De slechtste Amerikaanse presidenten aller tijden

De slechtste Amerikaanse presidenten aller tijden De Amerikaanse president wordt wel de machtigste man op aarde genoemd. Van dat voorrecht maakten in het verleden niet alle presidenten op een goede manier gebruik. Een aantal presidenten kan zelfs incompetent of onverschillig genoemd worden. Een incapabele president kan grote schade aanrichten. Zo was de bloedige burgeroorlog van 1861 tot 1865 te voorkomen geweest, als de toenmalige president op zijn taak was berekent. Hieronder een lijst van de, volgens historici, slechtste presidenten.

1841 - 1845 President John Tyler

In 1841 stierf president William H. Harrison na een maand in het ambt. De wet schreef verkiezingen voor maar vicepresident John Tyler negeerde deze wet en beedigde zichzelf tot president. De wet zou worden gewijzigd maar hij zette met deze stap veel kwaad bloed. Door het grote aantal vijanden kreeg hij niet veel meer voor elkaar tijdens zijn presidentschap. Zijn herverkiezing in 1845 zou, uiteraard, mislukken. Critici noemden hem ‘His Accidency’ oftewel Zijne Toevalligheid.

1850 -1853 President Millard Fillmore

Ook deze vicepresident kwam aan het bewind nadat zijn president stierf in het ambt. Het was de tijd waarin de slavenhandel steeds meer onder vuur lag en er overal stemmen opgingen om deze af te schaffen. President Fillmore gaf echter toe aan de Zuidelijke slavenhandelaren die dreigden met oorlog. Door zijn vele critici werd dit gezien als een laffe opstelling. Fillmore nam de slavenhandel luchtig op. Dat gold niet voor de bouw van een gloednieuwe bibliotheek in het Witte Huis. Aan dit project zou de boekenwurm zijn tijd grotendeels besteden tijdens zijn presidentschap. Elders hoopten de problemen zich ondertussen op.

1857 - 1861 President James Buchanan

Deze president wordt algemeen medeverantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van de burgeroorlog van 1861 tot 1865. In 1857 kreeg hij het onjuiste bericht dat mormonen in opstand wilden komen in de staat Utah. Zonder het bericht te checken, stuurde hij direct het leger. Omdat de troepen vastliepen en de onderhandelingen slaagden, werd het incident opgelost. De politici in Washington waren echter zo verdeeld geraakt door het optreden van Buchanan dat het land afstevende op een burgeroorlog.

1865 - 1869 President Andrew Johnson

Na de burgeroorlog lag het land in puin. Bovendien was de bevolking van de VS sterk verdeeld. In plaats van de Amerikanen te verenigen, bleek de president een fel tegenstander van gelijke burgerrechten voor iedereen. Hij verbood een wet die de vrije slaven staatsburgerschap moest geven. Hij schreef: ‘Dit is een land voor blanke mannen en zolang ik president ben, regeer ik voor de blanke man.’

1869 - 1877 President Ulysses S. Grant

Na Andrew Johnson kwam de grote generaal van de Burgeroorlog Ulysses S. Grant in het Witte Huis. Hij was veelbelovend maar werd als president een regelrechte ramp. Hij zorgde goed voor zijn oude maten uit het leger en bezorgde hen mooie posten. Deze soms volstrekt incapabele vriendjes bleken bovendien vaak zeer corrupt. Grants presidentschap werd sterk overschaduwd door de vriendjespolitiek en corruptie op grote schaal. Grantisme is sindsdien een Amerikaans woord voor de combinatie van corruptie en incompetentie.

1921 - 1923 President Warren G. Harding

Deze president kon geen nee zeggen. Hij had voor hij de politiek inging een bescheiden krantenbedrijf geleid waar hij nog nooit iemand had ontslagen. Harding vond namelijk niets zo vervelend als mensen tegen zich in het harnas te jagen. Hij ging conflicten uit de weg, en kwam dus tot niets. Zijn presidentschap bestond uit corruptie en schandalen omdat hij nooit iemand aansprak maar liever golfde of in het casino zat. Graaiende ministers liet hij begaan. Nog tijdens zijn presidentschap stierf hij op 57-jarige leeftijd. Na zijn dood bleek dat de getrouwde en officieel kinderloze president ook nog een dochter bij een minnares had verwekt tijdens zijn ambtsperiode. Veel kenners noemen Harding de slechtste president ooit.

1929 - 1933 President Herbert Hoover

Zijn aantreden viel samen met het begin van de Grote Depressie van de jaren 30. Hoover wilde de groeiende groep werklozen op geen enkele manier tegemoet komen. Hij zag af van elke vorm van hulp. Wel verlaagde hij de belastingen. Door zijn gebrekkige sociale vaardigheden, zijn botte manier van optreden, werd hij erg impopulair. De sloppenwijken in de Amerikaanse steden werden naar hem vernoemd: ‘Hoovervilles’ . Ten slotte beging hij zijn grootste blunder door een handelsoorlog tegen Europa te ontketenen, waardoor de crisis in de VS verder verergerde.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
Risicoberoepen: President van de VSRisicoberoepen: President van de VSHet presidentschap van de Verenigde Staten is één van de meest prestigieuze en belangrijke ambten in de wereld. Ambitieu…
De Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe nationale vlag van de Verenigde Staten heeft dertien rode en witte strepen. In de linker bovenhoek staat een blauwe r…

De standpunten van de PiratenpartijDe standpunten van de PiratenpartijDe piratenpartij heeft sinds eind juli genoeg handtekeningen om mee te doen met de parlementsverkiezingen op 12 septembe…
Bronnen en referenties
  • Elsevier.nl
  • Isgeschiedenis.nl
  • Historia
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.