De standpunten van de Piratenpartij

De standpunten van de Piratenpartij De piratenpartij heeft sinds eind juli genoeg handtekeningen om mee te doen met de parlementsverkiezingen op 12 september 2012. Voor 1 augustus moesten alle partijen per kiesdistrict 40 handtekeningen ingeleverd hebben en dat is de piraten op het nippertje gelukt. Door analisten en verkiezingspeilers wordt de Piratenpartij serieus genomen, als een partij die geen eendagsvlieg zal zijn. In dit artikel een korte kennismaking met de partij en de standpunten. Op 10 maart 2010 werd de Nederlandse Piratenpartij opgericht. De piraten doen voor de tweede keer mee in Nederland. Bij de eerste verkiezingen in juni 2010 behaalde de partij 10.471 stemmen. Lang niet genoeg voor een zetel.

Op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan elf kandidaten. De lijsttrekker van de vorige verkiezingen Samir Allioui fungeert deze keer als lijstduwer. De lijsttrekker is Dirk-Willem Poot, een bedrijfskundige (Nyenrode) en zelfstandig IT-consultant, stond bij de verkiezingen van 2010 op nummer vier.

De kandidatenlijst:

  • Dirk Poot
  • Danny Palic
  • Rodger van Doorn
  • Patriek Lesparre
  • Catharina Bethlehem
  • David van Deijk
  • Roberto Moretti
  • Jan Hopmans
  • Dylan Hallegraef
  • Mark Jansen
  • Samir Allioui

Internationaal

In Duitsland en Zweden is de partij al vertegenwoordigd in het parlement. In bijna alle Europese landen bestaat een Piratenpartij. Ze zijn alle lid van de Pirate Parties International. De Duitse partij zit in het parlement van vier deelstaten. De Zweedse Piraten mogen rekenen op 7 procent van de stemmen en qua ledenaantal is de partij de op twee na grootste politieke partij van Zweden.

Thema's

De Piratenpartij is een themapartij. Men zet zich vooral in voor de burgerrechten en een vrij internet. Preciezer, de partij focust zich op de burgerrechten, privacy en de hervorming van auteursrecht en octrooirecht in de digitale omgeving, zoals internet. Verder zet de partij zich in voor de kenniseconomie. Critici noemen de partij een populistische one-issuepartij. Zelf zeggen de piraten dat het focussen op onderwerpen juist essentieel is om die punten te kunnen verwezenlijken. Verder is het geen partij van standpunten maar van ideeën. Hieronder lees je de standpunten van de partij voor de verkiezingen van 2012.

De standpunten 2012

De overheid moet opener en meer gebruik maken van internet

De overheid moet meer regelen via internet. Burgers moeten gemakkelijker bij de overheid terecht kunnen via internet. Verder streeft de Piratenpartij naar een internetdemocratie. Mensen moeten de politiek tot in de achterkamertjes kunnen volgen via internet als het aan de piraten ligt. Sowieso wil men zo spoedig mogelijk kunnen stemmen via internet.

Waarborg privacy van burgers

Dat betekent dat de overheid geen onnodige inbreuk op de privacy mag maken voor opsporingsdiensten. Alleen het oplossen van een concreet misdrijf geldt als excuus om de privacy te schenden. Ook wil de partij minder camera’s in de openbare ruimte. Ook die maken namelijk inbreuk op de privacy.

Bewaken van een onafhankelijke en uitgebreide informatievoorziening

De bevolking moet onafhankelijk geïnformeerd worden via verschillende informatiekanalen. De partij noemt daarbij TV, krant en internet. Verder is de partij voor een toegankelijk onderwijs en toegankelijke gezondheidszorg te allen tijde voor iedereen.

Vertrouwelijke gegevens moeten veiliger worden opgeslagen en zorgvuldiger worden gebruikt

Op datalekken moeten boetes komen. Eigenlijk mogen zeer gevoelige gegevens sowieso maar zelden worden opgeslagen.

Het delen van cultuur en informatie moet bevordert worden

Daarvoor moet eerst het auteursrecht hervormd worden. Downloaden voor eigen gebruik moet ook legaal worden. De handhaving van het downloadverbod gaat volgens de Piratenpartij ten koste van vele burgerrechten.

Het patentsysteem hervormen ter bevordering van innovatie en kennisdeling

Door het patentrecht te hervormen, kan de gezondheidszorg goedkoper en beter. Farmaceutische bedrijven zullen dan goedkoper medicijnen moeten leveren waardoor een belangrijke berg kosten in de zorg sterk slinkt. Ook de softwarepatenten wil de Piratenpartij afschaffen om zo vernieuwing en vrije informatievoorziening in de economie te stimuleren.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkiezingen Tweede Kamer 2017: overzicht stemwijzersVerkiezingen Tweede Kamer 2017: overzicht stemwijzersOp 15 maart 2017 zijn er weer verkiezingen in Nederland. De leden van de Tweede Kamer worden dan gekozen. Voor veel mens…
Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenTweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenEr deden 28 partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer die op woensdag 15 maart 2017 plaatsvonden. De voorlaa…
Verkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenVerkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenIn Nederland wordt het stemgedrag van stemgerechtigde burgers vastgelegd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CB…
Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?De Tweede Kamerverkiezingen, een prachtig voorrecht dat vaak wordt onderschat. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun s…

Noord Korea in handen van de Kim-DynastieNoord Korea in handen van de Kim-DynastieNoord Korea, Kim Il-Sung wordt er nog steeds vereerd als een god en is ondanks zijn dood in 1994 nog altijd officieel pr…
De slechtste Amerikaanse presidenten aller tijdenDe slechtste Amerikaanse presidenten aller tijdenDe Amerikaanse president wordt wel de machtigste man op aarde genoemd. Van dat voorrecht maakten in het verleden niet al…
Bronnen en referenties
  • Volkskrant.nl
  • Piratenpartij.nl
  • Wikipedia.nl
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.