Voorkom dat kind verslaafd raakt aan Ritalin, drugs, alcohol

Voorkom dat kind verslaafd raakt aan Ritalin, drugs, alcohol Op een dag gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Dan heb je ineens minder zicht op wat ze doen en met wie ze omgaan. Voorkom dat je kind ooit een comadrinker wordt of een drugsverslaafde. Drugsverslaving maar ook alcoholverslaving is een spookbeeld voor iedere ouder. Ook de bij de illegale studiedrug Ritalin ligt verslaving op de loer.

Alcoholverslaving

Jongeren beginnen steeds op jongere leeftijd met alcohol te drinken. De meeste jongeren drinken hun eerste glas al tussen de 11 en 13 jaar, dus als ze nog basisschoolleerling zijn. Ook neemt de hoeveelheid alcohol toe. Tussen de 12 en 17 jaar drinken ze gemiddeld zeven glazen per week. Meestal drinken ze met hun vrienden, maar ook blijkt dat de helft thuis met de ouders meedrinkt.

Typisch gedrag

Aanvankelijk vlotte sportieve jongelui, gaan plotseling in het weekend langer uitslapen en vertrekken dan weer vrij snel daarna. Gaan door de week spijbelgedrag vertonen en halen lagere rapportcijfers. Veel drinken in het weekend en krijgen geldproblemen als gevolg van hun drankprobleem. Wat aanvankelijk uit nieuwsgierigheid en stoerdoenerij is gestart, is verworden tot een hardnekkig probleem.

Slecht voor de hersenen

Tot 24 jaar zijn de hersenen in ontwikkeling en alcohol remt die ontwikkeling. Hoe jonger een kind begint, hoe groter de kans op verslaving. Toch is drank onder jongeren erg populair. Hoewel 16 jaar de absolute ondergrens zou moeten zijn (nog beter 18 jaar), heeft op de basisschool al 36% van de kinderen gedronken, blijkt uit het peilstationonderzoek Jeugd en riskant gedrag van het Trimbos-instituut. Drinken is inmiddels dusdanig gewoon, dat het niet eenvoudig is je kind ervan af te houden.

Binge drinken

Hieronder wordt verstaan het drinken van heel veel alcohol binnen korte tijd (binge is Engels voor braspartij). Bij bingedrinkers kan het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille stijgen. Dit betekent bij (volwassen) mannen 6 glazen in 2 uur en bij de dames op 4 glazen in 2 uur. Maar ook als je te veel glazen over wat langere tijd drinkt kan ook 0,8 promille ontstaan. Binge drinken is dus uiterst ongezond.

Blowen

Dagelijks blowen komt helaas ook vaak voor. Het gevolg is ongeïnteresseerdheid ten opzichte van de school en een ongrijpbaarheid van het kind. Die in een andere wereld gaat leven en weinig nuttigs meer uitvoert. Aanvankelijke vrienden worden ingeruild voor meer vage types. Van de middelbare scholieren heeft 17% wel eens gebruikt. Jongens meer dan meisjes. Door cannabis wordt logisch denken bemoeilijkt en de concentratie verstoord. Het lijkt erop dat je geheugen wordt gewist. Dat heeft natuurlijk desastreuze gevolgen voor de schoolprestaties. Maar ook de persoonlijke ontwikkeling wordt vertraagd en er kunnen persoonlijkheidsstoornissen ontstaan.

Wat kun je doen als de verslaving op de loer ligt

Bij te regelmatig drinken en blowen ligt verslaving op de loer, want steeds meer is nodig om het zelfde euforische gevoel te bereiken. De schade op lange termijn kan enorm zijn. Als je merkt dat je kind te veel of te vaak drinkt of cannabis rookt: Ten eerste nee is altijd nee: Onder de 16 jaar is het uit den boze. Maak dus afspraken waar niet aan te tornen valt, ook niet één keertje en leg uit waarom. Communicatie is erg belangrijk. Praat erover in een goede sfeer. Houd met je kind contact, geef ze de ruimte om te praten en dingen te vertellen. Probeer oorzaken te achterhalen. Maak gezamenlijke afspraken met andere ouders. Geef complimenten voor goed gedrag. Geef hun zelfbeeld een oppepper.

Misbruik van Ritalin

Op hogescholen en universiteiten is een nieuwe zorgwekkende trend waarneembaar. Om betere resultaten te behalen slikken studenten steeds vaker zonder recept het ADHD-medicijn Ritalin of Concerta. Dit middel met het werkzame bestanddeel methylfenidaat verhoogt het concentratievermogen met als resultaat wellicht betere studieresultaten. maar vroeg of laat storten gebruikers in. De overige bijwerkingen liegen er ook niet om. Als je aanleg hebt voor hartklachten kunnen de effecten leiden tot een hartinfarct. Normaal gesproken krijgt een patiënt pas Ritalin voorgeschreven na medisch onderzoek, mede omdat methylfenidaat even verslavend is als cocaïne.
Opsomming van klachten die bij inname van Ritalin kunnen ontstaan:
  • Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk.
  • Karakterveranderingen, zoals zombie-achtig gedrag en futloosheid.
  • Slaapproblemen.
  • Hevige nervositeit en emoties.
  • Duizeligheid en droge mond.
  • Buikpijn, misselijk, hoofdpijn.
  • (Sterk) verminderde eetlust.
  • Kinderen zijn gemiddeld twee cm kleiner en wegen 2,7 kg minder
Bovenstaand de bijwerkingen op korte termijn. Over de bijwerkingen op lange termijn is minder bekend.

Hulp

Heb je als ouders zorgen over alcohol- of drugsgebruik dan kun je terecht bij instanties zoals Brijder. Je kunt ook als ouders een training volgen. Ook de GGD en het Centrum voor jeugd en gezien kunnen ouders verwijzen.

Als je ondanks gesprekken met je kind geen verbetering ziet, zoek dan deskundige hulp. Hoe sneller hoe beter.
Telefonische hulplijnen: Alcohol Infolijn (0900 500 20 21) en Drugs Infolijn (0900-1995).

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Twijfel je als ouder of je kind verslaafd is? Verslaafd aan drugs, alcohol of andere verslavende middelen? Welke kenmerk…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…

Manier van communicatie in gesprek en contact met jongerenManier van communicatie in gesprek en contact met jongerenIn het jongerenwerk is contact leggen de belangrijkste bezigheid. In het straathoekwerk of de hulpverlening hebben we er…
Leuke spelletjes om samen met je baby te doenLeuke spelletjes om samen met je baby te doenNiets is leuker dan tijd door te brengen met je baby, en spelletjes kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Maar…
Bronnen en referenties
  • SenZ
  • NH-Dagblad 31-5-2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 31-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.