Wat doe je als je kind een speelafspraakje heeft ?

Gaat je kind naar de basisschool, dan kun je verwachten dat hij/zij vroeg of laat een keer komt vragen of er een vriendje of vriendinnetje bij hem/haar thuis mag komen spelen. Als dit voor het eerst is, dan kan het voor jou als ouder best een enge of nerveuze ervaring zijn. Je weet echter niet wat je precies kunt verwachten.

Spelen is gezond

Of je het nu wel of niet leuk vindt om een ander kindje thuis te krijgen voor een speelafspraak, realiseer je wel dat het voor je kind goed is. Een kind moet namelijk leren om sociale contacten op te bouwen en ook te onderhouden, of het nu op school, buiten of in eigen huis is. Daarnaast zal je kind waarschijnlijk ook weer uitgenodigd worden om ergens te spelen wat ook weer nieuwe sociale ervaringen geeft. Bijvoorbeeld het feit dat het er in ieder huis weer anders aan toe gaat, andere regels, andere omgeving, etc.

Maak afspraken met de ouders

Voordat een speelafspraak kan plaatsvinden is het handig om een en ander met de ouder(s) te overleggen. Bijvoorbeeld of je rekening moet houden met bijzonderheden van hun kind (in gedrag of voedsel). Als het kindje druk is of juist erg rustig is handig om te weten zodat je weet wat je te wachten staat. Bovendien wil je ook weten of het kindje bepaald voedsel niet mag eten of er misschien zelfs allergisch voor is. Daarnaast willen de ouders van het vriendje/vriendinnetje van je kind weten waar je woont of misschien wat ze gaan doen. Vergeet ook niet om telefoonnummers uit te wisselen voor het geval het kindje heimwee krijgt of wanneer er tussen beide kinderen onenigheid ontstaat.

Hoelang, waar en wanneer?

In de onderbouw zijn de kinderen vaak op woensdagmiddag eerder vrij, wat deze woensdagmiddag bij uitstek populair maakt voor een speelafspraak. Omdat een middagje spelen niet zo heel lang hoeft te duren - twee of drie uurtjes is voldoende- kan het bij sommige scholen bijna alle weekdagen wel. Het is aan jezelf of je weekeinden hiervoor wilt gebruiken, maar doorgaans vinden ouders een weekdag iets beter in het schema passen. Omdat je natuurlijk kunt besluiten de kinderen ergens mee naartoe te nemen (speeltuin, park, etc) in plaats van naar je huis, moet je dit wel aan de ouders doorgeven. Ze moeten immers weten waar ze het kindje moeten brengen (als het niet met je meegaat na schooltijd) en waar en wanneer het kindje weer moet worden opgehaald. Doorgaans duurt een speelafspraak maar een paar uurtjes en worden de kinderen voor etenstijd weer opgehaald. Mocht het kindje in de lunchtijd komen spelen, is het wel zo fijn dat het kindje gewoon luncht bij jullie thuis. Voor je eigen kind is dit ook heel spannend. Hierbij is het weer belangrijk dat je als ouder weet of een kindje iets wel of niet lust of ergens allergisch voor is.

Wat is te vaak?

Je zult merken dat het ene kind vaker een speelafspraak heeft dan het andere kind. Dit is namelijk aan jou als ouder en de ouder(s) van het andere kindje. Veel ouders vinden het fijn als hun kindje vaak ergens gaat spelen of juist een vriendje of vriendinnetje mee naar huis neemt, maar sommige ouders vinden één keer per week wel voldoende. Belangrijk is om hierbij wel de reacties en gedrag van je kind te peilen. Merk je dat je kind er erg druk of nerveus van wordt, beperk het dan liever om voor rust bij je eigen kind te zorgen. Maak dan met je kind gewoon afspraken hoe vaak hij/zij ergens mag spelen en hoe vaak iemand bij hem of haar kan komen spelen. Vind je kind één keer per week te weinig en kan het niet tussen vriendjes kiezen, dan kun je ook besluiten dat je kind twee kindjes mag uitnodigen.

Hoe houd je de kinderen bezig?

Misschien is deze vraag wel degene die je het meest bezighoudt. Soms is het nodig om kinderen bezig te houden, maar meestal is dit niet echt nodig. Kinderen hebben vaak genoeg aan elkaar en houden elkaar lekker bezig. Kijk het daarom eerst even aan. Merk je dat de kinderen onrustig worden of zich gaan vervelen, geef ze dan wat suggesties en zet desnoods ook iets voor ze klaar om te doen. Het is wel leuk om wat de snacken en te drinken op tafel te zetten.

Iets klaarzetten

Merk je dat de kinderen even niet meer weten wat te doen, stel dan zelf iets voor. Een aantal ideeën:
  • kleien
  • knutselen
  • verven
  • koekjes bakken
  • bordspelletje doen
  • kaartspelletje doen
  • kleuren
Help de kinderen met het klaarzetten van de spullen. Met koekjes bakken kun jij de koekjes bakken en zij kunnen dan bijvoorbeeld versieren.

Eropuit!

Is er in de buurt van het huis een park of speeltuin of kinderboerderij, dan kun je de kinderen hier mee naartoe nemen. Mocht je kindje zelf oud genoeg zijn om hier alleen naartoe te gaan, dan zou je de kinderen ook alleen kunnen laten gaan. Onthoud wel dat jij op dat moment ook voor het andere kindje verantwoordelijk bent, dus misschien is het wel handig om dan af en toe een oogje in het zeil te houden.
© 2015 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begeleiden van vriendschappen bij kinderenBegeleiden van vriendschappen bij kinderenWil je mijn vriendje zijn? Vriendschap is een belangrijke voorwaarde voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kind…
Hoe overleef ik het schoolplein?Hoe overleef ik het schoolplein?Hoera! Je kind is vier jaar geworden en mag naar de basisschool. Het ene kind zal dit ervaren als een feest en de ander…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Communiceren op niveau van je kindOf je nu je kind wilt terechtwijzen of belonen of gewoon iets medelen: communiceren op niveau van je kind is zeer belang…

De voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisDe voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisSommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij ee…
De Tummy Tub als alternatief bad voor je babyDe Tummy Tub als alternatief bad voor je babyDe meeste baby's vinden het heerlijk om in bad te gaan. Lekker in het warme water en de volle aandacht van hun vader of…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.