Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?
De Tweede Kamerverkiezingen, een prachtig voorrecht dat vaak wordt onderschat. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun stem niet uit te brengen. Niet omdat het hen niet uitmaakt, maar vooral omdat het niet duidelijk is waar u nou eigenlijk voor stemt. U kan nou eenmaal niet van elke partij de standpunten gaan doornemen. Stemmen hoeft niet veel moeite te kosten, integendeel; het is zelfs vrij makkelijk om erachter te komen welke partij bij u past.
Inhoud
Wat is democratie?
Nederland is sinds 1886 een democratie. Democratie is een samenvoeging van de Griekse woorden dèmos "volk" en krateo "heersen", dit betekent dat het volk dus regeert over het land. Vroeger was er een directe democratie, dit hield in dat elke burger over ieder onderwerp mocht meestemmen. Dit bleek onmogelijk aangezien het praktisch onmogelijk was om iedereen over elk onderwerp te laten meebeslissen. Toen ontstond de representatieve democratie, dit kennen wij als parlementaire democratie. Iedere burger stemt op een volksvertegenwoordiger die voor een beperkte tijd het volk representeert. Democratie is een begrip dat over de jaren heen enorm is veranderd, tot 1919 mochten vrouwen en mannen die te weinig belasting betaalden bijvoorbeeld niet stemmen.
Voorwaarden democratie
- Iedere volwassene moet kunnen stemmen
- Er moeten meerdere partijen zijn waar uit gekozen kan worden
- De keuze van kiezers moet anoniem zijn
- Alle partijen moeten eerlijk campagne kunnen voeren, waar geen partij door de media wordt voorgetrokken
Waarom moet men stemmen
Doordat Nederland al sinds 1886 een democratisch land is neemt men het recht om te stemmen vaak voor lief. De waarde van de stem die men uitbrengt wordt vaak onderschat en mensen denken dat hun stem toch geen verandering maakt. In 2014 was 14,4% van de landen een volwaardig democratisch land. Dit was maar 12,5% van de wereldbevolking. Mogen stemmen over de toekomst van uw land is niet vanzelfsprekend en er moet gebruikgemaakt worden van het recht om te stemmen.
In de Tweede Kamer zitten mensen die heel Nederland moeten vertegenwoordigen. Als er door iedereen wordt gestemd op een partij waar hun mening bij aansluit zullen al die meningen ook relevant worden beschouwd. Als u niet stemt heeft u kans dat uw idealen niet worden gewaarborgd omdat de partij die dat wel zou doen te weinig stemmen kreeg voor een plek in de Kamer.
Soorten verkiezingen in Nederland
Er zijn meer verkiezingen in Nederland dan alleen de Tweede Kamerverkiezing. Om even een inzicht te geven waar u voor stemt:
- De Tweede Kamerverkiezingen. Hier verdeelt de Nederlandse bevolking de 150 zetels in de Tweede Kamer onder de verkiesbare partijen.
- Eerste Kamerverkiezingen. De leden van de Provinciale Staten, gekozen door de Nederlandse burger, kiezen hier 75 leden voor de Eerste Kamer.
- Provinciale Statenverkiezingen. De inwoners van de provincie kiezen de leden van de hoogste macht binnen de provincie.
- Waterschapsverkiezingen. De inwoners van het verzorgingsgebied van het waterschap kiezen hier hun vertegenwoordigers.
- Gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van de gemeentes kiezen de leden van de raad van de gemeente.
- Europese verkiezingen. Het Europees Parlement wordt rechtstreeks gekozen door de inwoners van de lidstaten van de Europese Unie.
Wat zijn politieke stromingen?
Voordat er politieke partijen bestonden waren er alleen politieke stromingen. Dit waren groepen mensen die hetzelfde dachten over de manier waarop een land bestuurd moet worden. Waar je stond in de samenleving was vaak bepalend voor het kiezen van een politieke stroming. De drie relevante stromingen in Nederland zijn.
De liberale stroming
De liberalen zijn voorstanders van vrijheid op persoonlijk en economisch gebied. Dit houdt in dat de staat zich niet met de economie moet bemoeien en dat er door middel van het maken van winst welvaart wordt bereikt. Een bekende liberale partij in Nederland is de VVD.
De socialistische stroming
Bij socialisten staat de gelijkheid van mensen centraal. Zij staan voor een staat die haar inwoners "verzorgt" van geboorte tot dood. De grote tegenstellingen tussen armen en rijken moeten volgens socialisten verdwijnen. De PVDA is een voorbeeld van een socialistische partij.
De confessionele stroming
Volgens de confessionelen moet er in de politiek gehandeld worden volgens godsdienst. Het CDA en de SGP zijn voorbeelden van confessionele partijen.
Stemmen in 4 stappen
Stap 1: kies een politieke stroming
Voordat u een specifieke partij kiest om voor te stemmen kan het handig zijn dat u alvast kijkt met welke stroming u het eens bent. "Welke stroming past bij mij?" is de vraag die u uzelf moet stellen. Welke stroming komt het best overeen met uw normen en waarden? Kijk wel uit, er zijn ook partijen die zich niet aansluiten bij een politieke stroming.
Liberale Partijen
Socialistische partijen
Confessionele partijen
Specifieke partijen
- Partij voor de Dieren
- 50PLUS
- Onafhankelijke Senaatsfractie
Stap 2: doe een stemwijzer
Een makkelijke en soms vermakelijke manier om te kijken waar u staat in de Nederlandse politiek is het doen van een stemwijzer. Een stemwijzer is een vragenlijst waarin u moet kiezen of u het eens of oneens bent met bepaalde maatschappelijke problemen. Aan de hand van deze antwoorden wordt dan een lijst gegeven van de partijen waar uw mening het meest mee overeenkomt. Gebruik een stemwijzer om een idee te krijgen van waar u allemaal op kan stemmen of om voor uzelf uw stem te bevestigen. Een stemwijzer is niet een testje met een uitslag waar u zich aan moet houden, integendeel; het is een hulpmiddel voor de verkiezingen. Stemwijzers zijn makkelijk te vinden op het internet.
Stap 3: lees de standpunten van een partij
Na stap 1 en 2 heeft u vast wel een partij in uw hoofd. Om zeker te weten dat deze partij dé partij voor u is, is het handig om de standpunten van de partij door te lezen. Dit betekent niet dat u bij elk standpunt de onderbouwing helemaal moet doorlezen, maar het is meer om te kijken of u het eens bent met deze partij. Er zal nooit een partij zijn waar u het op alle punten eens bent, maar als de meningen overeenkomen op de belangrijkste punten voor u, dan geeft dat al een hoop inzicht.