InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Politiek > Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rij

Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rij

Begin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent vooral oude bekende gezichten met ervaring. Een enkele staatssecretaris is echt nieuw in de politiek, de anderen hadden allen eerder politieke functies zoals minister, staatssecretaris, Tweede Kamerlid, partijvoorzitter, wethouder of gedeputeerde. Het gaat om dertien ministers en zeven staatssecretarissen. Welke gezichten vormen samen Rutte II? Op maandag 29 oktober 2012, na 47 dagen waren de onderhandelaars van de VVD en PvdA er uit. Dat was erg snel. Het was de op een na kortste formatie van na de Tweede Wereldoorlog. Alleen Het kabinet Drees/Van Schaik in 1948 deed er met 31 dagen korter over. De kabinetten De Jong (1967) en Lubbers II (1986) deden er net iets langer over: respectievelijk 49 en 53 dagen.

Routiniers

Op een enkele uitzondering na zijn de ministers allemaal routiniers. PvdA'er Plassterk en de VVD'ers Opstelten, Schippers, Schultz van Haegen en Kamp waren al minister in eerdere kabinetten. VVD-Minister Kamp begint zelfs aan zijn vierde ministerie, na Defensie, Volkshuisvesting en Sociale Zaken. De vice-premier van de PvdA en belofte Lodewijk Asscher is een uitzondering. Hij komt uit de Amsterdamse politiek en duikt in het diepe van de Haagse politiek. Asscher wordt echter een groot politiek talent toegedicht.

Talent

Asscher en zijn mede PvdA-bewindslieden zullen hun ervaring, talent en kennis hard nodig hebben, zo is de verwachting, want het kabinet Rutte II zet in op harde bezuinigingen. De ervaring leert dat dat bij de achterban van de VVD-bestuurders tot minder gemor leidt dan bij de achterban van de PvdA-bewindslieden. PvdA-kiezers hebben een hekel aan bezuinigingen, die nu eenmaal vaak de lagere inkomens treffen.

Nieuwe generatie

Verder is het opvallend hoeveel veertigers en eind-dertigers in het kabinet zitten. De generatie die in de jaren '60, begin jaren '70 werd geboren. De helft van de bewindslieden valt in deze leeftijdscategorie en daarmee brengt dit kabinet een nieuwe generatie aan het roer. Van de ministers is Lodewijk Asscher met 38 jaar de jongste, Ivo Opstelten is met 68 de nestor.

De bewindslieden van het kabinet Rutte II:

Ministerie Wie Staatssecretaris
Premier Mark Rutte (45*) - VVD -
Vice premier/ Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (38) - PvdA Jetta Klijnsma (55) - PvdA
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (46) - PvdA Frans Weekers (45) - VVD
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plassterk (55) - PvdA -
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (51) - PvdA -
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (47) - VVD Martin van Rijn (56) - PvdA
Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Kamp (60) - VVD Co Verdaas (46) - PvdA
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (51) - PvdA Sander Dekker (37) - VVD
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (68) - VVD Fred Teeven (54) - VVD
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (42) - VVD Wilma Mansveld (50) - PvdA
Minister van Defensie Jeanine Hennis - Plasschaert (39) - VVD -
Minister van Ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel Liliane Ploumen (50) - PvdA -
Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (47) - VVD -

* Leeftijden in oktober 2012
© 2012 - 2019 Lierop69, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kabinet Rutte II: links-rechtsverhouding binnen de coalitieKabinet Rutte II: links-rechtsverhouding binnen de coalitieWoorden als ‘links’ en ‘rechts’ zijn termen die vaak langskomen binnen de media als het gaat om de politiek. Dat de PvdA…
De regering en het kabinetDe regering wordt gevormd door de koningin en alle ministers. Het kabinet bestuurt het land en voert het beleid uit. Dez…
Kabinet-Rutte III - Vertrouwen in de toekomstKabinet-Rutte III - Vertrouwen in de toekomstOp 26 oktober 2017 beëdigt koning Willem-Alexander kabinet-Rutte III. Het regeerakkoord van de partijen VVD, CDA, D66 en…
Mark Rutte - Levensloop in jaartallenDe politieke loopbaan van Mark Rutte begon in 2002 als staatssecretaris. Later werd hij VVD-fractievoorzitter en in 2010…
Bronnen en referenties
  • NRC.nl

Reageer op het artikel "Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rij"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lierop69
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!