Noord Korea in handen van de Kim-Dynastie

Noord Korea in handen van de Kim-Dynastie Noord Korea, Kim Il-Sung wordt er nog steeds vereerd als een god en is ondanks zijn dood in 1994 nog altijd officieel president. De stichter van dit communistische land is de grootvader van de huidige machthebber Kim Jong-Un. Noord Korea kent daarmee als enig communistisch land een dynastieke opvolging. Hoe kwam het noordelijke deel van Korea in handen van de Kim Dynastie? Het antwoord: door een enorme terreur, een zelfbedachte ideologie en met hulp van buitenaf. Kim Il-Sung werd in 1912 geboren in Korea maar groeide op in Mantsjoerije. Zijn naam luidde toen nog Kim Song-ju. In 1931 werd hij lid van de Chinese Communistische partij. Tijdens de jonge jaren van de latere stichter van Noord Korea waren Korea en het Chinese Mantsjoerije bezet door Japan. We hebben het over de beginjaren ’30. Kim groeide al snel uit als berucht guerrillastrijder tegen de Japanse bezetter en veranderde zijn naam in Kim Il-Sung, wat ‘een ster’ betekent. Aan zelfvertrouwen had hij blijkbaar al vroeg geen gebrek.

Meedogenloos

Kim was meedogenloos. Latere Noord-Koreaanse propaganda sprak van een Robin Hood die stal van de rijken en schonk aan de armen. In werkelijkheid was hij berucht, ook onder de arme boeren. Hij paste zonder pardon geweld toe tegen wie niet aan zijn eisen tegemoet kwam. Afgesneden oren, ledematen en zelfs hoofden behoorden tot zijn repertoire.

Rode leger

Hij had midden jaren 30 een driehonderd man sterk leger dat deel uitmaakte van het Chinese communistische leger. In 1941 sloot hij zich met zijn bende aan bij het Rode Sovjetleger van Stalin. Dit leger zou de Japanners uiteindelijk terugdrijven achter de 38ste breedtegraad dat tot vandaag nog de scheidslijn is tussen Noord- en Zuid Korea. Kims propaganda zou later beweren dat hij de Japanse bezetter uit Noord Korea had verdreven.

Hoofd van regering

Omdat de Sovjets de Koreaanse communisten niet vertrouwden en Kim zijn loyaliteit aan het Rode Leger had bewezen, werd hij in 1945 door de Stalin tot hoofd van de tijdelijke Noord-Koreaanse regering benoemd. Noord Korea werd overigens officieel de noordelijke zone genoemd. Korea was officieel namelijk nog één land. In 1948 werden uiteindelijk de Republiek Korea (Zuid Korea) en de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord Korea) opgericht. Kim Il-sung werd premier van Noord-Korea en tevens partijleider van de Koreaanse Arbeiderspartij.

Hij benoemde direct zijn uiterst loyale strijders op alle belangrijke posten. Ook voerde hij nog in hetzelfde jaar zuiveringen uit. Veelal plaatselijke communisten werden beschuldigd van samenwerking met de Japanners. Deze ongelukkigen werden ter dood gebracht of met hun hele familie in strafkampen gestopt. Tot de dood van Stalin in 1953 volgde Kim volledig de lijn van de Sovjet-dictator. De Sovjets lieten hem daarom begaan.

Koude Oorlog-conflict

Kim is tevens verantwoordelijk voor het meest hardnekkige Koude Oorlog-conflict. De latere Eeuwig President vond dat het hele schiereiland, inclusief Zuid Korea, communistisch moest worden. In juni 1950 ontketende hij daarom een oorlog door Zuid Korea binnen te trekken met zijn leger. De slag werd niet beslist en drie jaar later werd een wapenstilstand gesloten. Die houdt stand tot de dag van vandaag. Beide zijden bewaken streng de in ’53 overeengekomen demarcatiezone (scheidslijn) op de 38e breedtegraad. Kim was helemaal niets met zijn actie opgeschoten, wel was er een miljoen doden gevallen.

Oppositie

Na deze verloren strijd was er enige oppositie tegen Kim. In 1953 mislukte een staatsgreep en in 1956 uitten partijleden tijdens een volkscongres kritiek op Kims regeerstijl. Die zou te Stalinistisch zijn. Kim wist zich echter te handhaven. Zijn critici vluchtten naar China of werden zonder pardon geëxecuteerd. ‘De geliefde leider’ was daarna weer volledig de baas in zijn land.

Juche

Tot in de jaren 60 ging het economisch niet slecht met Noord Korea. Kim bezocht de staatsboerderijen en fabrieken om de arbeiders harder te laten werken. Hij wilde de nieuwe communistische mens creëren. Daarvoor had de ‘Grote Leider’ een eigen filosofie bedacht: Juche. 'de volksrevolutie is er voor het volk en de massa moet worden geleid door een Grote Leider'. Later werd het: 'De Grote Leider is als een 'vaderfiguur' voor het volk en leidt het volk dat de Grote Leider gehoorzaam moet volgen'. Kim bedacht deze filosofie omdat zowel Rusland als China afstand van hem namen en hij in de economische problemen kwam. Mao, destijds de Chinese leider vond Kim maar een vadsige, in luxe levende nep-communist.

Oorlogsmachine

Kims macht steunde steeds meer op zijn militairen. Economisch stortte zijn land in. Door de enorme uitgaven voor defensie stortte hij de Noord Koreanen in diepe armoede. Noord Korea werd een oorlogsmachine. Niet alleen jonge mannen werden militair. Ook vrouwen, kinderen en bejaarden leerden met wapens om te gaan. Kim liet overal schuilkelders bouwen en hersenspoelde de bevolking met -verzonnen- dreigingen van 'de kapitalistische vijand'.

Gelukzaligheids- en Bevredigingstroepen

In 1972 maakte de 'Ster’ een volgende stap naar macht. Hij liet zich tot president kiezen en had zodoende de Arbeiderspartij niet meer nodig. De schaarse tegenstanders verdwenen zoals gebruikelijk in de strafkampen. De immense armoede van de bevolking weerhield Kim er niet van om zelf in grote luxe te leven. Zo kon Kim met zijn zoon permanent beschikken over Gelukzaligheids- en Bevredigingstroepen van duizenden geselecteerde mooie Noord Koreaanse meisjes van 15 tot 22 jaar. Zijn volk at gras en gebakken boomschors.

Kernwapens

Zoon Kim Jong-Il werd in 1980 officieel benoemd tot opvolger. Deze playboy was niet populair maar critici waren al gedurende de jaren ’70 weggezuiverd. De betrekkingen met de Russen en Chinezen waren weer verbeterd en met Russische hulp bouwde Kim een nucleaire reactor. In 1989 blufte hij dat zijn land ook kernwapens zou kunnen maken.
In het begin van de jaren ’90 stortte de Noord Koreaanse economie volledig in: naast val van het communisme in Rusland, de teruglopende handel met China, kreeg het land ook te maken met misoogsten.

Kim Jong-Il

Kim werd ongeneeslijk ziek, wat uiteraard verborgen werd gehouden voor het volk, en droeg de leiding in 1993 over aan zijn zoon Kim Jong-Il. In 1994 overleed ‘De zon der natie’ aan een hartaanval. Drie dagen huilden de Noord Koreanen hysterisch. Voor wie niet hard genoeg huilde, wachtte een straf. Volgens het Noord Koreaans nieuws was zelfs de natuur van slag en waren de vogels verdrietig. Kim Il-Sung werd benoemd tot Eeuwig President van de Republiek.

Kim Jong-Un

In 2011 overleed Kim Jong-Il. De zoon. Hij heerste vanaf 1994 zoals zijn vader en hield zijn hongerige heilstaat in stand. Noord Koreanen denken tot op de dag van vandaag dat ze lek moment kunen worden binnengevallen door de kapitalistische vijand en vereren nog dagelijks de Geliefde Grote Leider. Sinds 2011 is Kim Jong-Un de nieuwe leider. Het is nog te vroeg om te oordelen over zijn leiderschap.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koreaanse OorlogEen belangrijk twistpunt tijdens de Koude Oorlog was de strijd in Korea. Van 1950 tot 1953 werd er een hevige strijd uit…
Het communisme van Mao: de Volksrepubliek ChinaChina is nu een communistisch land. Maar dat is niet altijd zo geweest. Mao maakte van China een heel ander land, dan da…
Een krachtmeting tussen Noord- en Zuid-KoreaOoit, tot een eeuw geleden, was Korea een kluizenaarskoninkrijk. Inmiddels is het schiereiland opgedeeld in twee naties:…
WK voetbal 1966In 1966 is het de beurt aan Engeland om het 8e WK te mogen organiseren. Aan de voorronden deden 53 landen mee, waarvan e…

De Stembreker, alle voor- en nadelenDe Stembreker, alle voor- en nadelen12 September 2012 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Kiezers stemmen dan op een partij maar wat gebeurt daarna?…
De standpunten van de PiratenpartijDe standpunten van de PiratenpartijDe piratenpartij heeft sinds eind juli genoeg handtekeningen om mee te doen met de parlementsverkiezingen op 12 septembe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gilad Rom, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Historischnieuwsblad.nl
  • Wikipedia.nl
  • Wikipedia.com
  • Schooltv.nl
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.