Hoe weet je of je peuter of dreumes van je houdt?

Hoe weet je of je peuter of dreumes van je houdt? Dreumesen en peuters kunnen vaak nog geen 'ik hou van jou' zeggen. Toch zijn er manieren waarop ze je laten merken dat ze gek op je zijn. Dit doen ze op verschillende manier, onder meer in hoe ze met je spelen, hoe ze voor hun knuffels zorgen en natuurlijk door wat ze (uiteindelijk) zeggen als ze kunnen praten - zelfs als dat nog steeds geen letterlijk 'ik hou van jou' is.

Tijdens het spelen

Kinderen leren tijdens het spelen en laten in hun spel ook zien dat ze gek op je zijn.

Wegrennen (en zich weer laten pakken)

Op het moment dat je dreumes of peuter zenuwachtig of enthousiast lachend van je vandaan rent, denk jij misschien: 'Hé, kom eens terug!' Op het moment dat je kind stopt en zich omdraait, of onder het rennen voorzichtig omkijkt, is dat een prachtig gebaar. Je kind weet namelijk dat je hem of haar nog niet achterna bent gelopen, en weet dat je dit zeker wel van plan bent te doen. Op deze manier geeft je peuter of dreumes aan klaar te zijn om te wereld te verkennen, want hij of zij weet dat jij er bent om op terug te vallen. Doe dus vooral mee met het spel en ren af en toe vrolijk achter je kind aan!

Knuffels en poppen

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je kind zo gek is op spelen met knuffels en poppen? Het is heel simpel: een pop of knuffel staat symbool voor jou. Op het moment dat ze iets bij zich hebben dat aan jou doet denken (want ze houden veel van je!), voelen ze zich veilig. Heeft je kind geen (favoriete) pop of knuffel? Het kan zich ook uiten in het meenemen van een kleedje of een gebruiksvoorwerp, zoals een borstel of zelfs een kleine rekenmachine. Je kind neemt een 'stukje van jou' mee en dat voelt erg geborgen.

 Niet zomaar een teddybeer: je kind ziet jou erin!  / Bron: Josealbafotos, Pixabay Niet zomaar een teddybeer: je kind ziet jou erin! / Bron: Josealbafotos, Pixabay

Knuffelen en delen

Natuurlijk is knuffelen een duidelijk teken: je peuter of dreumes wil graag bij je zijn en zoekt geborgenheid. Je kind kan tijdens, voor of na het knuffelen ook lief naar je lachen en/of je een kus geven (of honderd!). Dit zijn de duidelijkste vormen van genegenheid die je kind geeft waaruit hij of zij laat merken van je te houden.

Delen

Krijg je een bruin stukje appel in je handen - of zelfs in je mond - geduwd? Geeft je kind je een rozijntje uit het doosje dat hij of zij eerder kreeg? Alles wat een kind vindt is belangrijk en interessant, en (eigen) eten met je delen (of iets van de grond...) is iets om je vereerd door te voelen. Zoveel houdt je kind van je!

Tijdens het eten

Wat een chaos is het altijd! Overal zit spaghetti en een week later vis je nog een stukje gehakt uit de verwarming. Je schreeuwt nog 'NEE!' maar je zoon of dochter heeft al heel hard op het bord eten geslagen en de stukjes vliegen in het rond. Als je een doosje rozijntjes hebt gegeven, zie je hoe je dreumes of peuter alle stukjes heel minutieus in je nieuwe vloerkleed drukt... en na elk van deze momenten kijken ze je trots aan - sterker nog, ze willen dolgraag dat je ziet wat ze hebben gedaan! Betekent dat dat ze expres stout zijn? Nee, ze houden zoveel van je dat ze alles wat ze ontdekken om zich heen met je willen delen. Eten is voor hen ook een ontdekking.

Geluiden, kunstwerken en routines

Schreeuwt of gilt je kind als je thuiskomt? Een goed teken! Het is een gilletje of schreeuw van uitgelatenheid; hij of zij is dolblij dat je er weer bent. Vaak is dit extra duidelijk als je dreumes of peuter naar je toe rent, armen wijd. Soms kan je kind van je weglopen, vaak lachend, maar dat betekent: 'Yes, je bent er weer, ik kan weer met een gerust hart spelen nu ik dat weet.' En bedenk ook: op het moment dat je er weer bent, weet je kind ook dat je je belofte waarmaakt: je komt altijd terug.

Kunstwerken

Elke verfklodder, elke glitter, alle chaotische penstreken en elk stukje lijm zijn speciaal voor jou gemaakt als je kind je een kunstwerkje van eigen hand geeft. Bedank dan ook uitvoerig en vraag dan pas (als dit nodig is) of je kind wil vertellen wat het werkje precies voorstelt.

Steeds hetzelfde boekje

Moet je nu alweer hetzelfde boek voorlezen? Ja, en dat is maar goed ook! Je kind voelt zich zo veilig en geborgen als jij dat boek hem hem of haar leest, dat het dat gevoel keer op keer wil herhalen. Herhaling en routine geven zekerheid en rust. Je mag zeker nieuwe routines introduceren, zolang je er maar een paar bewaart - tenslotte is het vasthouden aan die routines een teken dat je dreumes of peuter gek op je is.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenMijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenEen peuter kan 's nachts nog wakker worden omdat hij nog geen goed dag en nachtritme heeft en omdat hij bijvoorbeeld hon…
Spiegel activiteiten met een baby/dreumesSpiegel activiteiten met een baby/dreumesVoor een baby of een dreumes is het belangrijk zichzelf te ontdekken. Hoe zie ik er eigenlijk uit? Wat ben ik? Door hier…
5 nieuwe woorden per dag voor dreumes en peuter5 nieuwe woorden per dag voor dreumes en peuterDe taalontwikkeling van dreumes en peuter gaat in een razend tempo. Over het algemeen leren ze 5 nieuwe woorden per dag.…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…

Kinderen opvoeden: de essentie van het ouderschapKinderen opvoeden: de essentie van het ouderschapHet opvoeden van kinderen gaat enerzijds vanzelf en is anderzijds moeilijk. Er zijn boekenvol geschreven over het opvoed…
9 Tips om je kind goed te laten eten9 Tips om je kind goed te laten etenIn Nederland zijn er heel veel kinderen die erg moeilijk eten. Ze lusten bijna niks of ze krijgen maar geen goede eetman…
Bronnen en referenties
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.