Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?

Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrouwd is of niet als het gaat om ouderlijk gezag?

Wat is ouderlijk gezag?

Ouderlijk gezag betekent dat mensen verantwoordelijk zijn voor de verzorging en de opvoeding van een kind. Ouders met ouderlijk gezag zijn verplicht om hun minderjarige kind goed te verzorgen en ook om het goed op te voeden. En dat betekent niet alleen dat er eten en drinken is. Een ouder met ouderlijk gezag moet er ook voor zorgen dat het kind zich ook geestelijk en lichamelijk goed voelt. Ook moeten de ouders de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het kind bevorderen. De persoon die het ouderlijk gezag heeft is daarnaast ook wettelijke vertegenwoordiger. Dit betekent ook dat hij, zij of zij samen het eventuele vermogen van het kind moeten beheren.

Wie heeft het ouderlijk gezag over een kind?

Ouders die getrouwd zijn hebben samen het ouderlijk gezag over kinderen die tijdens dat huwelijk zijn geboren. Maar ze hebben ook het ouderlijk gezag als ze in die tijd van hun huwelijk een kind hebben geadopteerd. Dit betekent dus ook dat ze allebei verantwoordelijk zijn voor de verzorging en de opvoeding van het kind.

Als de ouders niet getrouwd zijn, wie heeft dan het ouderlijk gezag?

Bij ouders die niet getrouwd zijn maar wel hun partnerschap officieel hebben laten registreren moet de vader het kind eerst erkennen. Pas daarna hebben beide ouders het gezamenlijk gezag over het kind. Het gaat dan wel over de kinderen die tijdens het geregistreerd partnerschap zijn geboren.

Ouders die niet zijn getrouwd en ook geen geregistreerd partnerschap hebben

Bij ouders die niet getrouwd zijn en ook niet een geregistreerd partnerschap hebben, zijn de regels anders. De vader moet het kind erkennen en bovendien het ouderlijk gezag aanvragen. Een vader krijgt dus niet automatisch ouderlijk gezag als hij het kind heeft erkend, als hij geen geregistreerd partnerschap heeft of niet getrouwd is met de moeder van het kind.

Wanneer eindigt het ouderlijk gezag van een kind?

Het ouderlijk gezag stopt als een kind 18 jaar wordt en dus meerderjarig is. Dit betekent niet dat de ouders geen verplichtingen meer hebben ten opzichte van hun kind. Ouders moeten hun kind tot 21 jaar blijven onderhouden. Dit betekent dat de ouders dus nadat het kind 18 is geworden en het gezag is gestopt, de financiële verantwoordelijkheid wel dragen voor het kind.
Ouders die niet getrouwd zijn maar wel hun partnerschap officieel hebben laten registreren, hebben na erkenning van het kind door de vader, gezamenlijk gezag over de kinderen die tijdens het geregistreerd partnerschap worden geboren. Voor ouders die niet getrouwd zijn en ook niet een geregistreerd partnerschap hebben, zijn de regels anders. De vader moet het kind erkennen en ook het ouderlijk gezag aanvragen, hij heeft het niet automatisch als hij het kind erkend heeft.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet getrouwd maar wel een kindNiet getrouwd maar wel een kindBij ongehuwd samenwonen is het ouderlijk gezag voor de vader niet automatisch geregeld, ook niet als de vader het kind h…
Ouders en gezag of voogdijOuders en gezag of voogdijAlle jongeren onder de achttien zijn minderjarig, en die hebben iemand nodig die voor hen zorgt en die hen een goede opv…
Ongehuwd kinderen: Wat moet je regelen?Ongehuwd kinderen: Wat moet je regelen?Vroeger een schande, nu in de meeste kringen de normaalste zaak van de wereld: een kindje krijgen terwijl je niet getrou…
Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenScheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenBij het ouderlijk gezag na een scheiding kijkt de Nederlandse wetgeving niet specifiek naar iemands' handicap. Een handi…

Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…
Straffen en belonenDe doelstelling van straffen en belonen is het gedrag van het kind controleren. Door te straffen wordt verkeerd gedrag o…
Bronnen en referenties
  • Sociaal Raadslieden
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.