Kinderwagen of buggy kopen

Zodra u weet dat u zwanger bent, komen er veel zaken op u af die u moet aanschaffen. Een kinderkamer, kleertjes en niet te vergeten een kinderwagen. Of een buggy? Wat is het verschil? Dit artikel zal u verder op pad helpen om u bij de aanschaf een juiste keuze te laten maken. Zodra u weet dat u zwanger bent, komen er veel zaken op u af die u moet aanschaffen. Een kinderkamer, kleertjes en niet te vergeten een kinderwagen. Of een buggy? Wat is het verschil? Dit artikel zal u verder op pad helpen om u bij de aanschaf een juiste keuze te laten maken.

Verschillen kinderwagen en buggy

Zeker wanneer het kind nog niet zitten kan, is een buggy geen juist vervoermiddel voor uw baby. De baby ligt, en zal ook veel slapen. Toch kunt u met een kinderwagen gerust op pad. Uw kind ligt in de kinderwagen en met verschillende accessoires, zoals een afneembaar scherm, kunt u de baby afschermen van wind en regen. Wanneer uw kind een maand of 6-8 is, en het kan zitten, dan wordt de buggy een beter vervoermiddel. Het grootste voordeel van een buggy ten opzichte van de kinderwagen is de mogelijkheid om het op te vouwen.

Tegenwoordig zijn er heel veel leveranciers die een alles-in-een oplossing bieden: een onderstel waar u eerst een krib op kunt plaatsen als zijnde de kinderwagen. U kunt na verloop van tijd de krib vervangen door een autozitje (in de volksmond wel Maxi-Cosi genoemd, maar dit is onterecht: Maxi-Cosi is namelijk een merk dat inderdaad deze zitjes levert, maar zo zijn er legio andere aanbieders van hetzelfde product). Het autozitje heeft u overigens ook nodig voor het vervoer van uw baby in de auto. Met dit alles-in-een systeem heeft u deze dus ook direct in uw bezit en hoeft u deze niet meer apart aan te schaffen. Wanneer uw kind zo rond één jaar is, dan kunt u het onderstel gebruiken voor de zitting die gezamenlijk een buggy vormen. Met deze laatste combinatie kunt u enkele jaren vooruit totdat uw kind geen buggy meer nodig heeft. Er zijn verschillende leveranciers van deze systemen: Chicco, Stokke, Maxi-Cosi, Inglesina, Bugaboo, Koelstra en vele anderen.

Voordelen van een goede buggy

De buggy is in feite niet meer dan een zitting met vier wielen, welke u vooruit kunt duwen aan de handvatten. Middels een vouwsysteem kunt u de buggy opvouwen tot een hanteerbaar, compact geheel. Buggy’s zijn beschikbaar in vele prijscategorieën. U bepaalt feitelijk zelf hoeveel u wilt uitgeven aan een buggy. Bekende merken zijn veelal duurder. Let op, ook bij buggy’s geldt dat goedkoop ook kan uitlopen op duurkoop: let op de kwaliteit van de buggy van uw keuze. Met een buggy kunt u vele jaren vooruit. U kunt makkelijk tot uw kind een jaar of 4 is gebruik maken van de buggy. De kwalitatief betere buggy, en dus ook de wat duurdere, zal u gedurende de gehele periode van dienst zijn. Veel gekochte, goede merken zijn bijvoorbeeld: Bugaboo, Maxi-Cosi, Maclaren, Quinny, Chicco, Mutsy of Koelstra (en uiteraard vele anderen).

Een buggy is uitermate handig: vanwege het compacte formaat kunt u het overal mee naar toenemen. U mag het zelfs als (hand-)bagage meenemen tijdens uw reizen per vliegtuig. U kunt u de buggy net vóór het instappen afgeven aan het vliegtuigpersoneel en nét na het uitstappen van het vliegtuig ontvangt u het weer terug, zodat u niet de looproute naar de uitgang met uw kind op de arm hoeft te lopen. Let op, sommige maatschappijen laten uw buggy bij aankomst met de bagage meegaan naar de afhaalband! Een grotere kinderwagen moet daarentegen als gewone bagage worden ingecheckt. Na het inchecken moet u uw kind op de arm moet dragen naar het vliegtuig.

Bij de keuze van uw buggy dient u niet alleen te letten op de kleur. Het is veel belangrijker dat u let op zaken als de verstelbaarheid van de zitting of de juiste wielen voor uw gebruik van de buggy. Er zijn tegenwoordig buggy’s met terreinbanden, die uitermate geschikt zijn voor het strand. Gaat u nooit met de buggy naar het strand, maak dan de keuze voor bijvoorbeeld gewone zwenkwielen. Het kunnen instellen van de zitting naar een liggende positie is belangrijk voor uw kind. Zo kan het tijdens uw uitstapje alsnog even de oogjes dicht doen. En denkt u ook na over de beschikbare accessoires. Mocht u in de grote stad wonen en veel per fiets reizen, denkt u ook aan de mogelijkheid de buggy aan de fiets te kunnen bevestigen.

De gemiddelde prijs van een buggy ligt rond de € 50,- tot € 100,-. Als u daarbij de prijs optelt van de kinderwagen die u eerder toch nodig heeft en van alle accessoires die onontbeerlijk zijn, zoals een parasol, een hoes tegen de regen en wind, een zonnescherm, een voeten- en slaapzak, een muskietennet, de fietsendrager en nog vele andere accessoires, dan kunt u overwegen om toch voor het alles-in-een systeem te gaan.

Tips:

  • Past de opgevouwen buggy in uw auto? Denk daar aan bij de aanschaf!
  • Er zijn buggy’s die met één hand te openen en op te vouwen zijn. Dat is uitermate handig als u uw woning via een trappenhuis moet bereiken en u uw kind op de arm moet nemen!
  • Denk vooraf na wat u allemaal gaat doen met de buggy, en pas uw keuze daarop aan. Een luxe wagen die op alle terreinen uit de voeten kan, is onnodig als u daar helemaal geen intentie toe heeft.
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Al snel na de komst van de baby zal je je realiseren dat er nog heel wat essentiële zaken zijn die nog gekocht moeten wo…
Meerijdplankje: neem peuter mee achter buggy of kinderwagenMeerijdplankje: neem peuter mee achter buggy of kinderwagenEen meerijdplankje is een ideaal attribuut wanneer je een kind hebt dat in de kinderwagen of buggy zit terwijl je ook ee…
Kinderwagen kopen: 10 aandachtspuntenKinderwagens zijn er in meerdere varianten. Je hebt bijvoorbeeld een buggy, een duo-kinderwagen of een combi-kinderwagen…

Welke groente en fruit mag mijn baby?Welke groente en fruit mag mijn baby?Veel ouders verheugen zich op het eerste fruithapje, een ware mijlpaal! Vanaf ongeveer 6 maanden heeft je baby niet geno…
Omgaan met de dood van een ouderOmgaan met de dood van een ouderHet accepteren van de dood van iemand die dichtbij je stond is altijd moeilijk. Nog moeilijker is het vaak om de dood va…
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.