Kinderfeest met thema Mexico

Kinderfeest met thema Mexico Hiep hiep hoera, tijd voor een feestje voor de verjaardag van je kind! Een Mexicaans feestje is een leuk en origineel idee! Dit leuke verjaardagsfeestje zal bewijzen dat budgetfeestjes niet saai hoeven te zijn. Tevens kunnen de kinderen een het land een beetje leren kennen, op een leuke en speelse manier!

Kaarten maken om de kinderen uit te nodigen

Je kunt de kaarten zelf maken in een speciale vorm zoals een snor, sombrero, piñata of de zon. Hiervoor teken je eerst een aantal keer de vorm op een wat dikker papier, waarna je ze uitknipt en beschrijft.

De groep kinderen opsplitsen

De kinderen worden in twee of meerdere groepjes verdeeld. De kinderen mogen zelf een groepsnaam verzinnen. Elke groep krijgt een item waaraan ze te herkennen zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van sombrero's in twee verschillende kleuren. Een andere mogelijkheid is om de kinderen sambaballen te geven of om ze een snor op te plakken (natuurlijk voor elk groepje een andere vorm/soort snor). Je kunt de groepsitems verstoppen en elk kind er één laten zoeken, zo deel je de kinderen random in een groepje in.

Bron: Elisa Azzali, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Elisa Azzali, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Piñata taart: een taart met snoep aan de binnenkant

Bij een Mexicaans feestje hoort natuurlijk een taart. Wat is er nou leuker dan een piñata taart?! De basis is een sponscake. Hier zijn genoeg recepten op het internet voor te vinden. Wanneer de cake uit de oven komt laat je hem afkoelen. Daarna kan je hem horizontaal in doorsnijden, op een kwart vanaf de bovenkant, zodat je een dikke en een dunne laag cake overhoudt. Je kunt echter ook twee cakes maken, de ene wat hoger dan de andere. Je moet de dikste cakelaag in het midden deels uithollen, let er op dat je niet helemaal door de onderkant heen gaat. Vul de cake op met snoepjes. Met behulp van botercrème kan je daarna de twee cakes op elkaar plakken. Versier als laatste de taart aan de buitenkant met glazuur, slagroom, snoepjes, chocola, of wat je maar kunt bedenken!

Maak het spannend met spelletjes

Het wordt nu een echte wedstrijd! Per groepje moet je een volwassene als begeleider hebben. Die kan de spelletjes uitleggen en de punten / tijd bijhouden. Hang ergens in de kamer een groot papier op met een schema waar de punten ingevuld worden.

Ballen in een sombrero gooien

Leg voor dit spel drie (of meer) sombrero's op grond op verschillende afstanden. Laat de kinderen vanaf een bepaalde afstand (handig is om hier een bijvoorbeeld mat neer te leggen) ballen gooien in de sombrero's. Hoe verder de sombrero, hoe meer punten te verdienen zijn.

Mexico vinden

Laat de groepjes op een wereldbol of -kaart Mexico zoeken. Dit spel loopt op tijd. Je kunt ze eventueel ook wat vragen over Mexico stellen waarmee de kinderen extra punten kunnen verdienen.

Bron: Bell and Jeff, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Bell and Jeff, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Ezeltje prik

Het bekende spel, wie kent het niet, Ezeltje prik! Zoek een plaatje van een ezel (zonder staart, makkelijk te vinden door als zoektermen 'ezeltje prik' te gebruiken) en print deze uit. Maak zelf een staart of knip er eentje uit via internet. Doe door de bovenkant van de staart een punaise of een prikker. Markeer de echte plek van de staart op de ezel. Doe bij de kinderen een blinddoek op en laat ze de staart op de ezel prikken. Hoe dichter bij de echte plek van de staart, hoe meer punten het kind verdient voor zijn groepje. Je kunt bijvoorbeeld cirkels om de staart heen tekenen, waar in het aantal punten weergeven staat. Je kunt in plaats van een ezel en een staart ook een man met een sombrero gebruiken, waarbij de kinderen een snor moeten opplakken.

Sombrero werpen

Dit spel moet je buiten op een open plek doen! Kijk hoe ver elk kind de sombrero weg kan werpen, net als een frisbee. Per meter kan je bijvoorbeeld een punt geven. Test dit spel wel eerst zelf uit, zodat je weet dat of het lukt met de sombrero, hoe gemakkelijk hij wind vangt, enzovoort. Is de sombrero te licht, dan is een sambabal misschien een alternatief. Zorg wel dat de kinderen niets kapot kunnen gooien of elkaar kunnen bezeren!

Vreemde gerechten proeven

Bij dit spel laat je de kinderen geblinddoekt proeven. Ze moeten raden wat het is. Dit kan heel makkelijk zijn, zoals snoepjes, fruit maar ook wat moeilijker (denk aan yoghurt met hagelslag, jam met kaas, ketchup met druiven). Gebruik je fantasie, zodat je die van de kinderen kunt prikkelen! Let op: zorg dat je van elk kind weet of het allergieën heeft, bijvoorbeeld voor noten! Elk goed geraden 'gerecht' door het kind geeft een punt voor zijn of haar team!

Puzzelen

Print een afbeelding van Mexico (dit kan je opzoeken via Google) op stevig papier. Je kunt ook normaal papier gebruiken, wat je op een stuk karton plakt. Bepaal zelf de moeilijkheidsgraad van de puzzel, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, door het papier / het karton in een aantal stukken te knippen. Neem de tijd waarin de groepen de puzzel voltooien op met een stopwatch. Het snelste groepje krijgt twee punten, het langzamere groepje één punt.

Het schema met de puntentelling kan er zo uitzien:
Spel Groep 1: De Snorren Groep 2: De Sombrero's
Ballen in de sombrero gooien2x = 2 punten3x = 3 punten
Mexico zoeken1:40 minuten = 2 punten (winnaar)2:00 minuten = 1 punt (verliezer)
Ezeltje prik10 punten in totaal12 punten in totaal
Sombrero werpen5 meter in totaal = 5 punten3 meter in totaal = 3 punten
Vreemde gerechten proeven5 gerechten goed = 5 punten 5 gerechten goed = 5 punten
Puzzelen1:30 minuten = 2 punten (winnaar)1:15 minuten = 1 punt (verliezer)
Totaal26 punten: dit is de winnende groep25 punten
Groep 1 wint! Je kunt de winnaars een (klein) cadeautje geven, zoals wat snoep, of ze voor de eer laten spelen. Het is ook leuk om per kind een diploma te geven.

Een piñata heeft oorspronkelijk de vorm van een ezel, maar kan in alle vormen en kleuren voor komen! / Bron: Paul Sapiano, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Een piñata heeft oorspronkelijk de vorm van een ezel, maar kan in alle vormen en kleuren voor komen! / Bron: Paul Sapiano, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Een piñata!

Een Mexicaans feestje kan natuurlijk niet zonder een piñata! Deze kan je bestellen op het internet, maar je kunt ook zelf een piñata maken! Gebruik als basis een ballon en beleg deze met vele lagen krantenpapier met behanglijm. Het is belangrijk de piñata een tijd te laten drogen zodat hij goed uithard. Verf de piñata en versier hem naar keuze. Maak een gat in de piñata (aan de onderkant) en stop de piñata vol met snoepjes en confetti. Hang de piñata op en laat de jarige geblinddoekt met een stok hem kapot slaan! Let op: zorg dat er genoeg ruimte is voor je kind om de piñata kapot te slaan! De andere kinderen kunnen je kind aanwijzingen geven en kunnen aan het eind natuurlijk ook allemaal snoepjes verzamelen!

Avondeten: wraps of pannenkoeken

Als avondeten kan je wraps maken. Dit is leuk voor de kinderen, omdat ze de wraps zelf kunnen beleggen wat ze lekker vinden. Maak alle ingrediënten dus apart en zet ze in schaaltjes op tafel. Voorbeelden van ingrediënten zijn gehakt, stukjes kip, kaas, appel, tomatensaus en bijvoorbeeld van groente paprika, sla, boontjes, enzovoort. Voor de wat jongere kinderen zijn pannenkoeken een goed alternatief. Hier kan je als ingrediënten natuurlijk aan stroop en suiker denken, maar fruit (appel (met kaneel), banaan, ananas) is ook erg lekker!

Als er ook jongere kinderen naar het feestje komen

Natuurlijk zijn de jongere kinderen ook te vermaken met dit Mexicaanse thema!
  • Ze kunnen zelf een sombrero versieren met stickers of met versiersels (kraaltjes / veren etc.) die ze op de hoed plakken met kinderlijm.
  • Ze kunnen een verkleedpartijtje of een voorstelling houden als je sombrero's, doeken en nepsnorretjes hebt. Het is ook leuk om ze te laten spelen met sambaballen (en eventueel andere muziek instrumenten).
  • Ze kunnen een kleurplaat kleuren van Mexico, die kan je vinden op het internet.

Wees creatief

Je kunt het feestje nog meer Mexicaans maken door het draaien van Mexicaanse muziek of door het huis te versieren met decoratie afbeeldingen, zoals sombrero's, pepers, snorren, de zon, taco's, cactussen enzovoort! Heel veel succes met leuke dingen verzinnen en natuurlijk veel plezier gewenst!

Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piñata's een Mexicaanse traditie?Een kleurig gevaarte, bungelend aan een boom en een geblinddoekt kind wat in de rondte mept met een stok in de hoop het…
Zelf een pinata makenWat is er nu leuker dan een pinata ophangen op een kinderfeestje? Lees hier alles over hoe je zelf een prachtige pinata…
23 April: Internationale Kinderfeestdag23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag,…
Kinderfeest met thema "piraten"Een kinderfeest geven met als thema "piraten" valt altijd in de smaak. Met onder andere een piratenschatkist, piratendri…

Een enig(st) kind is enig!Een enig(st) kind is enig!Als je in Nederland op de vraag "Wanneer komt de volgende?" antwoordt dat je het bij één laat, dan krijg je als reactie…
10 tips om binnen te spelen met spullen die je in huis hebtHet is vakantie en het regent al dagen. Komt niet zo heel vaak voor, maar het zorgt er wel voor dat de verveling toeslaa…
Bronnen en referenties
Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.