Geef je baby een voorsprong door voor te lezen

Geef je baby een voorsprong door voor te lezen Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen, daarnaast is het gezellig en leuk. De meeste ouders weten dit en lezen regelmatig boekjes met hun peuters en kleuters. Wat men vaak niet weet is dat voorlezen aan baby's ook heel belangrijk is. Voorlezen in het eerste levensjaar kan je baby een voorsprong geven in de ontwikkeling.

Waarom is voorlezen belangrijk

Voorlezen bevordert de taalontwikkeling

Baby's leren het eerste levensjaar alle klanken die nodig zijn om te kunnen praten. Door veel verhalen voor te lezen maakt je baby kennis met meer woorden en klanken en correcte grammatica dan in het gewone dagelijkse leven. Je baby zal hiervan voordeel hebben bij het leren praten. Uit onderzoek blijkt dat baby's die met 8 maanden regelmatig worden voorgelezen, met 15 maanden al een voorsprong hebben in een taalontwikkeling, Zo hebben ze vaak een grotere woordenschat en meer gevoel voor grammatica. Die voorsprong in taalontwikkeling blijft en en kan zelfs groter worden als je je kindje regelmatig blijft voorlezen.

Voorlezen voor bedtijd helpt je baby om beter te slapen

Een goede nachtrust is goed voor de ontwikkeling. Baby's slapen beter als er een duidelijk slaapritueel is. Samen een boekje lezen past hier perfect in. Je kindje kan nog even dicht tegen je aan zitten en luisteren naar de rustgevende klank van je stem. Je baby kan helemaal tot rust komen en zal daardoor beter kunnen slapen. Vooral voor de drukkere kindjes kan dit heel goed helpen om rustig te worden en in slaap te vallen.

Voorlezen verdiept de band met je kind

Elke dag voorlezen creëert een moment voor je kind en jou samen zonder de afleiding van alledag. Uit onderzoek (Green & Cooper, 2008) onder jonge vaders blijkt dat je een betere band kan krijgen met je baby door voor te lezen. Kinderen die een goede band hebben met de ouders presteren later vaak beter op school.

Welke boekjes zijn geschikt voor baby's

Voor de allerkleinsten zijn de stoffen knisperboekjes heel geschikt. Baby's van 0 tot 4 maanden zijn erg geboeid door sterke kleur contrasten (zwart wit plaatjes bijvoorbeeld). Vertel je kindje wat er te zien is op de plaatjes en laat je baby het boekje onderzoeken.

Vanaf een maand of 4 zijn felgekleurde kartonnen boekjes en de zogenaamde voelboekjes heel leuk. Op deze leeftijd is een verhaal nog minder belangrijk. Vertel je kindje kindje wat er op de plaatjes staat en laat hem/haar lekker voelen. Staan er alledaagse voorwerpen op de plaatjes dan kan je die ook in het echt aanwijzen. Zo leert je kindje hoe alles heet. Kijk er alleen niet van op als je baby meer geïnteresseerd lijkt in het opeten van het boekje.

Baby's vanaf een maand of 9-10 gaan een verhaaltje meer waarderen. Vooral simpele verhaaltjes op rijm doen het dan goed. Zorg er voor dat je het verhaaltje in een keer kan uitlezen. Gebruik in je stem verschillende intonaties. Dit maakt het voorlezen interessanter. Gebruik bijvoorbeeld verschillende stemmetjes voor de verschillende karakters uit het boekje. Het is trouwens niet belangrijk om het verhaal in zijn geheel te volgen. Je kan gerust stoppen om te vertellen wat er allemaal te zien is op de plaatjes. Je baby zal het niet erg vinden om meerdere keren hetzelfde boekje te lezen. Baby's houden van herkenbaarheid. Ze kunnen continue nieuwe dingen ontdekken in hetzelfde boekje.

Boekstart

Om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren is BoekStart opgericht. Op deze website kan je veel informatie vinden over voorlezen, zoals tips hoe je moet voorlezen en tips over welke boeken geschikt zijn. Je kan hier ook een waardebon downloaden. Als je met deze waardebon naar een deelnemende bibliotheek gaat ontvang je een BoekStartkoffertje en een gratis bibliotheeklidmaatschap voor je baby. Vaak worden er in de bibliotheek leuke voorleesactiviteiten georganiseerd waar je heen kan gaan. De moeite waard dus om eens te gaan kijken.
© 2015 - 2025 Aeode, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaarVoorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaarVoorlezen voor het slapen gaan: wat heel veel gebeurt. Gelukkig is dit heel goed voor de taalontwikkeling van uw kind. B…
Voorlezen aan je baby of peuterVoorlezen aan je baby of peuterOf je nu zelf houdt van lezen of niet; feit is dat de meeste baby’s en peuters absoluut geïnteresseerd zijn in boekjes e…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…
(Voor)lezen is leuk en leerzaam(Voor)lezen is leuk en leerzaamVoorlezen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook enorm leerzaam. Kinderen die al van jongs af aan voorgelezen worden h…

De eerste periode met je pasgeboren babyDe eerste periode met je pasgeboren babyEindelijk is het zo ver. De bevalling is achter de rug je gaat naar huis met een prachtige pasgeboren zoon of dochter. E…
Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenScheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenBij het ouderlijk gezag na een scheiding houdt de Nederlandse wetgeving geen specifieke rekening met een handicap. Dit b…
Bronnen en referenties
  • http://www.boekstart.nl/
  • http://kidshealth.org/parent/growth/learning/reading_babies.html
  • http://wij.nl/baby-info-groei-ontwikkeling/artikel/voorleestips-voor-babys
  • http://www.driestar-educatief.nl/advies-en-begeleiding/blogs/wat-doen-we-met-de-baby
  • https://www.theforumjournal.org/2008/06/03/shared-book-reading-as-a-context-for-meaningful-father-child-interaction/
Aeode (4 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.