Spiegel activiteiten met een baby/dreumes

Spiegel activiteiten met een baby/dreumes Voor een baby of een dreumes is het belangrijk zichzelf te ontdekken. Hoe zie ik er eigenlijk uit? Wat ben ik? Door hier op jonge leeftijd mee te beginnen kan het kind beginnen met het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het ontdekken van zijn eigen lichaam en eigen 'ik'.

Samen voor de spiegel

Het is voor een hele kleine baby al belangrijk om naar zichzelf te kijken in de spiegel. Wanneer de baby zijn hoofdje zelf omhoog kan houden kun je al samen in de spiegel kijken. Hierbij benoem je wat je ziet. "Kijk dat ben jij." Hierbij wijs je naar de baby in de spiegel. "En dit ben ik". Je kunt alles benoemen wat er zichtbaar is. Bijvoorbeeld: "Dit is jouw neus, en dit is mijn neus." "Jij hebt oren en ik heb oren." Jij hebt een mond en ik heb een mond. Je zult merken naar mate je dit vaker doet met de baby, dat hij er steeds meer plezier in gaat krijgen en je kunt dit gebruiken als een ritueel voor het slapen gaan. Ook kun je groot en klein, lang en kort benoemen: "Jij hebt kort haar en ik heb lang haar." "Jij hebt een kleine neus en ik heb een grote neus." Dit is vooral ook goed voor een dreumes en een peuter zodat ze met de begrippen groot, klein, lang, kort, te maken krijgen. Hier leren ze van zodat ze dit zelf kunnen gaan gebruiken.

Spiegel op kindhoogte

Wij zijn gewend dat alles in huis is aangepast op de lengte van volwassen mensen. Kinderen kunnen vaak niet zelf in de spiegel kijken terwijl dit wel zo belangrijk is. Wanneer jij je baby op de grond op een speelkleed legt is het leuk om er een spiegel bij te leggen of tegen de muur aan te zetten zodat de baby zichzelf kan zien en ontdekken. Ook kun je met je baby of dreumes voor de spiegel gaan zitten en een versje opzeggen of een liedje zingen die gaat over het lichaam en daarbij beeld je uit welke lichaamsdelen er mee bedoeld worden. Of je kunt uit jezelf lichaamsdelen benoemen en bij jullie beide uitbeelden.

Liedje voor de spiegel

Dit zijn mijn wangetjes
en dit is mijn kin.
Dit is mijn mondje met tandjes erin.
Dit zijn mijn oren, mijn ogen, mijn haar.
Dit is mijn neusje en dan ben ik klaar!

Versje voor de spiegel

Dikke duim, dikke duim waar ben jij?
Ja hier ben ik
Ja hier ben ik
Goeiedag goeiedag goeiedag!

Kleine pink, kleine pink, waar ben jij?
Ja hier ben ik,
ja hier ben ik,
goeiedag goeiedag goeiedag!

Grote vuist, grote vuist, waar ben jij?
Ja hier ben ik,
ja hier ben ik,
goeiedag goeiedag goeiedag!

De gebaren bij dit versje

Beide duimen in vuist verstoppen, vuisten voor je houden
Eén duim kont tevoorschijn
De andere duim komt tevoorschijn
De duimen zeggen elkaar en/of andere duimen goeiedag.

Vuisten maken en pinken eruit tevoorschijn halen

Vuisten achter de rug en één voor één tevoorschijn halen.

Peuter voor de spiegel

Wanneer je in de woonkamer of in de kamer van je kind een spiegel ophangt. (Op de hoogte van de peuter zelf) zul je merken dat hij regelmatig even voor de spiegel gaat staan om naar zichzelf te kijken. Wanneer je vriendjes op bezoek hebt of je hebt zelf meer kinderen dan zul je merken dat er hele gesprekken voor de spiegel ontstaan en dat is geweldig om te zien.

Foto's bij de spiegel

Het is ook erg leuk om foto's van familieleden en vrienden bij de spiegel te hangen. Bijvoorbeeld opa en oma, neefjes en nichtjes, ooms en tantes of misschien de juf van het kinderdagverblijf. Kinderen kunnen alle mensen benoemen die ze zien maar ze kunnen ze ook vergelijken met zichzelf op het moment dat ze in de spiegel kijken. Hier kun je ook weer een activiteit van maken door dingen te benoemen. Bijvoorbeeld: "Kijk opa is kaal, oma heeft krullen, baby Bas is ook kaal, Tante Loes heeft lang haar" en zo voort.
© 2014 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Activiteiten met uw babyActiviteiten met uw babyEr zijn veel leuke activiteiten die ouders met hun baby kunnen doen. Veel mensen denken dat hun kind nog te klein is voo…
BabyTV, leerzaam en educatiefBabyTV, leerzaam en educatiefVeel ouders zijn erop tegen dat hun baby/kind al op jonge leeftijd televisie gaat kijken. En toegegeven, ik was ook zo'n…
Speelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterSpeelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterTips speelgoed voor in de auto voor baby, dreumes, peuter en kleuter. Koffers gepakt en de auto ingeladen: lekker op vak…
Stimuleren van de taalontwikkeling bij baby en dreumesSpraak- en taalontwikkelingsstoornissen kunnen leiden tot grote, sociale problemen. Sociale problemen kunnen weer invloe…

5 nieuwe woorden per dag voor dreumes en peuter5 nieuwe woorden per dag voor dreumes en peuterDe taalontwikkeling van dreumes en peuter gaat in een razend tempo. Over het algemeen leren ze 5 nieuwe woorden per dag.…
Nieuw samengesteld gezin na scheidingNieuw samengesteld gezin na scheidingIn het leven is het nog moeilijk om de juiste levenspartner te vinden. Er zijn dan ook vele koppels die uit elkaar gaan…
Bronnen en referenties
  • http://www.liedjesopschoot.nl/index.php?page=pages/songteksten_05.html
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.