Een ODD kind opvoeden
ODD is de afkorting voor de Engelse benaming Oppositional Defiant Disorder, in het Nederlands betekend dit Oppositioneel-Opstandige Gedragsstoornis. Voor ouders is het geen makkelijke taak een kind met ODD op te voeden. Vaak is er ondersteuning in de opvoeding nodig en in veel gevallen zelfs uithuisplaatsing. Het kind vertoont extreem agressief gedrag, wil niet luisteren naar volwassenen, zoekt met opzet ruzie, daagt uit, vernielt met opzet, heeft een kort lontje en is zeer snel boos.
Gezin
Vaak lijdt het hele gezin onder een kind met ODD. Het is erg zwaar deze kinderen op te voeden omdat zij constant strijd voeren met ouders, broers en zussen. Doordat een kind met ODD zoveel aandacht opeist en hierdoor de andere kinderen van het gezin tekort moeten doen, wordt er in veel gevallen ondersteuning aangeboden voor deze gezinnen, in de vorm van gezinsbegeleiding. Een gezinsbegeider draaid mee met de dagelijkse bezigheden van het gezin, biedt ondersteuning, geeft tips en adviezen en doet activiteiten met het kind om de ouders te ontlasten.Stichting MEE kan helpen bij het vinden van geschikte gezinsbegeleiding. Stichting MEE is een organisatie waar deskundige mensen werken die u helpen de juiste wegen te bewandelen. Zij kunnen u veel administratief werk uit handen nemen en geeft u informatie, advies en ondersteuning. Voor meer informatie over Stichting MEE verwijs ik naar de website
www.mee.nl
Hoe ga je om met een ODD kind?
Op de eerste plaats is structuur een belangrijk punt bij een kind met ODD. Stel duidelijke regels op in de vorm van een belonings- en strafsysteem. Belonen werkt motiverend voor het kind en straffen is nodig om het kind de grenzen te leren aanvoelen, wat wel kan en wat niet. Een kind met ODD kent geen grenzen maar die zijn wel aan te leren. Laat duidelijk merken welk gedrag je niet accepteerd van het kind en geef aan hoe je het wel zou willen zien. Wat goed kan helpen is een gedragschema te maken waarin je alle regels plus de consequenties ervan op een rijtje zet, mocht het kind weer in het oude patroon vervallen dan kun je hem/haar op het schema wijzen. Verwerk in het schema ook een beloningssysteem. Belonen in de vorm van een uurtje later naar bed in het weekend of een uurtje langer buitenspelen, maar beloon het kind nooit in de vorm van geld of cadeautjes. Zorg ervoor dat overal dezelfde regels gehanteerd worden, zoals op school bij opa en oma etc.
Logeerweekenden
Veel ouders die thuis een ODD kind hebben kunnen die zorg af en toe als zwaar ervaren, soms moet je even bijkomen. Daarvoor bestaan er logeerweekenden. De ouders krijgen hierdoor wat ruimte om iets voor zichzelf te doen of even aandacht besteden aan de andere kinderen binnen het gezin. Aan de andere kant is het voor het kind leuk om even in een andere omgeving te zijn en leuke activiteiten te doen en met lotgenootjes om te gaan. Ook hier verwijs ik weer naar de stichting MEE die u kan helpen aan een geschikt logeeradres voor uw kind
www.mee.nl
Beloon het kind voortdurend zodra hij/zij zich goed gedraagd en negeer negatief gedrag. Deze kinderen hebben heel veel positiviteit en liefde nodig. Geef veel aandacht en knuffel het kind. Probeer zo positief mogelijk te blijven ook al is dit soms moeilijk en is je grens bereikt. Leer het kind eigen keuzes te maken door geen vragen te stellen waar hij/zij ja of nee moet zeggen maar stel open vragen.