Welke groente en fruit mag mijn baby?
Veel ouders verheugen zich op het eerste fruithapje, een ware mijlpaal! Vanaf ongeveer 6 maanden heeft je baby niet genoeg meer aan alleen borst- of flesvoeding en kan je beginnen met vaste voeding. Deze bijvoeding zal een belangrijke rol spelen in de dagelijkse voeding en met een jaar zal je baby al ‘met de pot mee gaan eten’. Maar welke groente en fruit zijn geschikt om te geven? En hoe ziet het nieuwe voedingsschema er uit?
Wanneer beginnen met bijvoeding
De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat je kind de eerste 6 maanden voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit borstvoeding of volledige zuigelingenvoedsel. Eerder hoef je niet met bijvoeden te beginnen. Vooral kinderen die een verhoogd risico hebben op
allergieën of
eczeem, kun je beter nog geen vast voedsel geven. Andere kinderen zullen met 4 of 5 maanden al met een hapje fruit beginnen. Het consultatiebureau zal je hierbij zeker begeleiden. Vaak zie je zelf wel of je kindje aan zijn eerste hapje toe is:
- Als jij eet of drinkt, kijkt je baby vol interesse naar je.
- Je baby maakt smakkende geluidjes.
- Hij wil alles in zijn mondje stoppen.
Hoe beginnen?
Vanaf 6 maanden kun je beginnen met
fruit als tussendoortje en
groente als vast onderdeel van de maaltijd. Deze groente kan aangevuld worden met een aardappel of witte rijst. Vanaf 7 maanden kan hier ook vlees, vis, kip of ei aan worden toegevoegd. Belangrijk is de voeding rustig op te bouwen in verband met de
stoelgang van je baby. Begin met één soort groente of fruit en geef drie dagen achter elkaar hetzelfde om een eventuele allergie snel op te sporen. Je kunt het beste de groente in weinig water gaar koken omdat zo de vitamines behouden blijven. In het begin kun je het eten het beste pureren. Later kan het eten geprakt worden. Eten van een lepeltje is ook nieuw voor je kindje. Gebruik een glad, plastic lepeltje en duw het niet te ver zijn mondje in. Ga recht voor je kind zitten en zorg dat je hoofd ongeveer op dezelfde hoogte is.
Graanproducten worden vanaf 6 maanden belangrijk, bijvoorbeeld voor de energie die je kind nodig heeft om te bewegen. Tot 7 maanden zijn
rijstebloem en maïsmeel geschikt (deze bevatten geen gluten). Dit kun je ook toevoegen aan afkolfde borstvoeding. Na 7 maanden kunnen babyontbijtgranen worden gebruikt die tarwe bevatten. De hoeveelheid kan geleidelijk worden opgehoogd. Vanaf 7 maanden mag je ook brood geven. Eerst als een broodkorst die je kindje zelf in zijn mondje stopt, later als stukjes brood bij de maaltijd. Licht bruin brood is in het begin het meest geschikt. Besmeer het brood met margarine, dan krijgt je kindje de juiste vetten binnen.
Rond de leeftijd van 9 maanden zijn de meeste kinderen toe aan
drie hoofdmaaltijden en je kunt dan nog twee keer per dag een
tussendoortje geven. Bij voorkeur een keer fruit, op het andere moment wat drinken (thee, water of vruchtensap) en iets te knabbelen als een soepstengel, rijstwafel, crackertje of broodkorst. Natuurlijk is het nog mogelijk om ook borstvoeding te blijven geven. Dit is meestal nog een voeding voor het slapen gaan.
Welk soort fruit en groente?
Specialisten raden
vers fruit en verse groente aan voor je kleine. Natuurlijk zijn potjes ook heel handig en net zo gezond, maar er kleven ook nadelen aan. De structuur is erg fijn, wat de overgang naar een echte vaste maaltijd bemoeilijkt, en de gemengde fruit en groente maken het erg lastig om de verschillende smaken goed te proeven. Ook bevatten de potjes eigenlijk te weinig vetten.
Kies in het begin voor groenten en fruit met een zachte, zoete smaak:
Fruit:
- Banaan
- Appel
- Peer
- Meloen
- Mango
- Abrikoos
- Perzik
Groente:
- Courgette
- Worteltjes
- Bloemkool
- Boontjes
- Broccoli
Vanaf 6 maanden kan ook andijvie, spinazie, bietjes, bleekselderij, venkel, raapstelen, postelein of koolrabi gegeven worden.
Wat zeker niet?
Gebruik
geen zout als je de groenten kookt. Ook mag je je kind pas na een jaar
honing geven. Honing kan besmet zijn met de sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt, een ernstige ziekte. Producten die honing bevatten, zoals babykoekjes, mogen wel gegeven worden.
Ook het gebruik van
gluten voor het eerste half jaar is af te raden. Sommige kinderen kunnen hier niet tegen. Gluten zitten in brood, pasta, koekjes en pap die gemaakt is van tarwe.
Voedingsschema
Vanaf 6 tot 9 maanden: 4 maaltijden
6 maanden
- Borstvoeding op verzoek
- Bij kunstvoeding: 1 x pap van opvolgmelk met rijstebloem en 2 x opvolgmelk
- Uitbreiden tot drie eetlepels fijngemaakte groente, een tot twee eetlepels fijngemaakte aardappel of witte rijst of bonenpuree en een theelepel olie of dieetmargarine.
- Wat borst of fles toe
- Tussendoor: fruit
7 maanden
- Borstvoeding op verzoek
- Bij kunstvoeding: 1 x pap (rijstebloem mengen met babyontbijtgranen) en 2 x opvolgmelk
- Warm eten met vlees en yoghurt toe
- Tussendoor: fruit, broodkorstje
8 maanden
- Borstvoeding op verzoek
- Pap (met babyontbijtgranen)
- Boterham en borstvoeding/opvolgmelk
- Warm eten met vlees en yoghurt toe
- Borst- of flesvoeding voor het slapen gaan
- Tussendoor: fruit
Vanaf 9 maanden: 3 maaltijden
9 maanden
- Pap of brood met borstvoeding/opvolgmelk
- Brood met borstvoeding of beker opvolgmelk
- Warm eten met yoghurt toe
- Tussendoor: fruit, thee, water, of een sapje met een ‘knabbeltje’
- Borstvoeding op verzoek
Lees verder