Net een kindje: ga je weer aan het werk... of niet?
Na je zwangerschap aan het werk, ja of nee? En zo ja, hoe veel en hoe lang? Hoe regel je alles? En mag je van je werkgever ook nog iets verwachten? Al deze vragen zijn belangrijk als je de hoogst persoonlijke afweging voor jezelf wilt maken. In dit artikel zetten we een aantal gevoelsmatige en praktische punten plus onderzoekresultaten op een rij.
Poeh, wat een heet hangijzer. Over het onderwerp of je na je zwangerschap wel of niet aan het werk gaat en zo ja, hoe lang en hoe veel, zijn de meningen radicaal verdeeld. Soms lijkt het wel of iemand anders probeert voor jou uit te maken wat je doet. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het gaat hier om een persoonlijke keuze, die je maakt op basis van jouw eigen overwegingen aangaande wensen, gevoelens én praktische zaken. Dit artikel is bedoeld om jou te helpen de zaken een beetje op een rijtje te krijgen, waardoor een betere keuze binnen je bereik komt.
Zijn werkende moeders gelukkiger?
Zijn buiten de deur werkende moeders gelukkiger, of niet? Het ene onderzoek spreekt het andere weer tegen. Wel of niet buitenshuis werken is uiteindelijk een puur persoonlijke keuze. Laat je niet pressen. Moederschap is misschien wel de belangrijkste baan ter wereld, en een pittige ook. Hoe dan ook, denk ruim voor je bevalling over je wensen en mogelijkheden.
Recht op hulp van.. je werkgever!
Samen met je eventuele werkgever kun je namelijk de overgang naar werken soepeler laten verlopen. Er zijn allerlei regelingen. Een belangrijke is je wettelijke recht op ouderschapsverlof, na afloop van je zwangerschapsverlof. Ouderschapsverlof betekent dat jij (of je partner!) een periode niet werkt, met behoud van je baan. Je moet wel minimaal een jaar in dienst zijn bij deze werkgever. Hoe dit is geregeld, kun je nalezen in de CAO of navragen bij de afdeling Personeelszaken. Let op: wettelijk gaat het om onbetaald verlof, behalve als je het geluk hebt dat dit via je eigen CAO beter geregeld is.
Werkende moeder = ongelukkig kind?
Zelfontplooiing is een argument om buitenshuis te willen meedraaien. Soms spelen de nodige financien een rol. Maar wat je ook besluit, wees niet te snel benauwd dat je kind het 'kind van de rekening' wordt. Zelfs niet nu de nog altijd wat ouderwetse tendens is, om juist moeders (en niet vaders...) een schuldgevoel aan te praten. Balans is het toverwoord. Balans tussen tijd besteed aan je gezin en tijd besteed aan je werk. Maar ook balans tussen aandacht die je buitenshuis besteedt, en aandacht die de gezinsleden voor elkaar opbrengen. Als dat goed zit, kan werken prima passen bij verantwoord ouderschap. Ook kinderen met twee buiten de deur werkende, zorgzame ouders hebben in de regel prima kansen om gelukkig op te groeien, zo blijkt uit onderzoeken!
Tijd voor iets nieuws?
Je mag van je werkgever een tijdje lang wat extra’s verwachten. Zo heb je het eerste halfjaar na de bevalling recht op een zogenaamd ‘regelmatig arbeidspatroon.’ Dat betekent dat je recht hebt op pauzes, en geen overwerk of nachtwerk hoeft te doen. Maar ook mag je je werkgever te vragen van een voltijdbaan een deeltijdbaan te maken. Je hebt geen garantie op succes, maar wel een goede kans. De wet helpt je dus op veel manieren om je nieuwe leven zo soepel mogelijk in een vorm te gieten. Maar dan nog kan het tegenvallen om je werkrooster bij het moederschap aan te passen. En kinderopvang kan heel kostbaar zijn. Denk ook eens aan onverwachte nieuwe kansen! Tal van moeders beginnen een eigen bedrijfje in deeltijd. En op speciaal voor werkende mama's gemaakte websites vind je een – soms weliswaar wat bescheiden – vacatureaanbod dat rekening houdt met voor moeders specifieke mogelijkheden en wensen.
Hoe doe jij dat?
Het kan heel fijn zijn om eens online te babbelen en ervaringen uitwisselen met andere moeders over dergelijke vragen als 'werken of niet'. Er zijn heel wat forums die je die mogelijkheid bieden. Google maar eens op internet...