Oorzaken van geweldsdelicten bij jongeren

Geweld en agressie onder jongeren is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. Steeds vaker is in het nieuws dat jongeren, alleen of in een groep, verantwoordelijk zijn voor een ernstig geweldsdelict of voor zinloos geweld. Wat drijft jongeren tot zoveel agressie?

Typen agressief gedrag

Agressief gedrag, in het bijzonder bij jongens, wordt door Van den Brink (2001) bepaald door een minder grote zelfbeheersing en een minder grote betrokkenheid op anderen. Volgens Van den Brink (2001) zijn er vier typen agressief gedrag:
  1. Gedragingen gebonden aan werk of school die slechts zelden uit de hand lopen;
  2. Gedragingen in de huiselijke sfeer, waarvan de ernst enorm kan wisselen;
  3. Vormen van kickgedrag en overlast die zich vooral afspelen in de publieke sfeer. Deze kunnen ernstig zijn, afhankelijk van de mate waarin de daders zich laten gaan;
  4. De meest onbezonnen vormen van geweld, die vaak gepaard gaan met alcoholgebruik en die vooral verband houden met het uitgaansleven of de vrije tijd.

Risicofactoren

De meest bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van antisociaal gedrag, zijn volgens Van Acker (1998):
  • Problematische gezinssituaties;
  • Gebrekkige opvoedingsmethoden, zoals te weinig toezicht, onvoldoende of niet-adequate disciplinering en inconsequent optreden van de opvoeder;
  • Problemen bij de ouders, zoals crimineel gedrag, psychische problemen en alcohol- of drugsgebruik.

Voorspellers van gewelddadig gedrag

De belangrijkste voorspellers van gewelddadig gedrag zijn volgens Van Acker (1998):
  • Gezinsrelaties;
  • Individuele kenmerken van de adolescent;
  • Probleemgedrag op school;
  • Drugsgebruik en andere vormen van ernstig delinquent gedrag.

Antisociale gedragsstoornis

Gewelddadig gedrag kan ook worden veroorzaakt door een antisociale gedragsstoornis. Kinderen en jongeren met een antisociale gedragsstoornis hebben weinig respect voor de rechten van anderen omdat zij zich moeilijk in anderen kunnen verplaatsen en andermans gedragingen snel als vijandig interpreteren. Kinderen met een antisociale gedragsstoornis zijn dikwijls het slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling. Ook komt alcoholmisbruik van ouders vaak voor. Doordat ouders vaak zelf een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben, kunnen kinderen het delinquente en agressieve gedrag gemakkelijk overnemen (model-leren). (Vandereycken & Van Deth, 2004)
© 2011 - 2024 Multivalue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geweld zonder redenen, maar mét oorzakenIn dit artikel worden eventuele oorzaken van zinloos geweld besproken aan de hand van de vier categorieën van biologisch…
Wat is de oorzaak van zinloos geweld?Wat is de oorzaak van zinloos geweld?We kunnen ons allemaal wel een voorbeeld bedenken van zinloos geweld. Maar waar komt de term 'Zinloos geweld' vandaan? E…
De psychologie van geweldDe psychologie van geweldGeweld is iets dat de mensheid al eeuwen lang bezighoudt. De meeste mensen verafschuwen het, maar toch zit het nog in on…
WinkelcriminaliteitWinkelcriminaliteitWinkeldiefstal, geweld en agressie en zelfs diefstal door werknemers komt steeds vaker voor. Kijk daarom voor tips en zo…

Dracula, de vampier uit Oost-EuropaVan oorsprong huist de vampier in Oost-Europa. De vampierverhalen ontstonden in het begin van de 16de eeuw in Roemenië e…
Als iemand in je omgeving psychische problemen heeftAls iemand in je omgeving psychische problemen heeftPsychische problemen treffen honderdduizenden Nederlanders. Maar een vaak vergeten groep, dat zijn ouders, kinderen, par…
Bronnen en referenties
  • Acker, J. van. Jeugdcriminaliteit. Feiten en mythen over een beperkt probleem. 1998. Houten/Diegem. Bohn Stafleu van Loghum.
  • Brink, G.J.M. van den. Geweld als uitdaging: de betekenis van agressief gedrag bij jongeren. 2001. Utrecht. NIZW.
  • Vandereycken, W. & Van Deth, R. Psychiatrie. Van diagnose tot behandeling. 2004. Houten. Bohn Stafleu Van Loghum.
Multivalue (25 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.