Wat is ODD en CD?

Wat is ODD en CD? ODD is een afkorting van oppositional defiant disorder dit betekent oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een afkorting van Conduct Disorders dit betekent antisociale gedragsstoornissen.Deze gedragsstoornissen worden samen (DBD, Disruptive Behavior Disorder genoemd, dit betekent disruptieve stoornissen. ODD komt bij 3,2% en CD bij 2% van de kinderen voor.

ODD

ODD oppositional defiant disorder dit betekent oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. De oorzaak van ODD is een combinatie van opvoeding en aanleg. kinderen met ODD hebben naast hun ODD vaak ook ADHD, leer en taalproblemen en deprisiviteit.

Wanneer spreken we van agressieve gedragsstoornissen?

Hiervan kunnen we pas sprek als het kind ernstige negatieve gedragingen vertoond die sterker dan gemiddeld voor komen. deze gedragingen worden niet veroorzaakt door hun omgeving en moeten al een langere tijd aanwezig zijn. Kinderen met ODD vertonen extreem tegendraads gedrag en houden zich niet aan de regels van volwassenen. Ze zijn heel vijandig en negatief en hebben de neiging steeds over van alles in discussie te gaan. Andere kenmerken van ODD zijn geen geduld op kunnen brengen, snel kwaad worden, zich gauw beledigd voelen en anderen de schuld geven van de eigen fouten en hun wangedrag. Kinderen met ODD vertonen deze gedragsafwijkingen niet alleen bij vlagen maar voortdurend. Kinderen en jongeren met ODD zijn moeilijk in de opvoeding, ongehoorzaam en in verzet, maar feitelijk gewelddadig gedrag is niet aan de orde.

Wat kun je aan deze gedragsstoornis doen?

Met behulp van gedragstherapie is veel aan deze stoornis te doen. Een goede begeleiding van de ouders is hierbij erg belangrijk. Ouders moeten leren hoe zij met hun kind om moeten gaan en hoe zij positief gedrag bij hun kind kunnen activeren, bevorden en stimuleren. Het kind moet leren sociaal vaardiger te worden.

Combinatie van ODD en ADHD

Voor kinderen met een combinatie van ODD en ADHD hebben wordt vaak methylfenidaat (Ritalin en Concerta) voorgeschreven. Ook met het medicijn atomexetine (Stattera) worden goede resultaten bereikt. Deze medicijnen maken het kind rustiger en zorgen ervoor dat de hersenen prikkels van buitenaf beter verwerken.

Kinderen met ODD moeten op zo jong mogelijke leeftijd worden behandeld. Hoe langer het wangedrag duurt, hoe moeilijker het wordt om er iets aan te veranderen.

CD Conduct Disorders dit betekent antisociale gedragsstoornissen

Bij een antisociale gedragsstoornis (CD) heeft de persoon een gebrek aan respect voor de rechten en gevoelens van anderen.
© 2007 - 2024 Annie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen: ADHD, PDD-NOS en NLDEen ontwikkelingsstoornis is een psychische of neurologische aandoening bij kinderen en volwassen die een afwijking vorm…
Bijwerkingen RitalinBijwerkingen RitalinHet medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwer…
ODD - oppositioneel opstandige gedragsstoornisODD - oppositioneel opstandige gedragsstoornisODD betekent letterlijk: Oppositional Defiant Disorder, oftewel een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. Een opstan…

Wat is PDD-NOS?Wat is PDD-NOS?PDD NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified, PDD NOS behoort tot de pervasieve…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Annie (5 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.