Een enig(st) kind is enig!

Een enig(st) kind is enig! Als je in Nederland op de vraag "Wanneer komt de volgende?" antwoordt dat je het bij één laat, dan krijg je als reactie vaak een hele riedel oneliners. Vaak rijmen deze gezegden; de bekendste luidt "één is geen". Ook al weet dat je eventuele partner en jij degenen zijn die bepalen hoeveel kinderen jullie willen, dan nog vergt het moed (of een dikke huid) om weerstand te bieden aan de vraag van de omgeving om meer kinderen. Dit stuk gaat niet over degenen die - om wat voor reden dan ook - onvrijwillig één kind hebben, maar over de steeds groter wordende groep stellen die er bewust voor kiest om het gezin uit drie personen te laten bestaan. Als je als ouders van een kind voorbereid bent, dan weet je op welke wijze je impertinente vragen op een ontspannen manier kunt pareren.

Inhoud


Vogelvrij

Er is veel geschreven over de voor- en nadelen van het zijn van enig kind, maar minder over het hebben van een enig kind. Ouders van enig kinderen lijken soms wel vogelvrij. Zowel bekenden als vreemden nemen de vrijheid om de - in wezen impertinente - vraag te stellen wanneer de volgende komt.

Daarnaast krijgen ouders ook ongevraagd adviezen waar zij niet op zitten te wachten. Niet zelden krijgen zij onheilspellende bezweringen als "alleen is maar alleen" of "één is geen" te verwerken, net als mededelingen dat zij hun kind een speelkameraadje moeten gunnen. Blijkbaar realiseert men zich niet dat men niet de eerste is die deze vraag stelt, of dat er een weloverwogen keuze voor een kind is gemaakt. De onschuldige vraag "Heb je maar één kind?", is naar omdat deze vraag impliceert dat één kind onvoldoende is, of dat de ouder in kwestie maar zielig is.

Twee kinderen is de norm

Waar komt dit toch vandaan? Misschien de angst voor het "een kind syndroom", het beeld van het verwende enig kind? Of de angst dat een kind zich eenzaam voelt. Het mag als bekend worden verondersteld dat de opvoeding voor een groot deel bepaalt tot wat voor iemand een kind opgroeit. Dit geldt natuurlijk ook voor enig kinderen.

Ouders met een kind moeten zich net als kinderlozen vaak verantwoorden voor hun keuze. Twee kinderen mag dan wel de norm, soms is een kind in zijn eentje beter af dan als hij zich moet spiegelen aan een ander broertje of zusje. Als dat andere kind een bullebak, extreme schoonheid, charmeur of bolleboos is, dan kan dit tot frustratie, depressie of gevoelens van minderwaardigheid leiden.
Dus als je denkt dat het voor het geluk van je kind nodig is om nog een kind te krijgen, weet dan dat een tweede kind dit niet garandeert.

Ludieke afweertactiek


Als iemand weer eens "één is geen" reciteert, dan kun je de bal op een speelse manier terugkaatsen met zelfbedachte rijmelarij. Is dit niet leuker dan je erover op te winden dat je voor de zoveelste keer verantwoording moet afdragen?
 1. Een is een fenomeen
 2. Twee is een cliché
 3. Drie kost meer energie
 4. Met vier ga je niet zo snel aan de zwier
 5. Vijf betekent veel gekijf
 6. Zes is een heleboel stress
 7. Zeven is een tikkeltje overdreven
 8. Met acht doe je geen oog dicht in de nacht

Een voorbeeld: als je "adviseur" zelf twee kinderen heeft, dan zeg je - met een vette glimlach erbij - "Een is een fenomeen, maar twee is een cliché".

Als je internationaal bent georiënteerd, kun je de vragen en adviezen ook pareren met:
"One and done" (Vrij vertaald: "mijn gezin is compleet")
"One and fun" (Vrij vertaald: "Met een kind heb je meer plezier").

Checklist voor een tweede kind


Door alle goedbedoelde adviezen (of om van alle gezeur af te zijn) kan het verleidelijk zijn om er nog een kind bij te willen krijgen.

Maar bezint eer gij begint, en loop eerst onderstaande checklist na. Is het wel zo verstandig om je leuke, goed draaiende gezinnetje uit te breiden?
 1. Verkeer je in een zodanig goede gezondheid dat dat je lichaam nog een zwangerschap aankan?
 2. Heb je genoeg energie om twee kleine kinderen te verzorgen? Je moet er tegen kunnen dat je een aantal jaren nauwelijks aan slaap toe zult komen, en dat de kinderzorgen zich zullen verdubbelen.
 3. Kun je je het financieel veroorloven? Kun je ook met een tweede kind rond komen als je op hetzelfde niveau blijft leven?
 4. Denk je dat je ook met een tweede kind voldoende aandacht zal kunnen besteden aan je partner, vrienden, hobby’s of werk?

Met andere woorden: als je gezondheid niet nog een zwangerschap aankan, als je energiepeil niet hoog is, als je financieel geen stapje terug wilt doen en als je er niet mee kunt leven dat je minder tijd hebt voor andere zaken naast je gezin, dan word je wellicht van een kind gelukkiger dan van meerdere.

Bekende enig kinderen

Voor jezelf is leuk om te bedenken dat veel enig kinderen het ver schoppen. Beroemde enig kinderen zijn onder andere Leonardo da Vinci (o.a. uitvinder), Isaac Newton (natuurkundige), Paul Verhoeven (filmregisseur), Frank Sinatra (zanger en acteur), Al Pacino (acteur), Hans Christian Andersen (schrijver van sprookjes), John Lennon (oprichter van de popgroep "The Beatles"), Robert De Niro (acteur) en Robin Williams (acteur).

Je enig kind verkeert dus in goed gezelschap!

Conclusie

Voor sommigen is het hebben van één kind genoeg. Het is vaak de buitenwereld die het problematisch maakt. Net zoals de een niet rusten voordat zijn of haar gezin uit 4 kinderen bestaat, zo zijn er ook mensen die dolgelukkig zijn met een kind. Het gezegde “leven en laten leven” is hier heel toepasselijk.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Persoonlijkheid en geboortevolgordePersoonlijkheid en geboortevolgordeBepaalt de volgorde waarin iemand geboren wordt zijn of haar persoonlijkheid? Is de oudste per definitie een leider en d…
Wat zijn de taken van Kind en Gezin?Wat zijn de taken van Kind en Gezin?Kind en Gezin ondersteunt de ouder(s) met betrekking tot de gezondheid, opvoeding en welzijn van hun pasgeborene en kind…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…

Ergonomisch dragen van een babyErgonomisch dragen van een babySinds de kinderwagen voor het grote publiek verkrijgbaar is, is dit de meest gebruikte manier je kind mee te nemen. Toch…
Kinderfeest met thema MexicoKinderfeest met thema MexicoHiep hiep hoera, tijd voor een feestje voor de verjaardag van je kind! Een Mexicaans feestje is een leuk en origineel id…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.parenting.com/article/only-child
 • Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_yannikap'>yannikap / 123RF Stockfoto</a>
 • Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_amasterpics123'>amasterpics123 / 123RF Stockfoto</a>
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.