9 Tips om je kind goed te laten eten
In Nederland zijn er heel veel kinderen die erg moeilijk eten. Ze lusten bijna niks of ze krijgen maar geen goede eetmanieren aangeleerd. Voor alle ouders/verzorgers zijn er een heleboel tips om ervoor te zorgen dat je kind beter gaat eten. Dus heeft u kinderen die moeilijk eten of slecht eetgedrag vertonen?
Goede voorbeeld
Het lijkt zo vanzelfsprekend, het goede voorbeeld geven. Toch zie je bij veel gezinnen dat ouders tijdens het eten met hun telefoontje spelen of iets aan het lezen zijn. Kinderen nemen dit gedrag over, als kinderen zien dat hun ouders het eten niet serieus nemen zullen ze dit wellicht zelf ook niet doen. Ditzelfde geldt voor het eetpatroon, als je als ouders weinig groenten eet of alleen maar de lekkere dingen opeet dan zullen kinderen dit al gauw nadoen en dus ook alleen de lekkere dingen opeten. Kortom, laat blijken aan je kinderen hoe je verwacht dat ze eten door zelf het goede voorbeeld te geven.
Niet te veel afleiding
Er zijn nog altijd veel gezinnen waarbij het normaal is om voor de tv te eten of om tijdens het eten te spelen met je mobieltje. Het is aan te raden om dit gedrag af te leren. Zorg ervoor dat kinderen dus niet achter de tv eten maar gezamenlijk met de rest aan tafel. Ook andere afleiding tijdens het eten is af te raden zoals mobiele telefoon, leesmateriaal etc. Zorg er wel voor dat je niet al te streng wordt tijdens het eten, probeer het gezellig te houden door wat meer te praten met elkaar tijdens het eten.
Eetgerei
Pas je eetgerei aan aan de motoriek en leeftijd van je kinderen. Door leuk bestek en borden te kopen voor je kinderen krijgen ze meer plezier in het eten en de kans dat ze daardoor beter gaan eten is groot. Verwacht niet dat jonge kinderen meteen goed kunnen eten met mes en vork, dus pas je daarop aan door gepast eetgerei te kopen.
Klokvast
Als het kind oud genoeg is om klok te lezen is het aan te raden om elke dag op hetzelfde tijdstip te eten, kinderen kunnen namelijk heel erg gehecht zijn aan een bepaalde structuur en het tijdstip van eten is vaak erg belangrijk. Wanneer kinderen nog geen klok kunnen lezen maar ze kijken bijvoorbeeld altijd een bepaald programma op tv voordat ze gaan eten dan weten ze ook wanneer het tijd is om te eten. Kortom, zorg ervoor dat kinderen zich ervan bewust worden wanneer het tijd is om te eten. Hiernaast is ook aan te raden om met iedereen gezamenlijk te eten. Zodra dit niet het geval is kunnen kinderen namelijk het gevoel krijgen dat eten niet een gezamenlijk ritueel is.
Aan tafel!
Je kent de slogan wellicht wel uit een bekende reclame. Het is aan te raden om je kinderen een tijdje voor je daadwerkelijk begint met eten aan tafel te roepen. Bijvoorbeeld 5 minuten voor het eten roep je dat het eten bijna klaar is, hij/zij heeft dan nog snel de mogelijkheid om af te maken waarmee hij bezig is. Wanneer je echt wilt gaan eten roep je nogmaals.
Niet onnodig lang
Vaak is het zo dat ouders tijdens het eten niet zoveel praten met hun kinderen, en dan na het eten willen ze ineens weten hoe hun dag was etc. Probeer eens tijdens het eten dit soort vragen te stellen, probeer het eten en het praten te combineren. Kinderen zijn over het algemeen namelijk niet zulke goede stilzitters en wanneer ze klaar zijn met eten zijn ze met hun gedachten vaak alweer bij hun volgende activiteit. Wanneer je dan nog wilt praten over andere dingen zijn ze vaak afgeleid of raken geïrriteerd. De tip is dus wanneer iedereen klaar is met eten, iedereen ook van tafel mag.
Beetje bij beetje
In Nederland is het heel normaal om het hoofdgerecht meteen op te scheppen, meteen een bord vol met eten. Echter is het veel beter om eerst een heel klein beetje op te scheppen voor je kind en vervolgens nog eens of twee keer op te scheppen. Het is namelijk zo dat als een kind ziet dat er nog heel veel eten op zijn bord ligt hij/zij het gevoel krijgt dat het veel te veel is. Wanneer er echter steeds maar een klein beetje op het bord ligt is de kans groot dat hij/zij het makkelijker opeet.
Combineer in smaken
Wanneer een kind een eerste keer geen spinazie lust betekent dit niet dat het kind nooit meer spinazie zal gaan lusten. Het duurt vaak even voordat een kind accepteert dat hij/zij iets lust. Probeer daarom af en toe eten te combineren of op een andere manier te bereiden waardoor het kind bepaalde dingen misschien toch lekker gaat vinden.
Belonen werkt averechts
Heel veel ouders belonen hun kind wanneer ze hun bordje leeg hebben of wanneer ze bijvoorbeeld hun groenten opgegeten hebben. Doordat kinderen een beloning krijgen voor het opeten van hun groenten krijgen ze het idee dat groenten vies zijn en daardoor zullen ze een lange tijd moeite hebben met het eten van groenten. Helemaal als er geen beloning aan vast zit. Laat een kind maar eens een keer slecht eten, waarschijnlijk heeft hij dan snel daarna weer honger. Op dat moment kan je hem/haar erop wijzen dat hij beter had moeten eten en dat hij nu even niks lekkers mag pakken. Hierdoor weet hij de volgende keer dat hij goed moet eten omdat hij anders weer snel honger krijgt.