Internationale organisaties

Internationale organisaties Een internationale organisatie is een aaneengesloten collectief van ten minste drie landen met een bepaald doel. De lidstaten maken afspraken om het doel te bereiken in de vorm van een verdrag of akkoord. Om onderdeel uit te maken van zo´n organisatie dient elk land in te stemmen met de regelingen. Voorbeelden van internationale organisaties zijn: de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie, het Internationale Strafhof, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en de NAVO.

Tweedeling

Internationale organisaties kunnen ruwweg opgedeeld worden in twee disciplines: intergouvernementeel en niet-intergouvernementeel.

Intergouvernementeel

De lidstaten zijn gebonden aan een verdrag, doch blijft zowel de beslissingde- als uitvoerende macht in handen van het betreffende land. Dit betekent dat een intergouvernementele organisatie grotendeels bestaat uit soevereine landen. De Verenigde Naties (VN) zijn hier een voorbeeld van.

Niet-intergouvernementeel

Dit is een particuliere organisatie waarvan de leden geen gehele landen zijn maar bijvoorbeeld personen of bedrijven. Amnesty International bijvoorbeeld is zo’n organisatie.

Verenigde Naties (VN)

De VN is ontstaan als opvolger van de Volkerenbond. De Volkerenbond – ook wel League of Nations genoemd – was de eerste intergouvernementele organisatie. Het fundament van komt voort uit een specifiek internationaal probleem: drugs. Door matig tot zwak optreden en het uitblijven van een essentieel lid: de Verenigde Staten verloor de Volkerenbond al gauw haar gezag. De opvolger was – zoals eerder benoemd – de VN. De Verenigde Naties telt anno 2015; 193 lidstaten. Vrijwel de hele wereld, de meeste opmerkelijke uitzondering is Taiwan. De VN speelt een centrale rol in het internationale recht en treedt op in geval van genocide, oorlogsmisdaden, etnische zuiveringen en misdaad tegen de mensheid.

Drie organen

Deze internationale organisatie is gestructureerd in drie leidende organen: de Algemene Vergadering, het Secretariaat en de Veiligheidsraad. De Algemene Vergadering ontmoet elkaar dagelijks en heeft het recht resoluties uit te spreken. Dit zijn niet-bindende uitspraken. Het Secretariaat faciliteert de vergaderingen en is verantwoordelijk voor het ter uitvoer brengen van de resoluties. Tot slot het hoogste orgaan: de Veiligheidsraad. Dit orgaan wordt bestuurd door vijf permanente lidstaten (Verenigde Staten, Frankrijk, China, Verenigd Koninkrijk en Rusland), deze leden hebben vetorecht. Ook onderdeel van hetzelfde bestuur zijn tien landen die om de twee jaar worden gekozen door de Algemene Vergadering. De veiligheidsraad beslist onder andere over sancties en militaire interventie.

Internationale Strafhof

Het Internationale Strafhof heeft haar wortels in 1998. In dit jaar is de internationale organisatie opgericht, grotendeels door de inzet van de VN. De naam verklapt het bestaansrecht van deze internationale organisatie: het bestrijd internationale misdaad. Landen die het Internationale Strafhof erkennen worden geacht misdadigers uit te leveren zodat er een proces tegen hen aangespannen kan worden. Vier grote spelers erkennen het internationaal strafhof niet (meer). Deze vier zijn: China, India, Verenigde Staten en Israël.

Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank

Het IMF en de Wereldbank zijn na de tweede wereldoorlog opgericht om economische problemen te beperken. De internationale organisaties verstrekken noodleningen (of giften) aan (potentieel) gevallen landen zodat de rest van de wereld niet meegesleurd wordt in dit gat. Dit alles om de economie of wereldniveau te beschermen. De leiding is – met het oog op de praktijk – in Westerse handen.

Wereldhandelsorganisatie (WHO)

De WHO, ook wel WTO genoemd (World Trade Organization) moet handelsbarrières slechten om de economische stroom te bevorderen. Landen die onwettelijke handelsbarrières opleggen kunnen een boete verwachten van de WHO. Anno 2015 zijn legio aan invloedrijke economieën lid van deze internationale organisatie, het meest recente lid is Rusland.

NAVO

Deze internationale organisatie is een samenwerkingsverband waarin lidstaten de visie deelden dat een aanval op één van de landen, een aanval op alle landen betekent. Er tot op heden slechts één keer beroep gedaan op de NAVO, na de aanslagen van 11 september 2001. De internationale organisatie is opgericht in 1949 en maakte onderdeel uit van de koude oorlog.
© 2015 - 2024 Tweno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internationale organisaties: opdelingen en geschiedenisInternationale organisaties? Om de samenvoeging te definiëren ontleden we eerst beide begrippen. Internationaal betekent…
Intergouvernementeel, supranationaal en federatieIntergouvernementeel, supranationaal en federatieInternationale organisaties zijn erg bekend. Je hebt vast wel eens gehoord van de Verenigde Naties, de Wereldbank of een…
De NAVO / NATO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO / NATO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO, ook wel bekend als de NATO of OTAN, is een militair bondgenootschap dat bestaat uit landen binnen het Noord-Atl…
Wereldbank en het Internationaal Monetair FondsWereldbank en het Internationaal Monetair FondsTegen het einde van de oorlog, zo'n 60 jaar geleden is tijdens de Conferentie van Bretton Woods de Wereldbank opgericht.…

Jeb Bush - biografieJeb Bush - biografieJohn Ellis Bush werd op 11 februari 1953 geboren in Midland (Texas). Hij is een zoon van George H.W. Bush (Amerikaans pr…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_organisatie
Tweno (14 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.