Het leven van het 2,5 jarige kind: angsten van de peuter

Rond de leeftijd van 2,5 jaar oud is het voor iedereen duidelijk: de peuter krijgt steeds meer en meer zelfstandigheid. Dit proces naar meer zelfstandigheid brengt niet alleen nieuwe gedragingen met zich mee maar ook heel wat nieuwe dreigingen. Deze dreigingen ontstaan meestal door de grote fantasie die het kind rond deze leeftijd nog bezit. Hierdoor ontstaan verschillende soorten angsten.

Scheidingsangst

Doordat het jonge kind steeds meer en meer besef krijgt van tijd en ruimte zal hij ook een duidelijker besef krijgen van scheiding. Het kind weet dat mama en papa soms weggaan en de peuter wordt tijdens deze afwezigheid van hen telkens geconfronteerd met een (kort) gevoel van eenzaamheid. Hierdoor zal het kind een angst krijgen om de ouders te verlaten omdat hij telkens een onprettig gevoel ervaart bij deze scheiding.

Deze reactie van het kind wordt nog eens extra benadrukt doordat het kind ook nog in het conflict afhankelijkheid - onafhankelijkheid zit. Het kind is emotioneel labieler door de spanning van het zelfstandig willen zijn en meer afhankelijkheid krijgen tegenover het onafhankelijk zijn / willen zijn van de ouders.

Angst voor liefdesverlies

Rond 2,5 jaar ontwikkelen kinderen een geweten. Het kind leert rond deze periode dat bepaalde dingen wel en andere dingen niet mogen. Toch is het nog erg moeilijk voor kinderen om dit weten ook in de praktijk toe te passen: het is erg moeilijk zich aan de regels te houden en soms willen zij ook gewoon hun eigen willetje doordrijven. Als een kind iets heel graag wilt maar het niet kan krijgen kan het kind erg boos worden, hierop zal dan vaak ook mama / papa boos worden. Ook als het kind zich niet aan een regel heeft kunnen houden zullen mama en papa boos zijn op het kind. Wanneer dit gebeurd kan het dat kinderen rond de leeftijd van 2,5 jaar angst krijgen dat mama / papa niet meer van het kind zal houden en dat het kind niet meer lief bevonden zal worden.

Angst voor lichamelijke integriteit

Omdat het kind zich steeds meer bewust wordt van het eigen lichaam krijgt het kind ook meer angsten dat er iets zal gebeuren met zijn lichaam dat niet meer omgekeerd kan worden. Het is bang dat het lichaam beschadigd wordt en zal hierdoor overdreven bezorgd reageren bij bijvoorbeeld een valpartij.

Angst voor onbegrensde openingen

U heeft het waarschijnlijk zelf al eens opgemerkt: uw kind is gefascineerd door de afloop van het bad, door het dekseltje van een pot die open en toe kan, door die grote lange tunnel waar we doorheen rijden met de auto, ... Kinderen zijn in hun peuterperiode erg gefascineerd door onbegrensde openingen. Dit kan echter ook erg veel angst met zich meebrengen, zo is het kind bijvoorbeeld bang om samen met het water door de afloop van het bad te verdwijnen. Door het opdoen van ervaringen met de wereld en door het groeiend ruimtelijk inzicht zal deze angst vanzelf verdwijnen.

Angst om niet "flink" te zijn

Deze angst hangt erg hard samen met de angst voor liefdesverlies omdat deze angst ook enkel ontstaat doordat het kind een geweten ontwikkeld. Het kind is erg bezig met "flink zijn" en alle regels proberen na te leve, toch lukt dit niet altijd omdat het kind het moeilijk kan onthouden of omdat het geen meerwaarde heeft voor het kind en hij / zij de gevolgen nog niet kan overzien.

Om deze angst in te perken is het erg belangrijk om steeds concreet te vermelden WAT je niet leuk vindt of wat slecht gedrag is in plaats van te zeggen dat het kind stout is of vervelend doet. Het kind krijgt hierdoor inzicht in de regels en beseft ook dat het gaat om gedragingen en niet om hem als persoon.

Lees verder

© 2011 - 2024 Obviously, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheidingsangst bij baby's: hoe ga je ermee om?Kinderen en volwassenen hebben een aantal basisemoties. Vreugde en verdriet zijn hier voorbeelden van, net zoals angst.…
VerlatingsangstVerlatingsangstRuim 30 tot 40% van de mensen heeft last van verlatingsangst. Bij mensen die een gelukkige en evenwichtige relatie hebbe…
Een peuter helpen met angstgevoelens en angst verminderenEen peuter helpen met angstgevoelens en angst verminderenHuilen als mama weggaat naar het werk, 'er zit een monster onder mijn bed'; het zijn echte angsten die je peuter voelt.…
Verlatingsangst bij de hondVerlatingsangst bij de hondEen veelvoorkomend probleem bij de hond is verlatingsangst. Vele hondeneigenaren merken dit probleem soms niet eens op.…

Als je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijt is dit erg vervelend. Besef dat het bijten voortkomt uit frustraties en dat je het bijt…
Het leven van het 2,5 jarige kind: relaties van de peuterEen belangrijk onderdeel van de totale ontwikkeling van het kind is de sociale ontwikkeling. De eerste relaties die kind…
Obviously (9 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.