John McCain, vasthouden aan liefde en eer

De presidentskandidaat voor de verkiezingen van november 2008 is voor de Republikeinen John McCain. John is sinds 1982 betrokken bij de politiek, voor die tijd had hij een lange carrière bij de marine. Hij heeft als krijgsgevangene gezeten in kamp Hanoi Hilton, en diverse ere medailles ontvangen, voor zijn heldenrollen.

Algemeen

Hij is lid van de Republikeinen en is voor deze partij de mogelijke presidentskandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2008. Tijdens de Republikeinse Conventie neemt hij op 5 september 2008 afscheid van het tijdperk Bush, door Bush geeneeens te noemen, en laat hij zijn eigen natuurlijke "echtheid" zien.

Dit eigenlijk wel wonderkind met de bijnaam “Dinosaur”, die diverse ongelukken en martelingen overleefd, is inmiddels 72. De lichamelijke handicaps die hij aan zijn ongelukken en gevangenschap heeft overgehouden zijn nog duidelijk zichtbaar.

John McCain

Op de VS basis Coco Solo, wordt op 29 augustus 1936 John Sydney McCain III geboren. Zowel zijn vader als grootvader zijn admiraal. Zijn grootvader voer op het slagschip de “Missouri”, ten tijde van de overgave van de Japanners in 1945, zijn vader was commandant van de Pacifische vloot in de laatste jaren van de Vietnam oorlog. In navolging van zijn voorvaders koos John voor dezelfde beroepsrichting.

Een carrière bij de marine

Hij start in 1954 een opleiding aan de United States Naval Academy, alwaar hij in 1958 afstudeert en een lange carrière bij de marine begint.

Op 1 januari 1967 wordt hij gepromoveerd tot luitenant Commandant bij de V.S. Marine. Enkele maanden daarna wordt hij uitgezonden naar Vietnam. Hier beleeft hij op 27 juli 1967 één van zijn vele bijna dood ervaringen. Hij stijgt op met zijn vliegtuig vanaf het vliegdekschip USS Forrestal. Zijn missie was het uitvoeren van bombardementen op Vietnam. Per abuis wordt de brandstoftank van zijn vliegtuig geraakt door een raket van een “collega” vliegtuig. Er ontstaat een dodelijk inferno waarbij meer dan 130 doden vallen, honderden gewonden. Wonder boven wonder overleeft John het ongeluk.

Enkele maanden later op 26 oktober 1967, tijdens de 23e bombardementsvlucht vliegt John met zijn vliegtuig boven Hanoi (hoofdstad van Noord Vietnam). Hij wordt neergeschoten door een raket, stort neer en breekt beide armen en benen. Hij wordt in Kamp Hanoi Hilton geplaatst als krijgsgevangene. Hij zal jaren van opsluiting en marteling tegemoet gaan. Als propagandastunt mocht hij vervroegd weg, maar weigerde en zat nog 4 jaar vast. Hij kwam na 5,5 jaar vrij, zijn medeoverlevenden herinneren hem als een man die andere gevangen moed gaf. Dit deed hij door zijn gijzelaars te intimideren met schelden en vloeken.

In 1981 gaat John met pensioen bij de Marine, met inmiddels de rang van Kapitein. Hij had vele onderscheidingen zoals:
 • The Silver Star
 • The Bronze Star
 • Legion of Merit
 • Purple Heart
 • The Distinguished Flying Cross

De politiek

In 1982 wordt John McCain gekozen als lid in het Huis van Afgevaardigden. Op 6 januari 1987 wordt hij verkozen als Senator voor de staat Arizona. Hij verdedigd het herstellen van de buitenlandse relaties met oude vijanden zoals onder ander Vietnam.

In 1988 doet hij een poging op de running mate te worden van kandidaat George H.W. Bush, uiteindelijk werd het Dan Quale.

Op 3 november 1992 wordt hij herkozen in de senaat, datzelfde jaar probeerde hij een nominatie te verkrijgen voor de hoogste post van het land, maar verkreeg niet genoeg steun vanuit zijn eigen partij.

In 2000 stelt hij zich kandidaat voor de presidentsnominatie. Hij wordt verslagen door George W. Bush. Datzelfde jaar wordt hij voor de 2e keer genezen verklaard van huidkanker.

In 2007 heeft hij zich voor de Republikeinen kandidaat gesteld voor de presidentsnominatie van de verkiezingen in november 2008. Hij wint de nominatie, en zal in november 2008 de kandidaat zijn voor de Republikeinen en strijden tegen Barack Obama. Hierbij gesteund door zijn running mate, Sarah Palin, misschien wel een "meesterzet"om haar te kiezen. De keuze mede om de Hillary Clinton fans een goed alternatief te bieden.

John familieman

Hij trouwt in 1965 met Carol Shepp en adopteert haar kinderen Doug en Andy. Samen krijgen ze ook nog een kind dat in 1966 wordt geboren; Sidney, een dochter.

In 1980 trouwt hij met Cindy Hensly uit Phoenix (Arizona), samen krijgen ze 3 kinderen, en adopteren ze een vierde kindje:
 • 1984, Megan
 • 1986, Jack
 • 1988, Jimmy
 • 1991, Bridget (geboren in Bangladesh, geadopteerd in 1993)

Op het moment heeft hij 7 kinderen en 4 kleinkinderen. Hij woont in Phoenix te Arizona.

Boeken

John McCain heeft verschillende boeken geschreven, onder andere:
 • In 1999 verschijn het boek “Faith of My Fathers”, waarin hij onder andere ook zijn gevangenschap in Vietnam beschrijft, waarin hij een wijze les van zijn medegevangenen omschrijft, namelijk “vast te houden aan liefde en eer”.
 • Character is destiny
 • Why courage matters
 • Worth the fighting for
 • Hard Call
 • Respecting the Geneva convention
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Barack Obama als president van Amerikamijn kijk opBarack Obama als president van AmerikaDe staten hadden hun stemmen uitgebracht en rond 23.00 uur (Amerikaanse tijd) gaf CNN in 2008 de overwinning aan Obama o…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
Terugblik op acht jaar BushTerugblik op acht jaar BushOngeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afsch…

De hoofdrolspelers van de Vuile Oorlog in ArgentiniëDe hoofdrolspelers van de Vuile Oorlog in ArgentiniëDe junta die van 1976 tot 1983 aan de macht was bestond uit de drie legeronderdelen: landmacht, marine en luchtmacht. Ik…
Doelstellingen van Videla in de Vuile Oorlog (Argentinië)Doelstellingen van Videla in de Vuile Oorlog (Argentinië)Jorge Videla is de bekendste vertegenwoordiger van de militaire dictatuur die Argentinië tussen 1976 en 1983 in zijn gre…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 05-09-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.