Scheiden onder begeleiding

Scheiden onder begeleiding Wie kan begeleiden bij een scheiding? Als je als ouders tot de conclusie komt dat het samen niet langer meer gaat is daar vaak al een erg vervelende periode aan vooraf gegaan. Als er ook kinderen in het spel zijn, zijn er naast de emoties die een rol spelen heel veel andere zaken die geregeld moeten worden. Belangrijk is te weten wie bij een scheiding een onafhankelijke rol kan vervullen en de scheiding zo goed mogelijk kan begeleiden.

Wie kan begeleiden bij een scheiding?

Als je als ouders tot de conclusie komt dat het samen niet langer meer gaat is daar vaak al een erg vervelende periode aan vooraf gegaan. Belangrijk is te weten wie bij een scheiding een onafhankelijke rol kan vervullen en de scheiding zo goed mogelijk kan begeleiden. Tot wie kun je je in zo’n situatie wenden en wat kan diegene voor je betekenen?

Vechtscheiding

Tijdens het programma “Het spijt me” luistert de presentator vol verbazing naar een vader die zijn dochter “een afgesloten deel van zijn leven” noemt, zonder ook maar een spier in zijn gezicht te vertrekken. Aan de andere kant zie je een dochter, eenentwintig jaar jong en al getekend door het leven. Op zoek naar contact met haar vader en de bevestiging dat ze de moeite waard is.

Volgens de statistieken gaat één op de drie stellen tegenwoordig scheiden. Als je uiteindelijk besluit te gaan scheiden merk je dat de levens erg in elkaar verweven zitten. Van één huishouden zullen uiteindelijk twee huishoudens gemaakt moeten worden. Als er ook kinderen in het spel zijn, zijn er naast de emoties die een rol spelen heel veel andere zaken die geregeld moeten worden. Helaas zijn er nog steeds stellen die hun eigen gevoelens en narigheid laten overheersen en daarbij het welbevinden van de kinderen uit het oog verliezen.

Het kan ook anders

Ook zijn er ouders die de keuze maken om hun scheiding op een soepelere manier te laten verlopen. Gehoorde termen hierbij zijn de mediator, het co-ouderschap en het ouderschapsplan, ondertekend door beide partijen. In het gunstigste geval krijgen de ouders allebei weer een nieuwe vriend en vriendin, die in goed overleg beslissingen nemen over het wel en wee van de kinderen. Kinderen krijgen zo de jeugd die zij verdienen.

Mediator

Door middel van mediation wordt het conflict bij een scheiding opgelost met de hulp van een onafhankelijke begeleider. Een mediator, of scheidingsplanner, kiest nooit partij en blijft altijd onafhankelijk en neutraal.

Het grote verschil met de standaard werkwijze van een advocaat is dat de mediator voor beide partijen werkt en hierbij geen standpunt inneemt, geen oplossingen bedenkt en geen beslissingen neemt. Dat doen de mensen die gaan scheiden zelf. De mediator begeleid naar een oplossing waar beide partijen volledig achter staan.

Co-ouderschap

Co-ouderschap is een ouderschapsregeling waarbij de ouders allebei een gelijk deel van de kosten, zorg- en opvoedingstaken voor het kind op zich nemen. Hierdoor worden ze beiden verzorgende ouder. Daarnaast wordt er bij co-ouderschap doorgaans voor gekozen samen het ouderlijk gezag te blijven uitoefenen, dit is echter niet verplicht.

Kenmerkend voor co-ouderschap is dat de ouders beiden betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. De kinderen maken deel uit van twee huishoudens en wonen om en om bij de ene of de andere ouder.

Ouderschapsplan

Op de site van de rijksoverheid is te lezen dat het ouderschapsplan een verplichte regeling is, waarin ouders die gaan scheiden afspraken vastleggen over hun minderjarige kinderen. Het maakt hierbij niet uit of de ouders getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonen. Alleen ouders die samenwonen maar geen gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kinderen hebben, zijn niet verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

Tenslotte

Voor het meisje uit “Het spijt me” komt de verzoening aanzienlijk laat, maar uiteindelijk krijgt het nare sprookje toch nog een mooi einde. Vader en dochter zetten een streep onder het verleden en sluiten elkaar in de armen. Al die jaren van ellende hadden misschien voorkomen kunnen worden. Scheiden is soms onvermijdelijk of niet eens je eigen keuze, maar gelukkig heeft iedereen wel de keuze om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen.
© 2011 - 2024 Felina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderschapsplan en mediatorOuderschapsplan en mediatorVanaf 1 maart 2009 is het verplicht om bij een echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Steeds vaker schakelen m…
Wat is een ouderschapsplan?Wat is een ouderschapsplan?Bij een scheiding moet de nadruk komen te liggen bij de belangen van de kinderen. Ouders die gaan scheiden, zijn verplic…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenScheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenBij het ouderlijk gezag na een scheiding kijkt de Nederlandse wetgeving niet specifiek naar iemands' handicap. Een handi…

De feestdagen voor nieuw samengestelde gezinnenDe feestdagen doorkomen is niet makkelijk, en zeker niet voor de ouders van nieuw samengestelde gezinnen. Elke ouder wil…
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Bronnen en referenties
  • Site rijksoverheid
Felina (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.