juliaans (De Turk Julian). Hij was een lid van de federale politie van Buenos Aires. Hij was hoofdverantwoordelijke voor vele martelsessies in verschillende detentiekampen. Hij was anti-semiet en had een groot hakenkruis op zijn borst getatoeëerd. Van hem is bekend dat hij tijdens het martelen altijd heel hard een bandje met redevoeringen van Hitler, zijn grote idool, opzette. In een televisie-interview in 1995 zei hij dat als hij de kans kreeg, hij alles weer zo zou doen als toen.

Mohamed Ali Seineldín

Hij was een van de leiders van de extreme militaire eenheid Carapintadas. Deze eenheid leidde acties tegen de democratische regering van president Alfonsín in 1987 en 1988, dus na de vuile oorlog, om zo de processen tegen de juntaleiders te verhinderen. Hij is de enige van de misdadigers uit de vuile oorlog die nog in de gevangenis zit. Niet dat hij niet zijn straf is ontlopen door de amnestiewetten, hij zit in de gevangenissen voor andere misdaden die wel gerelateerd zijn aan de vuile oorlog, maar niet binnen die periode hebben plaatsgevonden. Hij staat bekend als een van de extreemste der extremisten. Meestal draagt hij een groot kruis op zijn borst, omdat hij zeer christelijk is, maar ook als een uitdrukking van zijn antisemitisme.

Carlos Guillermo Suarez Mason

Zijn bijnaam is el Pajarito (Vogeltje). Een andere bijnaam is “De slager van Olimpo”, dat verwijst naar het detentiekamp Olimpo, waar hij heeft huisgehouden. Hij was een van de leidende figuren. Recent is hij veel in het nieuws gekomen omdat hij ook verantwoordelijk is voor de babyroof tijdens de vuile oorlog.

Jorge Zorreguieta

En dan de onvermijdelijke Zorreguieta. Hij was minister van Landbouw, en is natuurlijk bekender geworden door zijn dochter Maxima. Alles wat hij hoefde te zeggen was “I support democracy”, en toen was het hoofdstuk Zorreguieta uit. Het is echter onmogelijk dat hij niks heeft geweten van de gruweldaden die zich afspeelde door toedoen van zijn eigen regering. Er is zelfs bewijs dat hij mede de coup heeft voorbereid.

Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer mensen die actief hebben deelgenomen aan de regeringen ten tijden van de vuile oorlog, maar het zijn er te veel om allemaal specifiek op in te gaan. De bovenstaande zijn de belangrijksten.

Lees verder

© 2008 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelstellingen van Videla in de Vuile Oorlog (Argentinië)Doelstellingen van Videla in de Vuile Oorlog (Argentinië)Jorge Videla is de bekendste vertegenwoordiger van de militaire dictatuur die Argentinië tussen 1976 en 1983 in zijn gre…
Vuile Oorlog of Nationale Reorganisatie?Vuile Oorlog of Nationale Reorganisatie?De zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Argentinië kwamen in Nederland onder een vergrootglas te liggen toen de toe…
De gevolgen van het Tet-offensiefGiap was gefrustreerd in Khe Sanh en verslagen in de steden in het zuiden. NVA en VC hadden verliezen geleden van ongeve…
Argentinië, Zuid-AmerikaArgentinië, een groot ver land gelegen in Zuid-Amerika. Een land met een prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden, en…

Mensenrechtenschendingen tijdens de Vuile oorlogMensenrechtenschendingen tijdens de Vuile oorlogIn 1976 werd in Argentinië een staatsgreep gepleegd die Jorge Videla aan de macht bracht. Sinds 1930 was dit al de zesde…
John McCain, vasthouden aan liefde en eerDe presidentskandidaat voor de verkiezingen van november 2008 is voor de Republikeinen John McCain. John is sinds 1982 b…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.