Hoe overleef ik het schoolplein?

Hoe overleef ik het schoolplein? Hoera! Je kind is vier jaar geworden en mag naar de basisschool. Het ene kind zal dit ervaren als een feest en de ander had liever nog een paar jaar bij papa en mama thuis gebleven. Maar ook als ouder breekt er een nieuwe periode aan. Niet alleen je kind maakt ineens enorme ontwikkelingen, maar ook als ouder moet je je ineens redden in het web van ouders op het schoolplein.

Het eerste begin

Vaak rol je halverwege het schooljaar in de wereld van het schoolplein. Zowel voor jou als je kind is alles nieuw. Alle ouders lijken elkaar al jaren te kennen en als je niet overloopt van zelfvertrouwen en nog niemand kent dan vraag je je wellicht af hoe dit ooit goed zal komen. Geef het de tijd en neem de eerste weken lekker de tijd voor je kind. Daar kom je tenslotte voor, verlies dat niet uit het oog. Naarmate de tijd verstrijkt zal je steeds vaker merken weleens een praatje te maken met een andere ouder wanneer je je kind brengt of haalt en voor je het weet sta je niet meer alleen.

Wat zijn je verwachtingen?

Iets waar je misschien nooit over hebt nagedacht en voor velen zal het ook niet nodig zijn. Toch is het soms handig om te weten wat je verwachtingen zijn om teleurstelling te voorkomen.

Ik kom voor mijn kind(eren) en af en toe een praatje is meegenomen, maar hoeft niet

Dit is waarschijnlijk de meest relaxte verwachting. Als je dit beeld kan hebben van het schoolplein dan zit het met je zelfvertrouwen wel goed en lees je naar alle waarschijnlijkheid dit artikel niet. Deze ouders staan elke dag wel ergens anders op het schoolplein. Praten met iedereen of staan alleen en zodra zij hun kind(eren) compleet hebben pakken ze de spullen bij elkaar en gaan naar huis.
Zij staan er echt voor de kinderen en hebben weinig verwachtingen van de andere ouders.

De ouders die elke dag een praatje samen maken

De veiligheid van een vast groepje. Een groepje vormt zich vaak heel natuurlijk. Het klikt met bepaalde ouders, de kinderen zitten bij elkaar in de klas of de kinderen spelen vaak samen. Om een speciale reden kom je elkaar toch elke keer weer tegen. Zo zie je op het hele plein van die groepjes staan. Als de kinderen uit zijn wordt er vaak nog even gespeeld en gekletst om dan naar huis te gaan.

Ik zoek vriendinnen om op de koffie te gaan als mijn kind(eren) op school zijn

Iets wat je niet van te voren kan plannen, maar als je het verwacht en het gebeurt niet, dan kan het behoorlijk tegenvallen! Zoek je echt een hartsvriend(in) verwacht dan niet automatisch dat je deze op het schoolplein van je kind zal vinden. Als het gebeurt is het mooi meegenomen, maar zoiets valt niet te plannen.

Hoe overleef je het?

Soms lijkt het schoolplein met ouders net een middelbare school. Ook ouders roddelen, kletsen en negeren elkaar. Zelfs ordinaire ruzies gaan ze niet uit de weg. Het enige wat je kan doen is zoveel mogelijk jezelf blijven en je eigen plan trekken. Je bent op het schoolplein voor je kind(eren) en dat is het belangrijkste. Op een plek waar veel mensen bij elkaar komen kun je nu eenmaal niet allemaal gelijkgestemden hebben.

Speelafspraakjes

Als je jezelf dan net lekker voelt met het hele schoolgebeuren dan komt zoon of dochter vragen of er iemand mag komen spelen of misschien nog wel een stap verder, of ze ergens anders mogen spelen. Wat voor de één vanzelfsprekend is kan bij de ander veel vragen oproepen.

Speelafspraakjes thuis

  • kleuters spelen vaak nog naast elkaar en hebben veel begeleiding nodig. Iets waar je dus over na kan denken hoe vaak je dat wil per week. Ook voor je kind.
  • Hoe lang is genoeg? Dat zal per speelafspraak ook verschillen. Met het ene vriendje zullen ze uren kunnen spelen en met de andere hebben ze om de haverklap ruzie.
  • Op de lange schooldagen, dus wanneer de kinderen na 15:00 uit zijn, is 17:00 vaak een mooie tijd om het vriendje op te laten halen. Op de korte dagen, wanneer de kinderen rond 12:00 uit zijn, verschillen daar de meningen over. Maak dus duidelijke afspraken zodat je weet waar je aan toe bent. Maar van 12:00 tot 15:00 is vaak al een hele lange tijd voor de kinderen zelf.
  • Bereikbaarheid! Het is altijd handig om het telefoonnummer te hebben van het vriendje dat komt spelen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan kan je de ouders bellen. Ook is het handig als de ouders jouw nummer hebben. Mocht er bij hen iets gebeuren waardoor ze je nodig hebben dan kunnen ze je altijd bereiken.

Speelafspraakjes bij een vriendje

De grootste angst van veel ouders. Waar is mijn kind? Zorgen de ouders wel goed voor hen? Is het er schoon? Met alle nare berichten in de media blijft het vaak een moeilijk onderwerp en toch moet je vertrouwen hebben. Ga er vanuit dat alle ouders het beste voor hebben met hun eigen kinderen en ook hun best zullen doen voor jouw kind, al is dat misschien op een andere manier dan jij gewend bent. De eerste paar keer is loslaten misschien lastig, maar ook dit went snel. Zorg dat je bereikbaar bent en dat je weet waar je je kind op moet halen.

En als laatste: Geniet van de komende acht schooljaren!
© 2012 - 2025 Avdoren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat leert een kind in groep 1 van de basisschool?Wat leert een kind in groep 1 van de basisschool?Kinderen die vier jaar worden, gaan voor het eerst naar de basisschool. Voor sommige kinderen en ouders is dat echt even…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Het belang van buitenspelenHet belang van buitenspelenBuitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt op een natuurlijke manier om op normaal ge…
Zwarte en witte scholenZwarte scholen zijn scholen waar voornamelijk allochtone leerlingen op zitten. Deze komen vooral voor in de grote steden…

Een verjaardagsfeest met het thema 'vlinder'Niets zo leuk als een verjaardag vieren, maar hoe pak je dat precies aan? Vandaag de dag vieren we niet alleen met famil…
Hoe beveiligt u uw kind tegen cyberpesten en criminaliteit?Hoe beveiligt u uw kind tegen cyberpesten en criminaliteit?Computers en internet hebben veel voordelen. Via de computer kunnen kinderen informatie opvragen voor spreekbeurten, wer…
Avdoren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.