Een ODD kind opvoeden

Een ODD kind opvoeden ODD is de afkorting voor de Engelse benaming Oppositional Defiant Disorder, in het Nederlands betekend dit Oppositioneel-Opstandige Gedragsstoornis. Voor ouders is het geen makkelijke taak een kind met ODD op te voeden. Vaak is er ondersteuning in de opvoeding nodig en in veel gevallen zelfs uithuisplaatsing. Het kind vertoont extreem agressief gedrag, wil niet luisteren naar volwassenen, zoekt met opzet ruzie, daagt uit, vernielt met opzet, heeft een kort lontje en is zeer snel boos.

Gezin

Vaak lijdt het hele gezin onder een kind met ODD. Het is erg zwaar deze kinderen op te voeden omdat zij constant strijd voeren met ouders, broers en zussen. Doordat een kind met ODD zoveel aandacht opeist en hierdoor de andere kinderen van het gezin tekort moeten doen, wordt er in veel gevallen ondersteuning aangeboden voor deze gezinnen, in de vorm van gezinsbegeleiding. Een gezinsbegeider draaid mee met de dagelijkse bezigheden van het gezin, biedt ondersteuning, geeft tips en adviezen en doet activiteiten met het kind om de ouders te ontlasten.Stichting MEE kan helpen bij het vinden van geschikte gezinsbegeleiding. Stichting MEE is een organisatie waar deskundige mensen werken die u helpen de juiste wegen te bewandelen. Zij kunnen u veel administratief werk uit handen nemen en geeft u informatie, advies en ondersteuning. Voor meer informatie over Stichting MEE verwijs ik naar de website www.mee.nl

Hoe ga je om met een ODD kind?

Op de eerste plaats is structuur een belangrijk punt bij een kind met ODD. Stel duidelijke regels op in de vorm van een belonings- en strafsysteem. Belonen werkt motiverend voor het kind en straffen is nodig om het kind de grenzen te leren aanvoelen, wat wel kan en wat niet. Een kind met ODD kent geen grenzen maar die zijn wel aan te leren. Laat duidelijk merken welk gedrag je niet accepteerd van het kind en geef aan hoe je het wel zou willen zien. Wat goed kan helpen is een gedragschema te maken waarin je alle regels plus de consequenties ervan op een rijtje zet, mocht het kind weer in het oude patroon vervallen dan kun je hem/haar op het schema wijzen. Verwerk in het schema ook een beloningssysteem. Belonen in de vorm van een uurtje later naar bed in het weekend of een uurtje langer buitenspelen, maar beloon het kind nooit in de vorm van geld of cadeautjes. Zorg ervoor dat overal dezelfde regels gehanteerd worden, zoals op school bij opa en oma etc.

Logeerweekenden

Veel ouders die thuis een ODD kind hebben kunnen die zorg af en toe als zwaar ervaren, soms moet je even bijkomen. Daarvoor bestaan er logeerweekenden. De ouders krijgen hierdoor wat ruimte om iets voor zichzelf te doen of even aandacht besteden aan de andere kinderen binnen het gezin. Aan de andere kant is het voor het kind leuk om even in een andere omgeving te zijn en leuke activiteiten te doen en met lotgenootjes om te gaan. Ook hier verwijs ik weer naar de stichting MEE die u kan helpen aan een geschikt logeeradres voor uw kind www.mee.nl

Beloon het kind voortdurend zodra hij/zij zich goed gedraagd en negeer negatief gedrag. Deze kinderen hebben heel veel positiviteit en liefde nodig. Geef veel aandacht en knuffel het kind. Probeer zo positief mogelijk te blijven ook al is dit soms moeilijk en is je grens bereikt. Leer het kind eigen keuzes te maken door geen vragen te stellen waar hij/zij ja of nee moet zeggen maar stel open vragen.
© 2009 - 2024 Becyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van geweldsdelicten bij jongerenGeweld en agressie onder jongeren is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. Steeds vaker is in het nieuws dat jongere…
Argentijnse dogArgentijnse dogDe Argentijnse dog, een jachthond die zeer trouw is aan zijn gezin, die een rasechte beschermer is van kleine kinderen,…
Wat is ODD en CD?Wat is ODD en CD?ODD is een afkorting van oppositional defiant disorder dit betekent oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een…
Een agressieve gedragsstoornis bij een jongere of kindEen agressieve gedragsstoornis bij een jongere of kindBijna iedere puber verzet zich tegen zijn of haar ouders. Dit kan ook voor komen in de kleuter- of peutertijd. Daarbij k…

Kindvriendelijke leefomgevingKindvriendelijke leefomgevingKinderen moeten veilig kunnen spelen, dat staat vast. Maar waar ligt de grens van veiligheid en het belang van een omgev…
Help, mijn boze kind stopt met ademhalen!Er zijn kinderen die, wanneer zij hun zin niet krijgen, stoppen met ademhalen. Dit kan voor de ouders erg eng zijn, door…
Becyn (11 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.