Kinderwagen kopen: 10 aandachtspunten

Kinderwagens zijn er in meerdere varianten. Je hebt bijvoorbeeld een buggy, een duo-kinderwagen of een combi-kinderwagen. Deze varianten zijn er vervolgens weer in alle soorten, maten en merken. Bekende merken zijn Bugaboo, Quinny, Maclaren, Koelstra, Maxi Cosi en Mutsy. Daarnaast zijn er nog diverse 'huismerken' van winkelketens van babyartikelen te koop. Wie op zoek is naar de beste kinderwagen of buggy ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Je wilt natuurlijk het beste voor je kindje, maar de prijs en gebruiksgemak van de kinderwagen spelen ook een belangrijke rol. Toch zijn er diverse factoren die je kunnen helpen bij het maken van een keuze. Bepaal voor jezelf voordat je een kinderwagen gaat kopen wat je eisen zijn en wat je budget is. Wie zijn of haar wensen vooraf bedenkt zal een stuk eenvoudiger de perfecte kinderwagen tegen de perfecte prijs vinden.

1. Prijs

Voor veel mensen is de prijs een belangrijke factor. Kinderwagens zijn namelijk verkrijgbaar in alle prijssegmenten. Het is verstandig om vooraf te bepalen welk budget je hebt voor de aankoop van een kinderwagen. Voor de meeste mensen vallen er daardoor al een rits kinderwagens af. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands kinderwagen te kopen. Mits deze goed is onderhouden kan je voor weinig geld toch een duur merk kopen.

2. Wendbaarheid en besturen

Wanneer je eenmaal gebruik maakt van je kinderwagen is het belangrijk dat deze prettig stuurt en goed wendbaar is. Maar de perceptie hiervan is per persoon verschillend. Houd je van wendbaarheid of heb je liever een 'robuuste wegligging'? Denk je straks vaak te wandelen door het bos of beperken de wandelingen zich tot de verharde weg? Een afweging die gemaakt moet worden is de keuze voor drie of vier wielen. Kinderwagens met drie wielen zijn wendbaarder, maar kinderwagens met vier wielen hebben vaak een stabielere wegligging. Ook de grootte van de voorwielen is zeer belangrijk voor de wendbaarheid.

3. Duwbeugel

Kinderwagens zijn voorzien van duwbeugel of handvaten. Voor grote of kleine mensen kan het belangrijk zijn dat de hoogte goed instelbaar is. Wanneer je bijvoorbeeld altijd krom moet lopen is wandelen met een kinderwagen geen pretje. Daarnaast zijn diverse modellen uitgerust met een omkeerbare duwbeugel. Dit wil zeggen dat je zelf kan kiezen of het kind met het gezicht naar jou kan kijken of juist de andere kant op.

4. Compactheid en in- en uitklappen

Wanneer je een kinderwagen alleen gebruikt om mee te wandelen en nooit in- of uitklapt maakt dit aspect weinig uit. Maar wanneer je vaak de kinderwagen wilt vervoeren in de auto of openbaar vervoer is compactheid belangrijk. Past een kinderwagen ingeklapt bijvoorbeeld wel in de auto? Dit kan vooral een probleem zijn wanneer je maar een kleine kofferbak hebt. Daar komt nog eens bij dat de ene kinderwagen veel makkelijker inklapt dan de andere. Een lastig inklapbaar model werkt op de zenuwen wanneer je dagelijks meermaals de kinderwagen moet in- en uitklappen.

5. Comfort

Je wilt uiteraard dat je kind comfortabel in de kinderwagen kan liggen. Elk kind heeft een andere lichaamsverhouding en niet elke kinderwagen past evengoed bij elk postuur. Verder is het goed om te overwegen of je een verstelbare rugleuning en voetensteun wilt hebben. Door deze te verstellen kan je je kind altijd eenvoudig de meest comfortabele houding bieden (bijvoorbeeld de kinderwagen in de slaapstand zetten zodat je kind een dutje kan doen).

6. Banden en wielen

Misschien was het je nog niet opgevallen, maar ook qua banden zijn er grote verschillen. De ene kinderwagen heeft dikke luchtbanden, de andere kleine harde wielen en weer een andere heeft zwenkwielen. Al deze varianten hebben andere eigenschappen. Grote luchtbanden zijn geschikter om over zware ondergronden te rijden (bos of strand), maar zijn weer minder wendbaar. Kleinere wielen en zwenkwielen zijn wendbaarder en geschikter voor het manoeuvreren door het drukkere stadsleven.

7. Onderhoud en schoonmaken

Wie veel gebruik maakt van de kinderwagen komt er al snel achter dat deze vies wordt. Modder, geknoeid eten en drinken door je kindje, enzovoorts. Wie een hekel heeft aan schoonmaken kan het beste een kinderwagen kopen die wat meer rechttoe rechtaan is en weinig hoekjes en gaten heeft. De wat meer eenvoudig vormgegeven kinderwagens zijn namelijk veel eenvoudiger om schoon te maken.

8. Solide en levensduur

Wil je maar één kind dan is een wat fragieler ogende en goedkopere kinderwagen of buggy misschien wel voldoende. Wanneer je de aankoop doet voor je eerste kind en je bent van plan om nog meer kinderen te krijgen kan je beter een wat steviger en meer solide model kopen. Deze zijn dan misschien wat duurder, maar deze kosten haal je er weer uit doordat de kinderwagen minder snel zal slijten.

9. Accessoires

Denk je veel gebruik te gaan maken van accessoires zoals een parasolletje voor de zon, warme voetenzak of een regenhoes? Kies dan een model die die mogelijkheden biedt. In sommige gevallen worden deze accessoires er al standaard bijgeleverd. Dat bespaart de latere (dure) aankoop van deze aanvullende producten. En wat te denken van een handige boodschappenzak onder de kinderwagen? Wanneer je van plan bent om altijd te voet met de kinderwagen boodschappen te doen is een grote boodschappenzak een must.

10. Maak gebruik van ervaringen van eerdere kopers

De mogelijkheden van internet zijn onbeperkt. Zo zijn er enorm veel gebruikersbeoordelingen van kopers te lezen op internet. Je kan redelijk eenvoudig zien hoe kopers een kinderwagen in de praktijk hebben ervaren. Toch mag niet vergeten worden dat elke persoon weer anders reageert op bepaalde eigenschappen. Eigenschappen die voor iemand anders als minpunt worden ervaren hoeven dat niet voor jou te zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Al snel na de komst van de baby zal je je realiseren dat er nog heel wat essentiële zaken zijn die nog gekocht moeten wo…
Tips voor het aanschaffen van een kinderwagenTips voor het aanschaffen van een kinderwagenWanneer je zwanger bent, zijn er veel spullen die je moet aanschaffen voor je kindje en zeker wanneer het je eerste is.…
De baby vervoeren; lopend, in de auto en op de fietsDe baby vervoeren; lopend, in de auto en op de fietsWanneer je naar buiten gaat met je baby, komt daar heel wat bij kijken! Er moeten heel wat spullen worden meegenomen. Ma…

Zindelijkheidstraining  Help je kind zindelijk wordenZindelijkheidstraining Help je kind zindelijk wordenEen kind kan pas zindelijk worden als hij de sluitspieren waarmee blaas en darmen worden afgesloten, kan beheersen. Rond…
Een sweet sixteen party organiseren: tips en tricksEen sweet sixteen party organiseren: tips en tricksEen feestje organiseren voor kleine kinderen is een heel gedoe maar meestal wordt het wel heel leuk omdat kleine kindere…
Bronnen en referenties
  • www.consumentenbond.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 25-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.