InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Carriere > Werkende moeder in balans

Werkende moeder in balans

Werkende moeder in balans Als werkende moeder ben je steeds op zoek naar een balans tussen het ouderschap en werk. Het is lastig om de juiste combinatie te vinden tussen werken en privé. Voor vrouwen is het meestal lastiger een juist balans tussen werk en privé te vinden dan voor mannen. Het is onmogelijk om fulltime te werken er altijd te kunnen zijn voor je kind. Het Nieuwe Werken biedt de mogelijkheid om om zowel carrière te kunnen maken en een goede ouder te zijn voor je kind.

Werkende moeder kan niet altijd balans vinden

Als werkende moeder is er bijna geen tijd om even rustig op de bank neer te ploffen. Doorlopend ben je op zoek naar de juiste balans tussen je carrière en moederschap. Hoewel veel vrouwen dit balans aardig hebben kunnen vinden, worstelen vrouwen meer met het combineren van werk en privé dan mannen. Het kan zijn dat je ambitie hebt om carrière te maken binnen het bedrijf waar je werkt, maar ook ambitie hebt om een goede ouder te zijn. Dit vraagt om een goede manier van het indelen van je tijd. Doordat werkgevers steeds gemakkelijker hiermee omgaan doordat ze de mogelijkheid bieden van het Nieuwe Werken, lijken steeds meer vrouwen een balans te vinden tussen werk en privé.

Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken is een term die we tegenwoordig steeds vaker horen. Wat houdt het nu precies in? In de huidige tijd zien we dat we steeds meer op zoek zijn naar faciliteiten die passen bij je eigen persoonlijkheid. Organisaties worden ook steeds meer divers en minder standaard. Werktijden tussen 9 uur en 5 uur wordt steeds minder toegepast in deze huidige maatschappij. We willen overal kunnen werken en niet meer afhankelijk zijn van een werkplek. Bedrijven bieden steeds meer de mogelijkheid om thuis te werken. Er wordt steeds vaker gesproken over flexplekken, chatten, werk-privébalans en thuiswerken. Dit past in de wereld die steeds diverser, transparanter, sneller en complexer is geworden.

Vrouwen stoppen met werken

Het komt met name bij vrouwen voor dat de baan lastig te combineren is met het ouderschap. Vrouwen in de leeftijdscategorie tussen de 35 en 45 jaar hebben hier het meeste last van. Vrouwen die die balans tussen werk en privé niet kunnen vinden, stoppen vaak gedeeltelijk of helemaal met werken. Vanwege financiële redenen moet er vaak gewerkt worden. Mocht je tegen problemen aanlopen om het juiste balans te vinden is het niet altijd de oplossing om je baan (gedeeltelijk) op te geven. Vele werkgevers staan er open voor om het er over te hebben. En vaak is het mogelijk om tot een oplossing te komen.

Omgaan met tijdsgebrek

Het is onmogelijk om fulltime te werken en er alle dagen te zijn voor je kind. Je zult prioriteiten moeten stellen en het vergt soms wat creativiteit. Er zijn dingen die moeten gebeuren en dingen waarvan je graag wilt dat ze gebeuren. Maak een eisen- en wensenlijst en leg ze naast elkaar. Verzin aan de hand van deze lijstjes hoe je zowel de eisen en ook wat wensen georganiseerd krijgt. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Denk aan allerlei oplossingen zoals bijvoorbeeld een oppas voor de kinderen zoeken. Vaak vinden ouders, buurvrouw of vrienden het leuk om op te passen zodat jij even tijd hebt voor wat anders. Je moet wel goed weten wat je wilt alvorens dingen te regelen. Soms is het echt niet mogelijk om te combineren. Dan is ruim denken misschien noodzakelijk zoals je huidige baan opzeggen, tijdelijk stoppen met werken of een eigen bedrijf beginnen.

Schuldgevoelens

Je wordt door het combineren van werk en kinderen soms overvallen door schuldgevoelens. Je hebt het gevoel dat je je overal in tekort schiet. Misschien overheersen je schuldgevoelens alles wel. Misschien herken je jezelf wel in onderstaande voorbeelden:
 • Je moet vaker vrij nemen als je kind ziek is
 • Je werken lukt niet meer zo hard als vroeger
 • Je moet je collega's soms opzadelen met extra werk
 • Als je moe bent van het werken, ben je voor je kind wat prikkelbaarder
 • Je partner wil ook aandacht
 • Je bent vaker ziek
 • Als er geen tijd is voor boodschappen moet je ongezond eten
 • Je hebt geen tijd meer voor je vrienden en familie
 • Je hebt geen tijd meer voor hobby's

Hoe hard je ook je best doet: perfecte ouders bestaan niet. Accepteer dat je leven ten opzichte van vroeger is veranderd en probeer je niet schuldig te voelen als je eens tekort schiet.

Lees verder

© 2011 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…
Werkende moeders in de overgangWerkende moeders in de overgangHoe zwaar is het om in de overgang en een werkende moeder te zijn? Hoe zwaar drukt de belasting van alle verplichtingen…
Net een kindje: ga je weer aan het werk... of niet?Net een kindje: ga je weer aan het werk... of niet?Na je zwangerschap aan het werk, ja of nee? En zo ja, hoe veel en hoe lang? Hoe regel je alles? En mag je van je werkgev…
Werkende ouders en kinderopvangHet komt steeds minder voor dat één van de beide ouders werkt en dat de ander thuis blijft voor de kinderen. Onze maatsc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • Electronische nieuwsbrief office rendement, mei 2011
 • www.aandeslagmethetnieuwewerken.nl
 • www.hoedoe.nl

Reageer op het artikel "Werkende moeder in balans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Special: Ander werk
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!